czarny21 Opublikowano 2 Lutego 2021 #13951 Opublikowano 2 Lutego 2021 @sambor ja to na tobie polegam możesz powiedzieć który układ wybrać i co zmienić ewentualnie Cytuj
Trener40 Opublikowano 2 Lutego 2021 #13952 Opublikowano 2 Lutego 2021 Jak już ma być na tym 4D, to tak jak pisałem... Średnica 5/4 na całym obiegu włącznie z zaworem 4D 5/4 + pompa kotłowa bez ZZ na powrocie. Siłownik sobie odpuść. Ustawisz zawór na ( przykładowo na 4.5 lub 5) i start pompy na 55 st. Przy 55 st obie pompy ruszą i jezeli spadnie temp poniżej staru pomp, to zrobią STOP, ale kocioł bedzie miał temp w okolicach 50 st albo i wyżej. Palnik nadrobi spadek i dalej powinno już śmigać na grzejniki. Cytuj
czarny21 Opublikowano 2 Lutego 2021 #13953 Opublikowano 2 Lutego 2021 Jak narazie to są 2 opcje 3d i 4d zanim kupię części wolę się upewnić CO kupić i dlaczego. Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lutego 2021 #13954 Opublikowano 2 Lutego 2021 4 godziny temu, czarny21 napisał: @sambor rzucisz okiem czy tak może to wyglądać? Te wszystkie schematy są złe Powinno być coś takiego Cytuj
czarny21 Opublikowano 3 Lutego 2021 #13955 Opublikowano 3 Lutego 2021 @sambor dzięki wielkie za pomoc i czas poświęcony. Teraz wiem że mogę spokojnie zacząć działać. Cytuj
g69 Opublikowano 3 Lutego 2021 #13956 Opublikowano 3 Lutego 2021 Panowie odpalił ktoś z was palnik gdy uszkodzona jest zapalarka? Na razie u mnie wszystko działa,ale może warto się przygotować na taki przypadek. Mam pomysł ale jeszcze nie testowałem. Cytuj
czarny21 Opublikowano 3 Lutego 2021 #13958 Opublikowano 3 Lutego 2021 Panowie podłączyłem dziś czujkę spalin i czujnik temperatury powrotu czujnik spalin pokazuje na econet i na panelu ale temperatury powrotu już nie pokazuje? Co trzeba zrobić żeby pokazywało mi temperaturę? Wsadziłem dokładnie w te wtyki co na instrukcji sterownik ecomax920 Cytuj
Manti Opublikowano 3 Lutego 2021 #13959 Opublikowano 3 Lutego 2021 Pytanko do tych którzy korzystają ze sterownika pokojowego ecoSTER Touch. U mnie jest jakaś dziwna akcja że pomimo iż godzinę i datę mam ustawioną ok, to w dzień przy użyciu harmonogramu mam temperaturę nocą a w nocy dzienną (w dzień ikonka księżyca, a w nocy słoneczka). Też tak macie? Cytuj
Gość Opublikowano 3 Lutego 2021 #13960 Opublikowano 3 Lutego 2021 6 minut temu, czarny21 napisał: Co trzeba zrobić żeby pokazywało mi temperaturę? Po prawidłowym podłączeniu powinno działać, bynajmniej ja nie miałem z tym problemu. Cytuj
czarny21 Opublikowano 3 Lutego 2021 #13961 Opublikowano 3 Lutego 2021 Czy jest wymagane żeby podpiąć mieszacz Czy może temperaturę mieszacza żeby pokazywało mi temp powrotu. Czujnik co kupiłem działa bo sprawdzałem i kolega sprawdzał Przez chwilę myślałem nawet że może czujnik nie pasuje ale jak podpinam czujnik od CWU w miejsce czujnik powrotu to też nie pokazuje Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lutego 2021 #13962 Opublikowano 3 Lutego 2021 Przecież możesz mieszać ręcznie Cytuj
czarny21 Opublikowano 3 Lutego 2021 #13963 Opublikowano 3 Lutego 2021 Tak ale chciałem wiedzieć jaką temperaturę mam na powrocie żeby wiedzieć jak skręcić zawór więc kupiłem czujkę plum żeby nie mierzyć termometrem do grilla ? a przy okazji spalin która działa 1 godzinę temu, cezar76 napisał: Po prawidłowym podłączeniu powinno działać, bynajmniej ja nie miałem z tym problemu. A jaki masz sterownik? Ecomax 920? Cytuj
Gość Opublikowano 3 Lutego 2021 #13964 Opublikowano 3 Lutego 2021 Sterownik mam 850, ale przy podpinaniu czujek to nie ma znaczenia. Podłączasz czujnik i powinno pokazać się w sterowniku. A jak w miejsce powrotu podłączysz CWU to też nie pokazuje? Musisz chyba coś źle podpinać. Zrób zdjęcie tej listwy podlaczeniowej. Cytuj
