Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to rozpalanie? Może to normalne, jak zaczyna dorzucać pellet... Niby nigdy przy czymś takim nie zgasł.

Opublikowano

Przy palnikach 5-16kW trudniej przy gorszej jakości pelletach utrzymać płomień na 100% Samo złoże chyba potrafi nieco zasłaniać czujkę płomienia. Możesz delikatnie wydłużyć czas rozzażania.

Opublikowano

Masz na myśli czas rozgrzewania zapalarki czy czas nadmuchu po rozpaleniu?

Opublikowano (edytowane)

Nie, jest taki parametr: "Czas rozżarzania", przynajmniej u mnie.

image.png.123c17b999c51c5a49a236bf6bb10447.png

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Patrząc po pozostałych parametrach to u mnie jest to właśnie "Czas nadmuchu po rozpaleniu" (może w econecie się inaczej nazywa, albo kwestia wersji oprogramowania). Czy to jest czas, po którym palnik zaczyna pracować z mocą minimalną (przez kolejne 2min zgodnie z Twoimi nastawami)?

Jeśli tak, to u mnie wynosi 50s.

Opublikowano
2 godziny temu, mhosaja napisał:

"Czas nadmuchu po rozpaleniu"

Czas nadmuchu od momentu wyłączenia zapalarki; przekroczenia ustawionego % detekcji płomienia. 50-60 sek standard.

2 godziny temu, mhosaja napisał:

czas, po którym palnik zaczyna pracować z mocą minimalną

Nazywany także "stabilizacją". Osobiście uważam, że 2 min to dość niska wartość, choć znam takich którzy mają tak ustawione i sobie chwalą:)

Opublikowano

Oj, chyba mówimy o różnych rzeczach...

@Dragster ma parametr "Czas rozżarzania", ja nie. U mnie za to jest "Czas nadmuchu po rozpaleniu". Czy to ta sama wartość, a więc odpowiadająca czasowi nadmuchu od momentu wyłączenia zapalarki; przekroczenia ustawionego % detekcji płomienia?

Drugi parametr, wspomniany przez kolegę @laptop "stabilizacja" to rozumiem czas pracy z mocą minimalną? U kolegi @Dragster i u mnie 2min.

Zgadza się?

Jeśli tak, to spadek % płomienia do 10% natępuje w momencie przejścia w "stabilizację" po zakończeniu "czasu rozżarzania" (czy też "czasu nadmuchu po rozpaleniu" - jak zwał tak zwał).

Opublikowano

Ja mam domyślne ustawienia dla palnika 6-26kW. Każdy pellet, który miałem na tych ustawieniach rozpał się moment.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mhosaja napisał:

@Dragster ma parametr "Czas rozżarzania", ja nie. U mnie za to jest "Czas nadmuchu po rozpaleniu". Czy to ta sama wartość

Wygląda na to, że tak.

rozpalanie.jpg

rozpalanie2.jpg

Edytowane przez laptop
Opublikowano

Panowie, czy osiagacie lepsze spalanie paląc na ustawieniach FL czy standardowych. Pale teraz gorszym pelletem, temp osiąga, płomień 100%, tylko sporo popiołu zostaje w komorze. Zastanawiam się czy jest sens bawić się w standartowe. I drugie pytanie jak zamienić ecomax 350 na 850 lub 860.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy od tego ile razy kocioł będzie się rozpalał i jakie masz obecnie zapotrzebowanie a to zależy od wielu czynników. Ja na FL przechodzę tylko w duże mrozy. Teraz odpowiednio ograniczam moc palnika by trochę jednak pochodził, tak by tych rozpaleń było jak najmniej. Wykorzystuję pojemność wodną kotła. Nie opłaca się kisić w nadzorze. Palnik nie zejdzie efektywnie poniżej 5kW.  Z tego co widzę pojemność kotła masz 120l więc mógłbyś spróbować. Szczególnie w okresach przejściowych gdy rozbiór ciepła jest mały.

Drugie pytanie, kupić sterownik dedykowany pod KIPI, podłączyć elektrycznie, wybrać w ustawieniach serwisowych odpowiedni palnik.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Staram się palić bez rozpaleń, tzn ciągle, pojemność wodna u mnie też duża, żeby nie wchodził w nadzór, przy cieplejszych dniach to Max moc skręcam do 16KW A min do 2 KW, ale jak mówiłem zostaje sporo nieusunietego popiołu w komorze.

Co do sterownika to mam teraz ecomax 350 a chciałbym zamienić na model wyższy, tylko jak

Opublikowano (edytowane)

min 2kW, łoo matko. Jak wygląda u Ciebie wymiennik? Spróbuj na dużej histerezie w standardzie.

Temperatura zadana 75st.

Maksymalna moc kotła                17kW    
Moc pośrednia - histereza H2     10°C    
Pośrednia moc kotła                    12kW        
Moc minimalna - histereza H1     7°C    
Minimalna moc kotła                    6kW    
Histereza kotła                              20°C

Tryb regulacji                                Standard

EDIT,

Dlaczego chcesz wymienić sterownik?

