Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pellet 8 no name. Na ta chwilę mam: max moc kotła 14kw, max nadmuch 42%, sredni nadmuch 29% średnia moc kotła 7kw, min nadmuch 26% min moc kotła 1kw. Masa paliwa w tescie 1550g, wydajność 15,5kg/h. Kaloryczność 5,6 kwh/kg. Płomień wacha się od 10% do 50% i tak jak pisałem wyżej po dłuższej chwili zasypany pelletem niespalonym wygasza się...

Opublikowano

Ten pellet w ogóle się rozpala? jaki masz płomień?

Opublikowano (edytowane)

Dragster przeczytaj jeszcze raz wpis *Cinekmk :-)

Edytowane przez laptop
literówka
  • Lubię to 1
Opublikowano

Hmm, czyli nie spala się, 8mka trochę musi poleżeć.  Zacznijmy może od tego ze samo rozpalenie może być nieprawidłowe. Czyli palnik jest przesypany od samego początku.

Podaj jakie masz ustawienia rozpalania. Z tego co pamiętam ktoś z forumowiczów zmieniał te parametry własnie pod 8mm.

Opublikowano (edytowane)

Parametry, ktore mają wpływ na pracę pod 8mm podawałem jakiś czas temu. Palę od 2 czy 3 sezonów. Nie ma żadnych problemow. 

Edytowane przez laptop
Opublikowano

Albo wydłużyć czas pracy, na początek o np. 10 sekund.

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślę, że najpierw kolega musi rozpracować prawidłowy cykl rozpalenia i przygotowania paleniska na przejscie w tryb pracy. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@Cinekmk zwiększyć kaloryczność albo powtórzyć test wydajności ewentualnie nadmuch za mały. 

Edyta : koledzy podpowiadają poprubuj szczególnie rozpalanie 

Edyta 2 każde ruszenie rury podajnika zmienia przesyp 

Pozdrawiam RedEd 

Edytowane przez reded
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Cinekmk napisał:

max moc kotła 14kw, max nadmuch 42%,

Zmniejsz nadmuch na ok 29% przy 14KW ,czas cyklu praca dodaj kilka sek. i czyszczenie rotacyjne częściej ,wage lekko dodaj.Ja też dzis kolejny sezon na palniku 16 rozpoczełem, tem zew 4 st tem kotła 44 st. tem zaw 4d 41 st powrotu 41 st palnik na sztywno 8 kw  nic nie spada ani nie rośnie ,kocioł żeliwo w domu Hawana tropik Na 8 kw nadmuch mam 26 pellet bez  certyfikatu popiól to pył a raczej puch zero niedopaleń 

Edytowane przez tedi90
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, laptop napisał:

Myślę, że najpierw kolega musi rozpracować prawidłowy cykl rozpalenia i przygotowania paleniska na przejscie w tryb pracy. 

Dokładnie, też o tym wspomniałem. Kolega pali, znaczy usiłuje palić pelletem 8mm. Ten pellet przypuszczam, że nawet dobrze się nie rozpali a już jest zasypany nowym pelletem lub też palnik gubi płomnien i znowu się  rozpala. Efekt jest taki, że po 15 minutach jest pełna rura niespalonego pelletu i palnik off.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Ja proponuję zmniejszyć dawkę paliwa dla rozpalania do 70 -80 gram. Nadmuch po rozpaleniu podnieść do 26%-27% . Nadmuch dla mocy maksymalnej utrzymać na poziomie 40 % , 29 % nadmuchu przy mocy maksymalnej to jakaś pomyłka chyba:) Moc minimalna 1kw to też nieporozumienie przynajmniej 5kw. U mnie moc minimalna to 7kw. Wtedy przynajmniej widać że się pali.

Opublikowano (edytowane)

1kW to nawet w nadzorze bym nie ustawił.

@Cinekmkresetowałeś ten sterownik do fabrycznych. Czasami od tego trzeba zacząć. Niektóre ustawienia masz co najmniej dziwne. Ustawienia fabryczne traktuj jako bazę wyjściową.  Predefiniowane fabryczne ustawienia są dobre. Reszta to korekty wynikające z obserwacji. Rozumiem, że ten pellet 8mm to nie jest np. łuska słonecznika?

Edytowane przez Dragster
  • Lubię to 1
Opublikowano

Proponuję wydłużyć czas pracy do np. 30 s i zwiększyć częstotliwość czyszczenia. U mnie pomogło przy nowym pelecie. Trzeba dać mu czas na spalenie

www.kochowka.blogspot.com

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wprowadziłem korekty i dalej to samo. Będę próbował startować od takich ustawień: 

Rozpalanie: 

Dawka paliwa 60, nadmuch rozpalania 26%,  czas rozpalania 6min, nadmuch po rozpaleniu 27%, 

Praca: 

Kaloryczność dałem na 6.0, czas cyklu praca 30sek.

Czyszczenie

Cykl rotacyjnego czyszczenia 80 sekund

Modulacja mocy:

Max moc kotla 10kw max nadmuch 40.   Średnia moc 8kw średni nadmuch 26.     Min moc 3kw min nadmuch 24.                 

