Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nastawiłem na standardowe 75s his8 w nadzorze dobija do 77-78s po 10 min .potem wygaszenie i temp spada sobie. 68s mam po 20 min od przejścia w nadzór i rozpala ponownie. Zanim rozpali 61s .a jak skoczy 1s w górę na piecu mam już tylko 54s.

Coś mogę poprawić jakieś dane podac,które będą pomocne. Do jakich parametrów mam dążyć ? Ma jak najmniej się rozpalać a jak najwięcej na max chodzić przy zachowanej 21s w pokojach?

Płomień wygląda ok? spokojny jasno pomarańczowy żółtawy, nie dymi z komina .

Poobserwuj płomień na każdym progu mocy. Powinien być spokojny, żółto-pomarańczowy, taki na granicy dymienia. Płomień jasnożółty świadczy o zbyt dużym nadmuchu, wydmuchujesz ciepło w komin. Korygować powietrze i obserwować :)

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jakos czytając te ostatnie posty nie moge sie oswoić z ta mala histeteza kotla i rozpalaniami co 30 min... Kiedyś testowalem dzień i noc kontrolując kocioł o w taki sposób wychodzilo potężne spalanie...

Dla mnie najbardziej eksploatowana praca kotla jest...termostat pokojowy z ustawieniami mocy do temperatury zew. Tak aby pracował ok ~3-4 godziny...ustawic histereze termostatu pokojowego tak, aby również tyle samo bylo przestoju ok 3-4 godziny

Opublikowano

Właśnie próbuję coś z tym Robić możesz podać więcej kontretow i parametrów jak to zrobić akurat mam termostat w pokoju podpięty pod pięć ale jeszcze się nim nie bawilem. Ale nie mam żadnego zew czujnika. Można coś z tego wykombinować żeby właśnie te spalanie nie było takie ogromne.

Jakos czytając te ostatnie posty nie moge sie oswoić z ta mala histeteza kotla i rozpalaniami co 30 min... Kiedyś testowalem dzień i noc kontrolując kocioł o w taki sposób wychodzilo potężne spalanie...

Dla mnie najbardziej eksploatowana praca kotla jest...termostat pokojowy z ustawieniami mocy do temperatury zew. Tak aby pracował ok ~3-4 godziny...ustawic histereze termostatu pokojowego tak, aby również tyle samo bylo przestoju ok 3-4 godziny

Opublikowano

Ja np. mam ustawione następująco...

Max. 18 kw 13 kw i 10kw ( dom 160m2 w tym grzejniki i 60m2 podlogowki), przy dłuższym uzytkowaniu wejdzie w nadzór 7kw po jakieś chwili znów wejdzie w normalna prace.

Wole aby wolniej sie nagrzewal moca początkowa, mam wrazenie takie ze jak mialem ustawione na 20 czy nawet 26 kw ogien byl potężny, grzalo ładnie na starcie... Temp. W czopuchu 160-190 stopni, wiecej lecialo w eter niz kocioł mógł to odebrać. Teraz na starcie 18kw czopuch ok 100-120 stopni ładnie sobie radzi, przy czym pelecik leci sobie spokojnie, czas nagrzania kotla do otworzenia pomp 55 stopni pomiędzy 18 kw a 26 kw moze bedzie z 10 min moze 15 min roznicy.

Przy obecnych temperaturach czyli kolo 0 stopni. Tak dostosowalem prace kotla czyli 3-4 godziny pracy... na mieszaczu ok 40-44 stopni w obecnych temperaturach

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Możesz podać histerezy? Zmniejszyłem moce kotła na 16/10/7 będzie ok ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
14 godzin temu, wróbel75 napisał:

Wydłuż histeryzację kotła do 15 i poobserwuj.

Ciekawe ile pelletu trzeba by było zużyć  ha,ha

No gdzieś koło lipca by trza zacząć grzać by do zimy zagrzać

Opublikowano
47 minut temu, mixiorek napisał:

Też tak kolego uważam  wygaszanie kotła na 30 czy  50 również u mnie nie przynosi żadnych korzyści postoje kilku godzinne dają oszczędności .

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek0407 napisał:

Jeszcze raz pokaże mój licznik serwisowy od 2.12.2006 od początku bufor. To w sumie juz dwa pełne sezony

Zrzut ekranu 2018-11-21 o 09.23.31.png

Tomek super rewelacja .

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Kordjano napisał:

Też tak kolego uważam  wygaszanie kotła na 30 czy  50 również u mnie nie przynosi żadnych korzyści postoje kilku godzinne dają oszczędności .

Kiszenie na małych mocach bez Lambdy też raczej mało ekonomiczne. Zresztą i z lambdą przy mocach minimalnych i temperaturze kotła 65+ sprawność wymiany spada. Przy 5kW i temperaturze kotła ~70stC mam 56-57stC temperaturę spalin. Pozostaje co? bufor albo harmonogram?

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomek0407 napisał:

W zasadzie tak, pozostała to tylko podczas rozpalania gdy palnik dochodzi do pracy max.

