Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, trochę z innej beczki, być może już była na to pytanie odpowiedź za co z góry przepraszam, jaki jest kod serwisowy do sterownika pokojowego ecoster touch? Szukalem wszędzie ale nie mogę znaleźć. Z góry dzięki.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

A gdzie chcesz się dostać, bo z Twego postu nie mogę wyczytać.

Lecz się domyślam , że tylko do Toucz  to jest data bitwy pod Grunwaldem czyli rok 1410.

Edytowane przez robin60
Opublikowano
2 godziny temu, mwanamaji napisał:

Zasypałem dziś nowy pellet. Ewidentnie pachnie drzewem liściastym. Płomień pokazuje 25-50% wzrokowo też jakby mniejszy (wcześniej było 70-95%). Test podajnika zrobiony prawidłowo (wyszło 13,9kg/h). Moce mam 10-7-3kw, nadmuchu 35-25-21%, kaloryczność 5,0. Czas pracy pieca czyli dobicie do temperatury termostatu mniej więcej jaki sam jak wcześniej.

Od czego zacząć regulację żeby poprawić płomień? A może nic nie dotykać skoro grzeje dobrze?

Właśnie o to chodzi żeby grzało dobrze , tak to już jest że pellet iglasty będzie się palił szybciej i większym płomieniem , wystarczy porównać jak pali się drewno sosny a drewno dębu czy buka , spróbuj wydłużyć mu czas cyklu praca , jaki miałeś wcześniej ? 

Opublikowano

Czas cyklu pracy mam 15s. Zwiększyłem kaloryczność do 5,2. Płomień wzrokowo jest większy, sterownik pokazuje 35-55%. Po wygaszeniu palnika zauważyłem kilka niedopalonych granulek, na poprzednim pellecie był sam pył.

Opublikowano

@Kordjano ma rację.

Spróbuj cykl 30 s. Porównaj do kominka - iglaste pali się o wiele szybciej i intensywniej niż np. grab czy dąb.

Opublikowano
W dniu 3.10.2018 o 05:37, Tomek0407 napisał:

Rzegus masz mistrza w pisaniu, w  wyrazie "chociaszrzby" mogłeś jeszcze użyć "ż". Pozdrowienia

• A ja myślałem że to forum o palnikach kipi a nie ortografii  emoji6.png . Przepraszam Panowie ale tak mi się dzieje gdy odpisuje z telefonu.
Opublikowano

Spoko. Tylko nie pisz postów prowadząc samochód

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie hasła do ustawień parametrów serwisowych, czy coś się zmieniło? Z poziomu sterownika przy kotle dalej mogę wbijając 4x0 zmieniać ustawienia, zaś próbując zmieniać jakikolwiek parametr w ustawieniach zaawansowanych przez komputer to  wyskakuje mi komunikat, że nie mam uprawnień i musze podać hasło. Wklepuję też te 4x0 i nic. 

A już myślałem, że mnie nic nie zaskoczy. Jakaś podpowiedź ze strony forumowiczów by się mi przydała. Z góry dziękujęl

Zrzut ekranu 2018-10-04 o 21.50.22.png

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

U mnie cztery zera przez internet działają 3ed18323bd11ad4b00e9c3384327a679.jpg

Opublikowano

No He, ale jak to się stało, soft zaktualizowałeś? Próbowałeś 4996 takie jakie jest prawdopodobnie w nowych sterownikach do KIPI?

Opublikowano (edytowane)

Też błędne hasło. Może w ogóle reaguje na każde hasło jako błędne. Dzwoniłem do  serwisu Pluma i czekam na ich podpowiedź. Dziwna też sprawa bo ich serwisant potrafi zmienić nastawy od siebie u mnie, a ja już nie. Próbowałem z różnych komputerów bo już myślałem, że mój szwankuje i blokuje, ale cały czas to samo -  brak możliwość dokonywania zmian. Dam znać jak to się naprawi.