Waga pelletu faktyczna to 1550g wpisałem 1800g do kaloryczności 6.0 i mimo to dalej podaje jak szalony i nie spala. Palnik rozpala się za 1 razem. Płomień waha się wtedy do ok 20-30 procent. W trybie praca dochodzi nawet do 100% zeby po kilkunastu minutach spaść do zera i wygasić się. Z rury wybieram dwie garści niespalonego pelletu, a ten co się niby spalił to nie spalił się do końca (robią się małe czarne groszki). 

IMG_20180925_084227.jpg

IMG_20180925_084234.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Dragster napisał:

1kW to nawet w nadzorze bym nie ustawił.

@Cinekmkresetowałeś ten sterownik do fabrycznych. Czasami od tego trzeba zacząć. Niektóre ustawienia masz co najmniej dziwne. Ustawienia fabryczne traktuj jako bazę wyjściową.  Predefiniowane fabryczne ustawienia są dobre. Reszta to korekty wynikające z obserwacji. Rozumiem, że ten pellet 8mm to nie jest np. łuska słonecznika?

Tak jak piszą koledzy zrób to później to jeżeli palnik bedzie znów miał za dużo pelletu

1 godzinę temu, Darek21 napisał:

Ja proponuję zmniejszyć dawkę paliwa dla rozpalania do 70 -80 gram. Nadmuch po rozpaleniu podnieść do 26%-27% . Nadmuch dla mocy maksymalnej utrzymać na poziomie 40 % , 29 % nadmuchu przy mocy maksymalnej to jakaś pomyłka chyba:) Moc minimalna 1kw to też nieporozumienie przynajmniej 5kw. U mnie moc minimalna to 7kw. Wtedy przynajmniej widać że się pali.

Takiej mocy minimalnej nikt nie używa kto Ci ją ustawił. Przypuszczam , że sam to zrobiłeś ze względu by były oszczędności. Tym oszczędności nie zrobisz.

Taką moc i to nie 1 KW tylko 3-4 KW ustawia się dla funkcji nadzór, i to przy pellecie którym masz już palnik obcykany i poprawnie spala ten pellet.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Reset do fabrycznych bo nie dojdziesz do satysfakcjonujących ustawień. Masz już w tej chwili tak pozmieniane, że nie ma opcji by palnik działał.

- reset do fabrycznych

- przeważ pellet i wprowadź prawidłową wartość wynikająca z  przeważenia.

Sprawdz czy się rozpali i jak się pali.

• Lubię to 1
Opublikowano

U mnie jest teraz tak, ale pamiętaj, że mam inny pelet. a511ca7f29e7aa30b1aebbbfefadf895.jpg291570df7b173c765d33273ccbe491d2.jpg2a320812b8b03e922eda23092daa2bb5.jpg

Opublikowano (edytowane)

@papen76

Ustawienia dla pelletu 6 mm?

Czas pracy z mocą minimalną, czyli czas tzw. stabilizacji dla pelletu 8mm będzie na pewno za krótki.

Edytowane przez laptop
Opublikowano (edytowane)

Nastawy fabryczne palnik16  moc- nadmuch 7-26  10-29  14-35  16-38 dla mnie był zbyt mocny nadmuch wywiewało niespalony pellet więc pozmniejszałem i jest ok.Na dziś mam tak 8-26 10- 27 14-29 16-31 20-34 Cinekmk- Max moc kotla 10kw max nadmuch 40.

Edytowane przez tedi90
Opublikowano

Cinekmk  dlaczego moc maksymalną ograniczasz do 10 kw i dajesz nadmuch 40% ?  Moc maksymalna dla Twojego palnika to 16 kw i wtedy trzeba dać taki nadmuch ok 40% . 10 kw to  60 % procent mocy i trzeba odpowiednio zmniejszyć nadmuch do około 32% . Spróbuj odpalić na ustawieniach fabrycznych a potem jak już zrozumiesz więcej pobawisz się w zmiany mocy itp.

Opublikowano

Cinekmk proponuje wydłużyć czas cyklu praca do 60 sekund, dla twojej mocy 10 kw ustawić nadmuch w granicach 30-34%, oszukać z wagą twojego pelletu na 25 kg/h (ja mogę taki ustawić największy) i obserwować. Zależności od potrzeb wracać stopniowo do prawdziwej wagi i zmniejszać czas cyklu praca, ewentualnie zmieniać max moc.

Opublikowano

Niestety , pellet no nam to "loteria" i zabawa z ustawieniami , ale na spokojnie wszystko można dograć, tylko nie zmieniać kilku ustawień na raz, bo nie będzie wiadomo co pomogło.

Opublikowano

Witam.
Panowie mam pytanie, w regulatorze ecomax850P sterującym palnikiem Kipi jest parametr mnożnik szybkości podawania paliwa, jakie on ma znaczenie, u mnie wartość tego parametru wynosi 0,1.
Czy dobrze rozumiem, ze zmiana tej wartości będzie miała wpływ na szybkość podawania?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@laptop Tak, 6 mm, z nowego źródła. Po zmianie musiałem wydłużyć cykl pracy, bo zostawały mi takie kiełbasiane spieki w palniku. Teraz jest ok.