EDIT, 

Zobacz jak długo będzie dochodził do zadanej i na jak długo wejdzie w postój.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
7 godzin temu, Dragster napisał:

. Ja na FL przechodzę tylko w duże mrozy. Teraz odpowiednio ograniczam moc palnika by trochę jednak pochodził, tak by tych rozpaleń było jak najmniej.

Przecież na FL jest funkcja minimalna i maksymalna moc palnika.Wtedy palnik ładnie moduluje w zadanym przedziale mocy w zależności od spadku i wzrostu temperatury na kotle.Ja jeszcze nie  mam wypasionego sterowania.Palnik jest prowadzony termostatem pokojowym z histerezą 0,2 stopnia.Jak do tej pory palnik przechodzi w postój jak termostat rozewrze styki.

Opublikowano
9 godzin temu, Miros napisał:

Co do sterownika to mam teraz ecomax 350 a chciałbym zamienić na model wyższy, tylko jak

Ciężka sprawa z tą wymianą ponieważ nikt z dystrybutorów palników nie będzie chciał tego zrobić , że Ci da nowy za dopłatą , a weźmie używany i dołoży do zestawu. Próbuj ale wątpię. Zadzwoń do KIPI może oni coś wymyślą , ale też wątpię.

Jedyną zmiana to jest zakup nowego sterownika , ale to spory koszt , a w dodatku będziesz miał ciężko pozbyć się swojego , ponieważ jest on okrojony pewnymi funkcjami ale może , Ci się uda.

Pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, g69 napisał:

Przecież na FL jest funkcja minimalna i maksymalna moc palnika.Wtedy palnik ładnie moduluje w zadanym przedziale mocy w zależności od spadku i wzrostu temperatury na kotle.Ja jeszcze nie  mam wypasionego sterowania.Palnik jest prowadzony termostatem pokojowym z histerezą 0,2 stopnia.Jak do tej pory palnik przechodzi w postój jak termostat rozewrze styki.

Nie przy takim rozbiorze jaki ja mam. Bez bufora nie osiągnę raczej dłuższej ciągłości pracy.

Opublikowano

Ecomax 350 nie obsługuje mieszacza, ekoneta, i czas nadzoru tylko 10 min.

A czy kiedy wejdzie już w nadzór , to po nim jest zawsze wygaszanie, czy może po spadku temp wrócić do trybu praca.

Opublikowano

ecoNET obsługuje z tego co widzę, mieszacze można rozszerzyć modułem B. Pozostanie ten czas nadzoru i brak czujnika temperatury spalin. Sam sterownik na pewno można kupić. Tylko pytanie jaki byś chciał. Potrzebujesz raczej dwie rzeczy sterownik +panel.

Opublikowano

Econet współpracuje z 350 tylko poprzez moduł C, więc musiałbym dokupić moduł C i econet, a to już ponad 1k zl

Opublikowano (edytowane)

Jesteś pewny? Możesz go podpiąć pod RS485 tak jak panel ecoster200 czy też moduł B. Tak mi się wydaje. Moduł C chyba w ogóle jest nieobsługiwany przez ecoMAX350. W zestawie masz ecoLINK który to jest konwerterem RS485 na USB.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

W popielniku systematycznie pojawiają się spieki. Średnica 1-2cm. Czy dobrze myśle, ze przyczyną może być zbyt długi czas cyklu praca i paliwo zbyt długo się wypala? Przy 25s prawie przestało przesypywać niedopalony pellet, a przy 28s są spieki... Czy możliwe, że gdzieś pomiędzy będzie luks?

Opublikowano

Możliwe, próbuj. Może też być po prostu taki pellet.

Opublikowano

Jaki macie ustawiony w ustawieniach serwisowych -> ustawienia mieszacza 1 -> zakres proporcjonalnosci ? na jaka wartosc ?

oraz stala czasu  calkowania ?

mowa o sterownikach ecomax

bo mam problem z mieszaczem , ktory jak narazie nie zostal rozwiazany

Opublikowano

Opisz problem bo to zależy od instalacji. 

Opublikowano

Pale obecnie w trybie ruszt, bo mam jeszcze troche drzewa do spalenia. Zadana jest jakas tam temp. na stale "z reki" np. 50 st. na mieszacz. Wszystko dziala ok, piec chodzi, dokladam drzewa , laduje bufor i koncze palenie w kotle poznym wieczorem. Temp. na mieszaczu caly czas oscyluje wokol zadanej czyli 50 +_ 2 st. Po jakims czasie, w nocy lub nad ranem dzieje sie cos niepokojacego. Mianowice mieszacz otwiera sie co chwile i zamyka temp. skacze ~ 36 - 60 st. i tak w kolko. Tzn. jest np. 52 st. to dochodzi do 60 pomalu i pozniej schodzi w dol do 36 i z powrotem do gory.  I tak w kolko.

Dodam, ze mam ecomax 860 z najnowsza wersja oprogramowania - wrocil z pluma. 

Sam silownik i zawor sprawny - w trybie recznym otwiera sie i zamyka poprawnie. Gdzies jest wina w sterowniku tylko co to moze byc ?