Kordjano Opublikowano 5 Października 2024 #16226 Opublikowano 5 Października 2024 To nie wiem , u mnie działa ., jak kocioł dojdzie do zadanej to nadzoruje są przedmuchy co ileś tam minut . Może u ciebie ma działać na naturalnym ciągu ? A co jak zapalisz ,pompki się załączają ? Cytuj
wojtas85 Opublikowano 5 Października 2024 #16227 Opublikowano 5 Października 2024 u mnie jest bufor i ustawiona temp zalaczenia pomki co na 60 st. Zapalam drewno na ruszcie, rozpala sie , pompa startuje normalnie, czaly czas jest wyswietlana "praca", wentylator nie chodzi. plomien na 0% -ruszt jest na dole, a palnik w srodkowych drzwiczkach i nie widzi czujka, ale swiecilem tam latarka i tak sie nie wlacza wiatrak. Cos jest chyba nie tak... Cytuj
Kordjano Opublikowano 6 Października 2024 #16228 Opublikowano 6 Października 2024 A wcześniej działał czy jeszcze nie sprawdzałeś ? Ja mam sterownik z 2017 r 850 p2c i w trybie ruszt nadmuch pracuje , może w nowszych ma nie pracować? bo w sumie po co . Ja jak palę drewnem to i tak uchylam drzwiczki a wentylator nastawiam na minimalne obroty , wolę na naturalnym ciągu dokładam po kilka drewienek by się za nadto nie kopciło . Cytuj
PioBin Opublikowano 6 Października 2024 #16229 Opublikowano 6 Października 2024 Z czystej ciekawosci to wlaczylem na chwile u siebie. Nadmuch zaczal pracowac, nawet odpalila sie sonda Lambda. Ze nic w kotle sie nie palilo to nie wiem co dalej… Przeszedlem z powrotem na pellet i z automatu zaczal prace tj. rozpalanie,praca itd. Nie kazalem mu sie odpalac! wiec patrze a odznaczyl sobie ze ma pracowac z moim termostatem (stetownikiem). Sprawdz ustwienia kotla co tam masz oraz w ustawieniach serwisowych tez jest ruszt: Cytuj
Kordjano Opublikowano 6 Października 2024 #16230 Opublikowano 6 Października 2024 Dalej wyskoczył by komunikat brak paliwa jak temperatura by nie rosła. Jak przejdziesz z trybu ruszt na pellet to zawsze się odpala z automatu mimo ze nie ma takiej potrzeby ,po odpaleniu przechodzi w postój . 1 1 Cytuj
wojtas85 Opublikowano 7 Października 2024 #16231 Opublikowano 7 Października 2024 mam powlaczane wszystko praca, tryb ruszt, nadmuch w trybie ruszt na 30% i nie ma wlaczonej ikony wentylatora, nie wlacza sie, wczesniej nie palilem w tym trybie z palnikiem. mam ecomax 860 i modul p3c z obsluga bufora. Zagadka jak to wlaczyc. Cytuj
600 Opublikowano 30 Października 2024 #16232 Opublikowano 30 Października 2024 Jaka jest bezpieczna temperatura pracy palnika Kipi 16 kw. Mój podczas pracy dobija czasami do 50 stopni. Czy to nie jest za dużo? Jaki jest sposób na zmniejszenie temperatury palnik ? Cytuj
PINIOJ Opublikowano 2 Listopada 2024 #16233 Opublikowano 2 Listopada 2024 (edytowane) Witam panowie mam sterownik ECO Max 920 p1 – k co muszę zmienić W ustawieniach sterownika aby piec dogrzewał mi się do 70 mimo że sterownik pokojowy pokazuje że pomieszczenie jest nagrzane. Ostatniej zimy działało wszystko dobrze teraz uruchomiłem piec i sterownik pokojowy wyłącza mi piec gdy pomieszczenie jest nagrzane a chciałbym żeby on mimo nagrzanego pomieszczenie na przykład zmieszyl temperaturę na zaworze 4D na dom a piec sobie grzał do 70 i wtedy ewentualnie wyłączył. W tym momencie dochodzę do sytuacji że zanim spadnie temperatura w pomieszczeniu aby znowu zaczęło grzać ,piec schłodzi się nawet do 40 stopni znowu zanim się rozbuja to trochę trwa a chciałbym żeby on pracował niezależnie między 50-70 i wtedy ewentualnie się wyłączył normalnie na histerezie pracował niezależnie od sterownika pokojowego Edytowane 2 Listopada 2024 przez PINIOJ Cytuj
