Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przy głowicach na kalafiorach i bez zaworu różnicowo/upustowego to tylko pompa z auto adapt, więc jak masz takową to koniecznie ustaw w auto adapt. Oczywiście przepraszam za OT.

Edytowane przez Dragster
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Czyli jednak masz porządny płomień .Kaloryczność możesz zwiększyć wiatr zmniejszyć ale o tyle żeby zachować dobry płomień. co do zużycia pelletu to może ten nie jest gorszy od poprzedniego tylko zrobiło się po prostu chłodniej u mnie też zużycie wzrosło.

Opublikowano

Tylko czy mała ilość wody w kotle nie powoduje szybkiego przepływu przez wymiennik w następstwie czego woda nie nadąża się grzac?

Opublikowano (edytowane)

A kto Ci taki cykl pracy podajnika zrobił 32 s i Ty się dziwisz , że pluje nie spalonym pelltem , a co ma z nim zrobić jak nie może go przetrawić, to pluje. Zrób człowieku 15 s wyjściowe i obserwój zważ pellet wstaw wagę może trochę zawyżyć kaloryczność ale nie przesadzaj i zobacz. Ale ten wymiennik faktycznie jak ma około 30 litrów a jest duży odbiór wody przez instalację to nie nadąży wytworzyć KW by zaspokoić obieg instalacyjny.

Tak że rozważ kupno kotła adekwatną do twego budynku i zapotrzebowania 

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Dokladnie tak plomien jest, wody w instalacji i kotle malo bo w centralnym ponad 100l mam. Kanaly sa w porzadku zobaczyny jak spalanie bedzie przy wylozeniu komory szamotem i gruba blacha. Pompa chodzi u mnie na 1 biegu i to w zupelnosci wystarcza.

Opublikowano (edytowane)

Strasznie wolno dochodzi do zadanej temperatrury i nie ma mowy o jakimkolwiek nadzorze tak jak mówił mi, że będzie to działać.

To właśnie mnie zbiło z tropu: mało wody do podgrzania, pompa na jedynce, a wolno dochodzi do zadanej 55'C.

www.kochowka.blogspot.com

Edytowane przez papen76
Opublikowano

Dokladnie tak plomien jest, wody w instalacji i kotle malo bo w centralnym ponad 100l mam. Kanaly sa w porzadku zobaczyny jak spalanie bedzie przy wylozeniu komory szamotem i gruba blacha. Pompa chodzi u mnie na 1 biegu i to w zupelnosci wystarcza.

Temperaturę spalin jaką masz?

Opublikowano

kolego robin to nie kolega alforz ma cykl pracy 32 tylko ja a ustawiłem taki cykl bo przy 20 zdarzało się ze w  czasie przechodzenia z mocy minimalnej do maksymalnej  w pewnym momencie zasypywało mi palnik i czujka gubiła płomień teraz jest dobrze , ale z ciekawości przestawię na 15 i zobaczę co będzie 

Opublikowano

Obstawiam ok. 150'C Jak paliles węglem w tym kotle, to dobrze działał? Szybko łapał temperaturę? Tak pytam dla porównania. U mnie na węglu i przy zaworze 3D po 20 minutach włączała się pompa i na kaloryfery i w podłogę szło 41'C. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że to można regulować, haha. Tak to jest, jak gość z bloku dom kupuje

Opublikowano

Tak na poczatku potrzebowal energii zeby sie rozgrzac ale jak juz zalapal to stabilnie temperatura leciala w gore. Z tym ze nie przejmowalem sie tym ze kociol mial czopuch otwarty na maxa i lecialo cos w komin czy nie. Szybko mozna bylo doprowadzic go do temperatury 110 stopni.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Właśnie, to jest ten ból z kotlami górnego spalania. Wymiennik robiony pod wiadro żaru z węgla. A w palniku garść trocin się pali. Dlatego trudno to ogarnąć...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No i nawet przy 22kw mam pelet w popiele. Kalorycznosc na 5,2, moc 22/11/6, nadmuchy 35/30/26, przewazenie 18kg/h

Nie wiem co mam robic dokladnie czy isc w reset i fabryczne nastawy na fl czy robic reset i standard.

Opublikowano

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale od modelu 6-26 jest już możliwość regulacji przesłony w samym palniku. Może tu coś zadziałać. Ja nie wiem, mam 5-20.

