Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Gość robin60

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli to wygląda proporcjonalnie. Ja mam w standardzie nadmuchy: min. 28% średnia 36, max. 44% przy 16 kW.

6 minut temu, czarny21 napisał:

Moc minimalną ustawiłem na 15kW

Jak już będziesz miał termostat pokojowy, to być może będziesz potrzebował, żeby palnik bardziej modulował mocą i np popyrkał sobie na niskiej mocy, żeby na jednym paleniu, bez wygaszania, dogrzał do końca pomieszczenia. A wtedy może odważysz się na moc min 10kW... hehe. U mnie teoretycznie moc 30% to 11 kw, ale na 7kW też sobie radzi, żeby popyrkać. A niższa moc minimalna, to szybsze schodzenie w FL z wysokiej mocy przy zbliżaniu się do temp zadanej kotła. Testowane. Miałem też ustawioną moc min na 10kW i nie schodził tak dobrze jak przy 7kW. Ale to już sam podejmiesz decyzję. 

Ale ty go ładnie ustawiłeś pod analizator, to też zrobiło swoje.

Dla lepszej kontroli polecam Ci kolego dołożyć czujnik spalin i czujnik temperatury powrotu .

A póki co, to bym zainwestował w termometr przylgowy przynajmniej na zasilaniu kaloryferów przy zaworze 3D. Łatwiej będzie uregulować to wszystko.

PS. Ale armata

Z czujnikami będę działał przy montażu baniaka na wodę 300l. To przy okazji dołożę.

Co ewentualnie warto by było zmienić w instalacji żeby to wszystko ładnie współgrało bo jak spuszczę już wodę z układu to warto było by wykorzystać sytuację na ewentualne poprawki.

O takie coś sobie kup, niecałe 20 zł a pomaga.b962c98fb777fac68a2a8e744b73b59e.jpg

Przy kontroli temperatury na kaloryfery, póki nie masz siłownika na zaworze 3D. Będzie odrazu widać, jak go uregulować.

Ta sprężyna mocujesz do rury.

Mam też elektroniczny termometr z sądom używam to do wędzenia pewnie też pokaże temp. Bardziej się teraz skupię na tym co powinienem zmienić jak będę dokładał zbiornik na wodę.

Jak założysz taki przy zaworze, to się nie będziesz wędził w mieszkaniu

W takim układzie jak ma teraz  to ten zawór 3d robi tylko za ochronę powrotu a na grzejniki idzie tyle co na piecu .

tak samo by działał zwykły trójnik i zawór kulowy do regulacji przepływu .

Jeśli przymkniesz nieco ten 3d to w powrót pójdzie więcej ,a przez grzejniki przepływ będzie wolniejszy ,czyli mogą nieco słabiej grzać bo najzwyczajniej zdąrzą się nieco schłodzić , podobnie jak głowica termostatyczna zdławi przepływ to grzejniki robią się chłodniejsze .

• Lubię to 1

Tys prowda!

No przecież mówiliśmy Ci od samego początku że takie ułożenie pompy przed zaworem jest nieprawidłowe. Zresztą, miałem takiego kwiatka ostatnio, tutaj żeby było śmieszniej na jednym obiegu majster zamontował zawór przed pompą a na drugim za. Gość się dziwil dlaczego regulacja temperatury na dom mu nie działa.

IMG_20201114_153825.jpg

To chyba nie do końca tak. Teraz pompa tłoczy w zawór, przez co powrót jest dogrzany. Jeśli ją przełożyć za zawór, to będzie ssała z zaworu i powrotu i wtedy będzie regulacja temperatury na grzejniki, ale powrót może być niedogrzany. 

Tak jak napisałem. Będziesz miał regulację temp zasilającej grzejniki, ale jest niepewność, czy powrót będzie dogrzany. Zawór musiałby zostać tam gdzie jest, pompę można przenieść za zawór. 

Edytowane przez Gość

W tej chwili przegrzewasz pomieszczenia bo nie masz praktycznie żadnej kontroli , oprócz palnik stop .

Jak założysz termostat pokojowy i głowice termostatyczne w pomieszczeniach tych co się wcześniej nagrzeją to kontrola będzie .

@eliks gdzie to pisze że to jest nie prawidłowe ? to zależy kto co chce osiągnąć .

Jak byś chciał puszczać niższą temperature na grzejniki za pomocą mieszacza sterowanego pogodowo czy tam zadanej przez Ciebie to musisz mieć trzecią pompe . 

Jedna do cwu druga na powrocie do ochrony powrotu plus zawór stałotemperaturowy a trzecia na grzejniki która ciągnie podmieszaną wode z zaworu 3d z siłownikiem .