Viking76 Opublikowano 2 Listopada 2024 #16234 Opublikowano 2 Listopada 2024 (edytowane) 8 godzin temu, PINIOJ napisał(a): chciałbym żeby on pracował niezależnie między 50-70 i wtedy ewentualnie się wyłączył normalnie na histerezie pracował niezależnie od sterownika pokojowego Ustawienia serwisowe (kod4996) , ustawienia kotła , wybór termostatu i tu ustaw na wyłączony.Wówczas palnik będzie działał według temp.zadanej na kotle i jego histerezy Edytowane 2 Listopada 2024 przez Viking76 Cytuj
Kordjano Opublikowano 4 Listopada 2024 #16235 Opublikowano 4 Listopada 2024 Nie wiem czy akurat koledze @PINIOJakurat o to chodzi , to oczywiste że jak się wyłączy termostat to nie będzie miał wpływu na pracę kotła czy też pompy . Jest jeszcze coś takiego jak wyłączenie pompy kotła od termostatu , wtedy po nagrzaniu pomieszczenia pompa się wyłącza a kocioł będzie się dogrzewał do swojej zadanej ,odpalając się od histerezy . 2 Cytuj
kpopiel287 Opublikowano 24 Listopada 2024 #16236 Opublikowano 24 Listopada 2024 Witam proszę o pomoc w nastawach palnika kipi Rotary 16 kw gdyz nie mogę już go opanować na mocy 16 kw mam ogień na około 10 cm po chwili już prawie nie wychodzi z palnika wartość plomienka 100% i czarny piec w srodku pelet dobrej klasy nie jakiś szajs Cytuj
Kordjano Opublikowano 24 Listopada 2024 #16237 Opublikowano 24 Listopada 2024 Od jak dawna użytkujesz ten kocioł? co jest powodem że płomień zanika , nadmiar pelletu w palniku ? / Cytuj
kpopiel287 Opublikowano 24 Listopada 2024 #16238 Opublikowano 24 Listopada 2024 Od około 3 miesięcy mam pelet kaloryczność 5 ustawiałem raz trochę mniej raz trochę więcej i tak źle i tak też tylko zauważyłem że raz poda troszkę więcej peletu a raz trochę mniej może by rure podawcza trochę niżej zrobic nie wiem czy ktoś też miał już takie coś ja już naprawdę nie mam pomysłu już wywierciłem jeszcze wentylacje w ścianie myślałem że może za mało tlenu ale dalej nic Dodam że to była modernizacja kotła który już był zainstalowany Cytuj
cezar76 Opublikowano 25 Listopada 2024 #16239 Opublikowano 25 Listopada 2024 @kpopiel287, a pellet z jakich drzew jest robiony? Może wstaw swoje nastawy palnika, to łatwiej będzie komuś coś doradzić. I jaki sterownik do tego palnika. 1 Cytuj
kpopiel287 Opublikowano 25 Listopada 2024 #16240 Opublikowano 25 Listopada 2024 Ok po pracy dodam nastawy pelet to jest 100% sosna z certyfikatem hanna radwanska sterownik to jest Ecomax 360 nastawy podam później jak będę w domu Cytuj
Kordjano Opublikowano 25 Listopada 2024 #16241 Opublikowano 25 Listopada 2024 No od tego by należało zacząć co @cezar76 napisał . A i napisz czy od samego początku było kijowo ,czy nagle w ostatnim czasie się spipczyło . Cytuj