Ta regulacja wygląda następująco. Jak zdejmiesz obudowę to połowa dmuchawy jest odkryta. Nie ma jako takiej przysłony żeby tym regulować ale zawsze mozna tak jak ja zrobić z tektury kawałka blachy lub plastiku. Próbowałem tego rozwiazania ale jakoś się nie przekonałem i jak na razie wróciłem do poprzedniej wersji czyli otwartej na full.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Co do cyklu to ja wrzucę wam takie info. Łuskę spalałem w cyklu 60 sek. bo tak najlepiej mi się paliła 8mm. Dobrej jakości 6 chodziła mi na 15 sek. Teraz mam słabą 8mm ale z trocin i cykl 30 sek. Paliwo ma spore znaczenie i im bardziej sprasowane tym dłużej się pali. Ta moja pomieszana z plastikiem 8 (wstawię zdjęcia jak nazbieram kolekcję) twarda jak skurczybyk. Dopiero na dużym nadmuchu i na 30 sek podawaniu daje wysoka temperaturę spalania przy kaloryczności 5.2 

Opublikowano

Paliwo ma spore znaczenie i im bardziej sprasowane tym dłużej się pali.

Dzięki, to cenna uwaga. Jutro potestuję.

Opublikowano

No uwaga ciekawa, zobaczę od oka jak ustawię 30s co z tego będzie. Bo mam w sumie mocno twardy ten pellet.

Czy myślicie, że stosunkowo niska temperatura palnika może być spowodowana zbyt dużym ciągiem komina? Przymierzam się i przymierzam do RCK, systemowe fi200 ok 8m raczej mocno ciągnie.

Opublikowano

Papen tylko ja podnosiłem podawanie co 5 sek. i mniej więcej raz na parę godzin żeby popracował palnik na różnych mocach.

Opublikowano

No uwaga ciekawa, zobaczę od oka jak ustawię 30s co z tego będzie. Bo mam w sumie mocno twardy ten pellet.

Czy myślicie, że stosunkowo niska temperatura palnika może być spowodowana zbyt dużym ciągiem komina? Przymierzam się i przymierzam do RCK, systemowe fi200 ok 8m raczej mocno ciągnie.

Ja dalej walczę z zakupem RCK bo jednak mam trochę wątpliwości. Jeśli palnik pracuje w cyklach rozpalanie postój to pewnie się to sprawdzi. Ja na dzisiaj dobrałem parametry tak że kocioł pracuje w cyklu ciągłym więc w tym przypadku RCK nie da żadnych efektwóe. Bo jeśli nadmuch jest minimalny to RCK będzie zamknięty?

Opublikowano

On reaguje też na podmuchy wiatru

Z czasem pracy popatrzę, bo coś mi się kojarzy, że im dłuższy czas, tym więcej sypie. Jutro mam czas, to posiedzę i poobserwuje.

Opublikowano

Czy myślicie, że stosunkowo niska temperatura palnika może być spowodowana zbyt dużym ciągiem komina? Przymierzam się i przymierzam do RCK, systemowe fi200 ok 8m raczej mocno ciągnieNa te

Na temperaturę palnika wpływ też ma temperatura pomieszczenia w jakim pracuje. Moja żona jak podlewała rododendrony w ogródku (bo było na plusie i tak trzeba ;D) i otworzyła drzwi do kotłowni to temperatura spadła do 14 stopni. 

Opublikowano

Jaki powinien być kocioł w środku? Mój wyglada tak, że pełno jest poprzyklejane na wymieniku, drzwiczkach i sciankach takiej jakby sadzy bądź czegoś podobnego. Ktoś mówił, że musi być biały a ja tego nie zauważyłem mam same czarne.

Opublikowano

On reaguje też na podmuchy wiatru

Z czasem pracy popatrzę, bo coś mi się kojarzy, że im dłuższy czas, tym więcej sypie. Jutro mam czas, to posiedzę i poobserwuje.

Ta robi jak wydłużasz czas to on przelicza i sypie odpowiednio więcej ,ale przy grubszym pelecie i twardym lepiej się pali na dłuższym czasie

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Jasne, temperatura w pomieszczeniu ma znaczenie, ale u mnie różnica tych temperatur jest niewielka. A może uchylić nieco wyczystkę i najpierw zobaczyć czy to coś zmieni?

alfiorz, zobacz kilka stron wcześniej na moje zdj. po tygodniu palenia - niby jest ok. Cały "syf" w środku można usunąć twardą szczotką.

Edytowane przez arekgr
Opublikowano (edytowane)
Dobra ale jak mam dużo czarnego na wymienniku to znaczy, że za mały nadmuch? Można też to zaobserwować jakoś potym? Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu