Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W pierwszym poście że przy mocy 16 kw i płomień 100%  a z palnika po chwili nie wychodzi , musimy ustalić czy ci zasypuje palnik i gubi płomień czy jest odwrotnie , bo właśnie to mnie dziwi .

Musisz to zaobserwować , ja bym mu rozciągnął  modulację na początek , moc minimalna 4 kw pośrednia 7 kw a maksymalna 14 kw 3kw to raczej nadzór w tym palniku .

Czyszczenie możesz zwiększyć do wartosci jak kolega @cezar76 sugeruje ja mam od dawna coś koło tego ,co 180 s u mnie nigdy jakoś nie zdawało egzaminu .

• Zgadzam się 2
Opublikowano
8 minut temu, Kordjano napisał(a):

musimy ustalić czy ci zasypuje palnik i gubi płomień czy jest odwrotnie , bo właśnie to mnie dziwi

Dokladnie to trzeba (nie)stety samemu ustalic/ zobaczyc bo przez internet tego nie widac.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeszcze co tam masz w popielniku , jakeś niedopałki pelletu ,zgorzele są ?

Opublikowano

20241125_165633.thumb.jpg.2caead16d18a29f3fa7cd7bd920aa54b.jpg20241125_170007.thumb.jpg.a9f2afe9345356e815293791d57e7bcf.jpgDodam jeszcze zdjęcia żeby lepiej to zoobrazowac obydwa zdjęcia są na 12 kw i 100% plomien raz jest taki a raz taki 

20241125_165633.jpg

Jakieś tam gródki niedopalki są ale ten co mi montował mówi że one tak mają 

Opublikowano

To ostatnie zdjęcie na jakiej mocy i jaką wartość procentową sterownik pokazuje ? dalej co się dzieje tak sie już tli ,czy wartość płomienia spada i palnik rozpala się ponownie ?

Gdybyś tam zerkną w głąb palnika ile tam paliwa przy tym ostatnim zdjęciu to bys my mogli zacząć wyciągać wnioski .

Dobra teraz dojrzałem na 12kw i cały czas 100% płomień , jeszcze tylko ile złoża pelletu w palniku .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Palnik pokazuje 100% plomienia zrobiłem tak jak sugerowaliście pyłu było w cholerne dużo test na wadze 1480 aktualna wydajność podajnika 14.8 kg i znowu jest tylko gorzej praca z na 12 kw zero plomirnia wartość spadła plomienia praktycznie do zera ale sam się odpalil

20241125_181705.jpg

A to zdjęcie popiolu20241125_170825.thumb.jpg.b55aa0b414827cfefb32c9e1e9855d52.jpg

Opublikowano

Kipi 16 kW

Obstawiam że masz za mało tlenu i po czasie Ci zasypuje Palnik

Ja kupiłem czujnik temperatury na wyjściu do komina i dzięki niemu można wyregulować nadmuch

image.thumb.png.4e9abfc3b98b208443a1607637fe712e.png

Opublikowano

To znaczy że palnik zasypuje , tych parametrów nie zmieniałeś czyszczenie i modulacja ? 

Będziesz musiał sprawdzić drożność dziurek , szczelność rury spiro czy gdzieś nie pękła , wyczyść tą przysłonę w okolicach otworu na fotodiodę i zapalarki .

Rozciąg tą modulację i czyszczenie jak miałeś doradzane ,

Opublikowano

Ok czyli dodać mu więcej nadmuchu? Na 32%?

Wydaje mi się że ogarnięte z wasza pomocą dziękuje za porady jeśli będzie wszystko ok to dam znać a jeszcze inne pytanie czy w waszych palnika tu gdzie przykleiłem złotko coś też tak lekko wieje? Co prawda zaklejenie też nic nie dało nic nie poprawilo ale chciałem dopytać czy coś u mnie jest nie tak czy co 

20241125_192451.jpg

Nadmuch max 28%

Intensywność czyszczenia na 7% 

Cykl czyszczenia co 89sek 

Jak na tą chwilę myślę że jest ok sprawdzimy jak będzie wyglądał piec czy będzie nadal czarny 

Opublikowano

Tam nic nie klej , nie ma potrzeby,  nadmuch faktycznie możesz zwiększyć 28% wydaje się trochu mały ,przynajmniej do mocy 14 kw . 

Jak zmieniasz to powiedzmy tak o dwa oczka i obserwuj płomień .

A kolegę co tak śmieszy ? że nie dał 90 s 😊

Opublikowano

Nie można wszystkiego zerżnąć , cośkolwiek musi być inaczej ☺️

• Haha 1
Opublikowano

Szczerze to pomyłka dałem 90 nie wiem dlaczego napisałem 89 później jeśli pomożecie jak będzie wszystko ok to chciałbym zająć się tymi niedopałkami nie wiem czy za czesto podaję pelet 

A to już odkleiłem tylko przylkeilem na próbę czy może tam gdzieś powietrze ucieka bo czuć