Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie wiem , u mnie działa ., jak kocioł dojdzie do zadanej to nadzoruje są przedmuchy co ileś tam minut .

Może u ciebie ma działać na naturalnym ciągu ? 

A co jak zapalisz ,pompki się załączają ? 

Opublikowano

u mnie jest bufor i ustawiona temp zalaczenia pomki co na 60 st.

Zapalam drewno na ruszcie, rozpala sie , pompa startuje normalnie, czaly czas jest wyswietlana "praca", wentylator nie chodzi.

plomien na 0% -ruszt jest na dole, a palnik w srodkowych drzwiczkach i nie widzi czujka, ale swiecilem tam latarka i tak sie nie wlacza wiatrak.

Cos jest chyba nie tak...

Opublikowano

A wcześniej działał czy jeszcze nie sprawdzałeś ?

Ja mam sterownik z 2017 r 850 p2c i w trybie ruszt nadmuch pracuje , może w nowszych ma nie pracować?

bo w sumie po co .

Ja jak palę drewnem to i tak uchylam drzwiczki a wentylator nastawiam na minimalne obroty , wolę na naturalnym ciągu dokładam po kilka drewienek by się za nadto nie kopciło .

Opublikowano

Z czystej ciekawosci to wlaczylem na chwile u siebie. Nadmuch zaczal pracowac, nawet odpalila sie sonda Lambda. Ze nic w kotle sie nie palilo to nie wiem co dalej…

Przeszedlem z powrotem na pellet i z automatu zaczal prace tj. rozpalanie,praca itd. Nie kazalem mu sie odpalac! wiec patrze a odznaczyl sobie ze ma pracowac z moim termostatem (stetownikiem).

Sprawdz ustwienia kotla co tam masz oraz w ustawieniach serwisowych tez jest ruszt:

IMG_3795.thumb.jpeg.01c52ae80fbf7b39b24675f6e22bf736.jpeg

IMG_3796.thumb.jpeg.c61b1ab4300ab5784fe501d9fc5f4774.jpeg

IMG_3797.thumb.jpeg.f3541dda3bb45ffa3bfa516fabfee537.jpeg

IMG_3799.thumb.jpeg.b151a9d5e4c41eb6f3c941ad79efd40f.jpeg

IMG_3794.thumb.jpeg.050c09b4d18346eb01b2e37d8a347fa2.jpeg

IMG_3798.thumb.jpeg.ddde67bdbe7644ef38d3f23160f3e04b.jpeg

Opublikowano

Dalej wyskoczył by komunikat brak paliwa jak temperatura by nie rosła.

Jak przejdziesz z trybu ruszt na pellet to zawsze się odpala z automatu mimo ze nie ma takiej potrzeby ,po odpaleniu przechodzi w postój .

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

mam powlaczane wszystko praca, tryb ruszt, nadmuch w trybie ruszt na 30% i nie ma wlaczonej ikony wentylatora, nie wlacza sie, 

wczesniej nie palilem w tym trybie z palnikiem.

mam ecomax 860 i modul p3c z obsluga bufora.

Zagadka jak to wlaczyc.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jaka jest bezpieczna temperatura pracy palnika Kipi 16 kw. Mój podczas pracy dobija czasami do 50 stopni. Czy to nie jest za dużo? Jaki jest sposób na zmniejszenie temperatury palnik ?

Opublikowano (edytowane)

Witam panowie mam sterownik ECO Max 920 p1 – k co muszę zmienić W ustawieniach sterownika aby piec dogrzewał mi się do 70 mimo że sterownik pokojowy pokazuje że pomieszczenie jest nagrzane. Ostatniej zimy działało wszystko dobrze teraz uruchomiłem piec i sterownik pokojowy wyłącza mi piec gdy pomieszczenie jest nagrzane a chciałbym żeby on mimo nagrzanego pomieszczenie na przykład zmieszyl temperaturę na zaworze 4D na dom a piec sobie grzał do 70 i wtedy ewentualnie wyłączył. W tym momencie dochodzę do sytuacji że zanim spadnie temperatura w pomieszczeniu aby znowu zaczęło grzać ,piec schłodzi się nawet do 40 stopni znowu zanim się rozbuja to trochę trwa a chciałbym żeby on pracował niezależnie między 50-70 i wtedy ewentualnie się wyłączył normalnie na histerezie pracował niezależnie od sterownika pokojowego

Edytowane przez PINIOJ
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, PINIOJ napisał(a):

chciałbym żeby on pracował niezależnie między 50-70 i wtedy ewentualnie się wyłączył normalnie na histerezie pracował niezależnie od sterownika pokojowego

Ustawienia serwisowe (kod4996) , ustawienia kotła , wybór termostatu i tu ustaw na wyłączony.Wówczas palnik będzie działał według temp.zadanej na kotle i jego histerezy

Edytowane przez Viking76
Opublikowano

Nie wiem czy akurat koledze @PINIOJakurat o to chodzi , to oczywiste że jak się wyłączy termostat to nie będzie miał wpływu na pracę kotła czy też pompy .

Jest jeszcze coś takiego jak wyłączenie pompy kotła od termostatu , wtedy po nagrzaniu pomieszczenia pompa się wyłącza a kocioł będzie się dogrzewał do swojej zadanej ,odpalając się od histerezy .

• Zgadzam się 2