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano (edytowane)

Po przeczytaniu kilku postów, płomień się poprawiłem na 35-80%. Zmieniłem czas cyklu pracy na 25s, intensywność czyszczenia na 5%  i czas czyszczenia ze 180s na 90s

Dodatkowo próbuje dopasować moc minimalna w FL tak żeby temperatura kotła delikatnie spadała. Załączaniem i wyłączaniem pieca staruje termostat pokojowy.

Dzięki za pomoc i trafne uwagi.

Edytowane przez mwanamaji
Podziękowania.
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Od pewnego czasu dostrajam ustawienia w sterowniku ale pewnych rzeczy nie rozumiem, w związku z czym proszę o wskazówki.

W instrukcji jest napisane , że obniżenie nocne dla kotła powoduje jego wygaszenie , akurat taka opcja by mi pasowała, aczkolwiek u mnie po uruchomieniu obniżenia nocnego, ustawieniu harmonogramu oraz wartości obniżenia , kocioł zamiast wygaszać się obniża zadaną temperaturę.

image.png.a0e17d33ea19ef2a667ce7122648171c.png

Moja instalacja przypomina tą z rysunku poniżej, posiadam 2 pompy CWU i mieszacza oraz zawór 4D, nie rozumiem filozofii ustawienia minimalnej temperatury pompy CO. Mianowicie by działała mi pompa CWU i mieszacza temperatura kotła musi być wyższa od parametru "Temperatura załączenia pompy CO" , co jest dla mnie dziwne, ponieważ ja nie używam pompy CO, nie jest u mnie podłączona , używam jedynie pompy mieszacza i CWU. Czy to ma coś wspólnego z ustawieniem w mieszaczu  "obsługa mieszacza: pompa CO"  , rozważałem ustawienie "tylko pompa" ale opis funkcji straszy wyłączeniem zaworu 4D. Dodatkowo po przekroczeniu temperatury Temperatura załączenia pompy CO" pompa mieszacza zaczyna pracować... ignorując to , że np zawór 4D jest zamknięty czyli dogrzewa jedynie powrót.

Bonusowe pytanie, czy macie w sterownikach nowsze softy niż z 2016?

Pozdrawiam

image.thumb.png.fcd18fb7894a0762aaa6f68c34cd3eb6.png

Edytowane przez Kashue
Opublikowano
14 minut temu, mwanamaji napisał:

Po przeczytaniu kilku postów, płomień się poprawiłem na 35-80%. Zmieniłem czas cyklu pracy na 25s, intensywność czyszczenia na 5%  i czas czyszczenia ze 180s na 90s

Dodatkowo próbuje dopasować moc minimalna w FL tak żeby temperatura kotła delikatnie spadała. Załączaniem i wyłączaniem pieca staruje termostat pokojowy.

Z intensywnością i czasem czyszczenia jeszcze potestuj , bo jak się przesadzi, to może robić spieki lub będzie wyrzucał niedopalony pellet. 

Opublikowano

@misiek30 właśnie wcześniej zauważyłem niedopalony, teraz jest sam pył. 

Opublikowano

No to chyba ok?

Opublikowano
14 minut temu, mwanamaji napisał:

No i  bardzo dobrze zrobiłeś  ,sam widzisz  że trudniejszy pellet potrzebuje  więcej czasu na dopalenie  ,trzeba tu zaznaczyć że zmniejszając  czas czyszczenia  trzeba zmniejszyć też intensywność czyszczenia  .

Opublikowano

Tak sobie pomyślałem, żeby wyjąć w kotłowni z zasilania econet,  tak zrobiłem i pomogło na mój problem. W polu hasło wpisałem 4x0 i tym razem nie został odrzucony. W sumie to do końca nie wiem czy to ja, czy może w serwisie coś pokombinowali.

Opublikowano (edytowane)

Może miał jakąś zwieche. W elektronice to się zdarza.  Albo po prostu wielokrotność wpisywania błędnego hasła, zawiesiła econet, może to być nawet celowe. 

Edytowane przez misiek30
Opublikowano

Takie spieki to chyba z wulkana  a nie z palnika kipi .