U mnie bez bufora ale na sporej ilości wody ustawiłbym 80 na kotle i histereza 50 stopni bez pracy w nocy i wtedy 3 razy by się tylko włączył i moc max taką by temp. spalin nie przekraczała 120

Edytowane przez maronka
Opublikowano
49 minut temu, Dragster napisał:

Kiszenie na małych mocach bez Lambdy też raczej mało ekonomiczne. Zresztą i z lambdą przy mocach minimalnych i temperaturze kotła 65+ sprawność wymiany spada. Przy 5kW i temperaturze kotła ~70stC mam 56-57stC temperaturę spalin. Pozostaje co? bufor albo harmonogram?

Dragster fantazjujesz jak można mieć przy temperaturze kotła 70 stC i palącym się pellecie spaliny 56-57 stC . Pewnie masz za daleko zamontowany czujnik temperatury i tyle.

Opublikowano

Czujnik mam w czopuchu 30cm od kotła. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że PT1000 od Puma przekłamuje :) Ale widać nie wszyscy o tym wiedzą. od 10:30 5kW testowałem.

image.thumb.png.5e9156a1f455dff389e3859e45d0501b.png

Opublikowano

Dla mnie do tego co pokazuje to musisz dodać minimum 25 stopni.Jak chcesz go sprawdzić to wstaw czujnik do wrzącej wody i zobaczysz ile ma odchyłki.

Opublikowano

Niekoniecznie. Ten czujnik nie mierzy temperatury w środku strugi spalin.

Opublikowano

Doczekałem się wreszcie econeta  z pomocą  syna udało się mi to szybko i sprawnie  podłączyć , od godziny mam podgląd , nie latam już do kotłowni żeby coś zaobserwować , jestem z deka podniecony tym wynalazkiem , jedno kliknięcie i jestem w kotłowni , te wszystkie dane wykresy , historie  , teraz rozumiem  czemu to was tak kręciło .

Opublikowano

Kolego @Kordjano nas to nie kręci tylko bardzo ułatwia kontrolę na kotłem i jego parametrami które można zmieniać jak się chce bez wychodzenia do kotłowni.

Pozdrawiam

Opublikowano

Może troszke kręci .

Opublikowano
1 godzinę temu, Kordjano napisał:

Doczekałem się wreszcie econeta  z pomocą  syna udało się mi to szybko i sprawnie  podłączyć , od godziny mam podgląd , nie latam już do kotłowni żeby coś zaobserwować , jestem z deka podniecony tym wynalazkiem , jedno kliknięcie i jestem w kotłowni , te wszystkie dane wykresy , historie  , teraz rozumiem  czemu to was tak kręciło .

No to witamy wśród ecoNETowców. :))) Teraz to już przepadłeś. Będziesz teraz tylko siedział.

• Lubię to 1
Opublikowano

No Drakster  na razie siedzę i obserwuję , ale z biegiem  czasu mnie puści , ale tak na poważnie to  urządzonko naprawdę  przydatne .

Opublikowano
16 godzin temu, pwltbk napisał:

akurat mam termostat w pokoju podpięty pod pięć ale jeszcze się nim nie bawilem.

No to może warto sprawdzić.Jak to u mnie działa?Termostat daje sygnał do odpalenia palnika.Palnik moduluje mocą  na FL aż termostat da sygnał,że chałupa nagrzana.Palnik przechodzi w postój a pompa CO pracuje nadal wyciągając ciepełko z kotła.Pompa się wyłącza gdy na kotle jest 30 stopni i palnik czeka aż termostat da kolejny sygnał by grzać.Ot i cała filozofia.To jak często będzie się odpalać palnik będzie zależne od tego jak  opatulony jest domek.Fizyki się nie oszuka.

Ps.Mało napisałeś o swojej  instalacji.

Opublikowano (edytowane)

Zaobserwowałem jedną rzecz...u mnie jak temp. dobije do żądanej ustawionej na termostacie pokojowym PLUMa, kocioł przechodzi w postój, ale pompy nie chodzą... Czy to jakaś kwestia ustawienia ? 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Dokladnie. Wyłącz pompy od termostatu! 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Same grzejniki z termostatami. stara instalacja bo zabrakło na wymianę rur więc musi poczekać wszystko do wiosny. Do tego bojler 100l na wode. Jutro od rana będę walczył z termostatem pokojowym by ograniczyć ilość rozpalen nie wiem czy coś z tego wyjdzie. Czy na fl czy standardowe potrzebuje więcej jak 10min nadzoru a tylko na tyle pozwala sterownik. Chyba że nastawić tak żeby palił ciągle ale wtedy tylko na średniej i minimalnej mocy będzie palić co nie jest raczej dobre.

No to może warto sprawdzić.Jak to u mnie działa?Termostat daje sygnał do odpalenia palnika.Palnik moduluje mocą  na FL aż termostat da sygnał,że chałupa nagrzana.Palnik przechodzi w postój a pompa CO pracuje nadal wyciągając ciepełko z kotła.Pompa się wyłącza gdy na kotle jest 30 stopni i palnik czeka aż termostat da kolejny sygnał by grzać.Ot i cała filozofia.To jak często będzie się odpalać palnik będzie zależne od tego jak  opatulony jest domek.Fizyki się nie oszuka.
Ps.Mało napisałeś o swojej  instalacji.