kpopiel287 Opublikowano 25 Listopada 2024 #16242 Opublikowano 25 Listopada 2024 Ok dzieki jak dojadę to do domu to zaraz napiszę Ale dziekuje za szybkie odpowiedzi gdyż naprawdę już nie mam siły z tym piecem Cytuj
kpopiel287 Opublikowano 25 Listopada 2024 #16243 Opublikowano 25 Listopada 2024 Witam podaję nastawy jakie mam max moc kotla 12 kw Max moc nadmuchu 27% Średnia moc nadmuchu 24% Min moc nadmuchu 23% Podajnik czas cyklu praca 16 sek Kaloryczność według worka to jest 5.0 kwh/kg ustawione mam na 5.2 Cykl rotacyjnego czyszczenia 185 sek To chyba już wszystkie informacje jeśli czegoś zapomniałem to przepraszam i proszę przypomnieć Ogólnie to źle napisałem 5 miesięcy mam palnik a spierniczyli się tak ostatnio do tej pory było w miarę ok trochę było nie dopalkow ale nie było tragedii przynajmniej kociol był bialy w srodku a nie czarny Cytuj
cezar76 Opublikowano 25 Listopada 2024 #16244 Opublikowano 25 Listopada 2024 A jaka wydajność podajnika? Jaka intensywność czyszczenia? Komin drożny? Cytuj
kpopiel287 Opublikowano 25 Listopada 2024 #16245 Opublikowano 25 Listopada 2024 Wydajność podajnika 11.8 Intensywność czyszczenia 3% Komin drożny Jeszcze dodam nie wiem czy istotne trochę pyłku z peletu też podaję Cytuj
cezar76 Opublikowano 25 Listopada 2024 #16246 Opublikowano 25 Listopada 2024 (edytowane) Nadmuchy musisz sam ustawić, może konieczna korekta, chociaż na oko nie jest źle. Być może trzeba podnieść intensywność czyszczenia i skrócić czas cyklu czyszczenia, żeby ten pellet częściej poruszyć i intensywniej. Ja mam 6% i 90 sek również przy pellecie sosnowym. I trzeba zajrzeć do palnika w trakcie pracy, czy powodem złego płomienia może być za duża ilość pelletu czy za mało pelletu. A dmuchawa dobrze pracuje? U mnie wysiadł kondensator i dmuchawa ledwie co fufała i też z tego powodu miałem czarno w kotle. Powodem moga też być źle dobrane nadmuchy. Wydajność podajnika mierzona przez Ciebie, nie instalatora? Edytowane 25 Listopada 2024 przez cezar76 Cytuj
600 Opublikowano 25 Listopada 2024 #16247 Opublikowano 25 Listopada 2024 42 minuty temu, kpopiel287 napisał(a): Wydajność podajnika 11.8 Intensywność czyszczenia 3% Komin drożny Jeszcze dodam nie wiem czy istotne trochę pyłku z peletu też podaję Zrób jeszcze raz test podajnika i przeważ pellet. Sprawdź też czy na dnie zasobnika tam gdzie wchodzi rura od podajnika nie uzbierało się dużo trociny. Cytuj
Kordjano Opublikowano 25 Listopada 2024 #16248 Opublikowano 25 Listopada 2024 Podaj jeszcze moc minimalną i średnią , a przede wszystkim pasowało by zobaczyć ile jest pelletu .żaru w palniku jak już pochodzi chwilę na mocy maksymalnej . Przeważnie na jakiej mocy pracuje Ci ten palnik obecnie ? 1 Cytuj
kpopiel287 Opublikowano 25 Listopada 2024 #16249 Opublikowano 25 Listopada 2024 Moc min to jest 3 kw średnia 6 kw i najwięcej pracuje na 12 kw pelet przekazałem sam gdyż walczę już z tym około tygodnia jak nie dłużej dmuchawa też dmucha jak należy Cytuj
PioBin Opublikowano 25 Listopada 2024 #16250 Opublikowano 25 Listopada 2024 @kpopiel287 mam ten palnik i prawie i identyczne ustawienia wiec to nie to. Zostaje pellet lub „mechanika” palnika np. dziurki, jakies nieszczelnosci sam wiatrak… Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi