Paweł27kw Opublikowano 13 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2016 DOM 270M2, styropian, 15CM, wełna dach 30cm Piec 27kw śmieciuch, Pompka Duża LFP SPRINTA 32/80 zasilanie co Pompka Mała LFP EXPERIA 25/40 CWU pierwsza rura od prawej -zbiorniczek wyrównawczy 1" obieg kotłowy z rury 6/4" za pompami zawory zwrotne: CO 5/4", CWU 1" Ciśnienie jak widac na zasilaniu CO (skala 1-6 , do Jedynki dużó brakuje....) Moje pytanie jest takie, czy przy pompce cwu mogę zamontować zawór róznicowy z obejściem....? Do bojlera jest około 13m po rurach 3/4" za zaworem zwrotnym. Chodzi o to że jak braknie prądu to żeby chociaż cwu pracowało na grawitacji......bo CO jest na rozdzielaczach.
Paweł27kw Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #2 Opublikowano 13 Grudnia 2016 czemu nie moge dodac zdjęcia?
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Możesz zamontować, ale na grawitacji raczej nie pójdzie. Zdjęcia dodaje się po naciśnięciu przycisku więcej opcji czarny, na dole strony
Ryszard Opublikowano 13 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 13 Grudnia 2016 czemu nie moge dodac zdjęcia? Witam, Aby dodać zdjęcia do postu należy: Kliknąć w czarny przycisk „Więcej opcji” w prawym dolnym rogu. Pokaże się: „Wybierz plik”, kliknąć w przycisk z tym napisem i wybrać plik z komputera, a następnie zatwierdzić przyciskiem: „Załącz ten plik”. Pozdrawiam
Paweł27kw Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #6 Opublikowano 13 Grudnia 2016 DZięki, nie wcisnąłem załącz ten plik... :) IMG_3369.bmp
Przemyslaw85 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Przez zz grawitacja nie pójdzie. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
papasmurfek Opublikowano 13 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Układ poprawny. Dlaczego do zasobnika cwu idzie tylko 3/4? Powinno być 1"
Paweł27kw Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #10 Opublikowano 13 Grudnia 2016 idzie 3/4, teraz zmieniam na 1", tylko zastanawia mnie dlaczego przy bojlerze stojącym który planuje kupic przyłącza sa na 3/4? ZZ nie będzie, planuje przerobic na różnicowy ( tylko czy jest sens jak do bojlera jest ok 13m z zakrętami....?
Plumpi Opublikowano 14 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ale jak będziesz miał napalone w takim kotle i braknie prądu to i tak zagotujesz układ i nie pomoże tu grawitacja do CWU. Oczywiście zawór różnicowy możesz dołożyć, ale i tak w tym układzie, który masz zawór ten będzie bezużyteczny. To jest typowy i dość często powtarzany przykład nowocześnie spier....... instalacji, czyli kocioł zasypowy i to jeszcze mocno przewymiarowany, bo z tego co widać na zdjęciu jest to w miarę nowy dom (nowoczesny komin systemowy, nowe tynki, strop nie był rozkuwany pod komin, czyli powstawał w tym samym czasie co komin), a do tego instalacja z rozdzielaczami i prawdopodobnie PEX. W nowoczesnych domach ocieplonych styropianem 10-15cm przyjmuje się moc grzewczą na poziomie 60-80W/m2 czyli w Twoim przypadku jeżeli dom jest/będzie ocieplony wystarczyłby kocioł o mocy 16-21kW Ale dostrzegam jeszcze poważniejszy problem, który sam w sobie może doprowadzić do zagotowania i uszkodzenia kotła i instalacji. Ten problem to czujniki temperatury przymocowane do rur przy pomocy taśmy klejącej. Jak taka taśma "puści" np. pod wpływem temperatury czy też po prostu się odklei to czujnik spadnie i będzie mierzył temperaturę otoczenia, a nie temperaturę wody kotłowej. Wtedy kocioł zacznie grzać na pełną moc i nawet STB (o ile w ogóle jest przy tym sterowniku) nie zdąży powstrzymać kotła przed zagotowaniem. Gorąca para wodna może doprowadzić do zatarcia pomp oraz stopienia plastikowych wirników w pompach, a do tego może zniszczyć plastikowe rury w instalacji. Czujnik powinny być mocowane stalowymi opaskami zaciskowymi, a następnie osłonięte otuliną, żeby mierzyły temperaturę wody w rurze, a nie temperaturę powietrza wokół rury. Otulina dopiero oklejona taśmą naprawczą lub tzw. trytkami (opaski samozaciskowe).