czarny21 Opublikowano 3 Lutego 2021 #13965 Opublikowano 3 Lutego 2021 Jak przełożyłem czujkę z CWU to też nie pokazało. Jak podłączyłem czujkę którą kupiłem pod ochronę powrotu w miejsce CWU to czujnik działa więc wychodzi na to że gniazdo nie jest aktywne czy jeszcze co innego? Cytuj
Gość Opublikowano 3 Lutego 2021 #13966 Opublikowano 3 Lutego 2021 Eee tam, nie aktywne... Może pod złe zaciski podpinasz, albo nie wkładasz dobrze w gniazdo w listwie. Masz chyba wspólne zaciski dla dwóch czujników. CWU pod zacisk 28 i 29, a powrotu pod 29 i 30. Bynajmniej tak wnioskuję z instrukcji, dlatego prosiłem o zdjęcie listwy. Cytuj
czarny21 Opublikowano 3 Lutego 2021 #13967 Opublikowano 3 Lutego 2021 Dzięki już mam walnołem się przy pinach bo były przesunięte o 1 pin a naklejka tak naklejona że się walłem dzięki za pomoc. Cytuj
czarny21 Opublikowano 3 Lutego 2021 #13969 Opublikowano 3 Lutego 2021 (edytowane) Tak dzięki dopiero na fotce policzyłem piny bo jak zakładałem to patrzyłem po naklejce a okazała się lekko przesunięta ? Siłownik zaworu podpija się tylko w tym 1 miejscu? Na L jaki kolor przewodu idzie? Który przewód idzie na N w sterowniku a które na L? Zanim zacznę przerabiać co kolwiek w instalacji to zamontuję na próbę siłownik na 3D w tym układzie co mam i sprawdzę jak ma się ta moja ochrona powrotu na czujnikach plum z użyciem siłownika bo ręcznie mnie szlak trafi tam się wciskać za kocioł. W razie czego schemat nowej instalacji już jest. Edytowane 3 Lutego 2021 przez czarny21 Cytuj
Gość Opublikowano 3 Lutego 2021 #13970 Opublikowano 3 Lutego 2021 N to niebieski, a pozostałe L. Cytuj
czarny21 Opublikowano 3 Lutego 2021 #13971 Opublikowano 3 Lutego 2021 Temperatura spalin na max dochodzi do 133°C chyba w może być taka ? Panowie widzę że możliwe że się obejdzie bez modernizacji instalacji zobaczę teraz jeszcze czy pomieszczenia będę miał do grzane. Ręcznie jednak ciężko tym zaworem o nieduże skoki przesunąć. Podniosłem też temp na kotle jak mi sugerowaliście. Na tą chwilę tak to wygląda. Cytuj
Gość Opublikowano 3 Lutego 2021 #13972 Opublikowano 3 Lutego 2021 2 godziny temu, czarny21 napisał: zamontuję na próbę siłownik na 3D w tym układzie co mam i sprawdzę jak ma się ta moja ochrona powrotu na czujnikach plum z użyciem siłownika Rozumiem, że chcesz włączyć ochronę powrotu? Cytuj
czarny21 Opublikowano 3 Lutego 2021 #13973 Opublikowano 3 Lutego 2021 Tak i zobaczyć czy siłownik jak będzie pilnował temp. powrotu to nie będzie problemu z dogrzaniem domu. Może trochę automatyki pomoże wyjaśnić sprawę. Cytuj
czarny21 Opublikowano 4 Lutego 2021 #13974 Opublikowano 4 Lutego 2021 13 godzin temu, Manti napisał: Pytanko do tych którzy korzystają ze sterownika pokojowego ecoSTER Touch. U mnie jest jakaś dziwna akcja że pomimo iż godzinę i datę mam ustawioną ok, to w dzień przy użyciu harmonogramu mam temperaturę nocą a w nocy dzienną (w dzień ikonka księżyca, a w nocy słoneczka). Też tak macie? Teraz zauważyłem że też tak mam jak zmieniam w econet temp. dzienną to na kotle nie zmienia ale jak ruszę nocną to na kotle zmienia się dzienna. Dziwne Tyle że jak na panelu ustawiłem żeby w nocy wygaszać ekran to działa i wygasza go w nocy nie w dzień. Cytuj
Manti Opublikowano 4 Lutego 2021 #13975 Opublikowano 4 Lutego 2021 No ja też to wygaszanie mam ustawione na noc całkowite i elegancko o 22 ekran robi się całkowicie wygaszony. Ale z tego co wczoraj zobaczyłem to gdzieś tak do 16 godziny harmonogram działał jako nocny, a po 16 zrobił się dzienny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi