Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślałem, że zrobił się spiek i dlatego! 

Opublikowano

Nie, nie, odlutował się jeden z kabelków we wtyczce i wentylator przestał pracować. Palnik dostawał mało powietrza, bo tylko grawitacyjnie. No i jednocześnie chyba palnik przestał się obracać.  I cały złóg pelletu zaczął zalegać w jednym miejscu. A podajnik cały czas sypał. Zrobiła się niezła kupka zasłaniająca całą średnicę palnika. I żarzyło się to. Palnik świecił się nieźle z czerwoności. Jak ruszyłem te złoże pogrzebaczem to strzelił płomień, dopaliło się i wysypało. Ale palnik był przegrzany. Myślałem, że już po nim, że się dwie rury ze sobą zespawały od tego gorąca. Ale skończyło się na strachu. 

Opublikowano
35 minut temu, palacz66 napisał:

ale dla kolegi @maronka econet to podstawa haha.

Myślę że nie koniecznie ale w miarę jedzenia apetyt rośnie ,na razie to nawet smartfona nie mam ha ha

Opublikowano

Wracając do palnika inwestując za 16kw z econetem troszkę ponad 4 tys to nie jakieś pieniądze. Za to otrzymujemy super sprawę i super komfort ale kto tego nie zamontował to się nie dowie. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ta rura podczas pracy robi się czerwona. Tyle że jak kita płomienia wali to tego nie widać :)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, maronka napisał:

,na razie to nawet smartfona nie mam ha ha

Sprawisz sobie w komplecie z palnikiem... Palacz dorzuci w gratisie... ;-)))

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Koniecznie,już by był ale stary telefon śmiga aż miło a że nie lubię się pozbywać dobrych rzeczy by gonić świat to nadal jest,a i bronię się trochę przed tym wysiadywaniem przed telefonem ,teraz już z 6h dziennie przed laptopem ślęczę jak pewnie zauważyliście a i wzrok już nie ten,więc jest jak jest

Edytowane przez maronka
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, cezar76 napisał:

Sprawisz sobie w komplecie z palnikiem... Palacz dorzuci w gratisie... ;-)))

Dobre, econet mogę haha ale smartfona nie ma opcji to zabiera zycie.

Edytowane przez palacz66
Opublikowano (edytowane)

@maronka, Normalnie, jakbym innego usera forum słyszał... A może Ty masz rozdwojenie jaźni? Komputer do econeta wystarczy, już nie musisz się tak na siłę cywilizować... haha 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 minutę temu, palacz66 napisał:

Dobre, econet mogę haha ale smartfona nie ma opcji.

Będziesz jeszcze do przodu, zobaczysz. Kupisz taki w biedrze- taki dla seniora i będzie hulał. A klient będzie wniebowzięty... Widzisz, że niewymagający jest... 

Opublikowano (edytowane)

No patrzę patrzę haha  

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Komputer do econeta wystarczy,

No widzisz jak gonię za nowoczesnością,nawet tego nie wiedziałem ,myślałem że tylko smartfon

Opublikowano

taki dla seniora

xcovera chcę

Opublikowano

Przemyślałem sprawę. Nie ma co szaleć z tym smartfonem, bo o ile pani maronkowa przełknęłaby palnik, to podejrzewam, że smartfon mógłby przelać czarę goryczy... Także miejmy litość i nie pogarszajmy już i tak trudnej sytuacji kolegi... 

Sorki @maronka... ;-)))

Opublikowano

To tylko pancerniaki wchodzą w grę @maronka no takiego na stanie nie mam. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@mrtur Eksperyment z różnymi mocami zakończony. Temperatury zewnętrzne były niemal identyczne, histerezy H2=3 i H1=1.
Nie odkryłem niczego nowego. Mniejsza moc to dłuższy czas pracy, ale mniejsza strata kominowa. Większa moc, to więcej groszków na cykl, ale i cykl krótszy. Pozostaje wyśrodkować parametry. I tak już nic więcej z tego wymiennika nie wyciągnę. 4e681d5c9768eda99fb7e84580d5f5fa.jpg58acccc5227a3471352c426f417c6fa7.jpg38325ae4d365040a8c7bee250df3c4b2.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, palacz66 napisał:

To tylko pancerniaki wchodzą w grę @maronka no takiego na stanie nie mam. 

Czwórka to już taka pancerna nie jest ale też nie lebioda

• Zgadzam się 1
Opublikowano
6 minut temu, papen76 napisał:

tak już nic więcej z tego wymiennika nie wyciągnę.

Wg moich szybkich obliczeń przy 12kw w te 42 min spaliłeś 2 kg a przy 20kw w 28min. 2,5 kg

Opublikowano

Może to być Tak, jak żeśmy się spodziewali, wymiennik nie odebrał wszystkiego i poszło co nieco za dużo w komin. Pozostaję przy wersji 16 kW palnika dla 16 kW wymiennika.

Opublikowano

16 kW wychodzi najlepiej, bo temperatura spalin do przeżycia, ale dzięki pracy 7 minut dłużej palnik zdążył dogrzać powrót. I w tej opcji można by zrobić najdłuższy postój. 

Opublikowano

Ja to widzę pracę palnika u mnie zupełnie inaczej jak u was,ale tylko w teorii bo pewnie praktyka by zweryfikowała takie palenie,więc widzę pracę 12-15h w jednym ciągu na mocy 6-7 kw ta najwyższa ,w mrozy wiadomo więcej,środkowa 5kw minimalana 3kw w automacie z nadzorem ,na noc przerwa,teraz mi się dopiero dostanie ha ha

Opublikowano

Nie dostanie Ci się, też tak miałem, ale praca cykliczna jest oszczędniejsza 

Opublikowano (edytowane)

Pójdzie krowa niech idzie i cielę,komfort zarąbisty

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Hahahaha