Plumpi Opublikowano 14 Grudnia 2016 #12 Opublikowano 14 Grudnia 2016 idzie 3/4, teraz zmieniam na 1", tylko zastanawia mnie dlaczego przy bojlerze stojącym który planuje kupic przyłącza sa na 3/4? Bo jak są cieńsze rurki to jest mniej wody i wtedy możesz zaoszczędzić na opale :) Oczywiście to tylko ironia pod adresem tych, którzy takie brednie opowiadają. Poważniej mówiąc chodzi o to, że zakłada się, że i tak bojler będzie ładowany pompą. Jeżeli chodzi zaś o grawitację to przyłącze 3/4" przy bojlerze nie ma większego znaczenia. Znaczenie ma natomiast średnica rury, bo to ona wprowadza opory przepływu. Samo przewężenie do 3/4" stawia o wiele mniejszy opór dla przepływu jak te 26m rury (zasilanie i powrót po 13m).
Paweł27kw Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor #13 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Kocioł nie jest przewymiarowany, to jest stary dom a kotłownia dobudowana nowa, dom jest ciągle w rozbudowie i mysle że 50kg groszku na 3 dni to teraz mało, mimo tego że piec chodzi 24/dobe. Co do czyjników się zgadzam z tą izolacją:) ale to jest na chwile bo instalacja kilka dni temu przerabiana....
Paweł27kw Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor #14 Opublikowano 14 Grudnia 2016 A nie chodzi o cienki rurki tutaj. I tak dałem 6/4" przy kotle :) ludzie mają miedz 22 :) to jest porąbany pomysł!!! 6/4" wokół pieca to ok. Zawór 4D działa pięknie ( zawór tez 6/4") instalacje było łatwiej i taniej zrobić na rozdzielaczach i pexach. Ide założyć opaski metalowe :) i to odrazu :) grawitacje na cwu dołoże - może w minimalnym stopniu pomoże w razie W no i chyba zaraz kupie UPS z pełnym sinusem i akumulator.
Paweł27kw Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor #15 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Odnośnie czujników to nie jest tak źle. TEN CZUJNIK CO JEST NA TASME TO TERMIK. A czujnik CO JEST w KOTLE :) CZUjnik od cwu to i tak sztuka bo cwu jest daleko 13m....a czujnik przy zasilaniu cwu za pompką...... PS. JAKIE TO CIKAWE W POLSCE.... NIEDAWNO TEMU SPRAWDZAŁ INSTALACJE GOŚĆ INSTALATOR 30 LAT PROJEKTUJE INSTALACJE I SIE NIE PRZYCZEPIŁ>>> ON NAWET CHYBA NIE WIEDZIAŁ CO TO 4D :)
Hermogenes Opublikowano 14 Grudnia 2016 #16 Opublikowano 14 Grudnia 2016 W razie W to zamontuj zawór schładzający dwu funkcyjny,wiem że droższy ale wojny kosztują zarówno te rozpoczęte jak i powstrzymane. poz .Hermogenes
Paweł27kw Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor #17 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Nie wiem czy to dobry pomysł ten zawór.... różne opinie o nim piszą.... reduktory, filtry, rury, i zawór.... cena wyjdzie jak dobry ups + aku i bez roboty a działanie w 100%b pewne
Hermogenes Opublikowano 14 Grudnia 2016 #18 Opublikowano 14 Grudnia 2016 UPS to ma być obowiązkowo szczególnie jak mieszkasz na wsi ten zawór to zamiennie za różnicowy bo bojler najwyżej 3 kWh energii odbierze a co z resztą.poz.Hermogenes
odpowietrznik Opublikowano 14 Grudnia 2016 #19 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Nie stosuje się kształtek i rur ocynkowanych do CO
Paweł27kw Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor #20 Opublikowano 14 Grudnia 2016 75% instalacji jak się wejdzie w google przy piecu jest w ocynku.... :)
Paweł27kw Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor #21 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ocynk najwyżej spłynie powyżek 65stC a kształtki i tak są odlewane z żeliwa
MietekS Opublikowano 23 Stycznia 2017 #22 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ponieważ będę instalował kocioł (p2ar z wężownicą schładzającą, ale podłączoną do hydrofora) w układzie zamkniętym, jestem żywotnie zainteresowany bezpieczeństwem eksploatacji. Oczywiście zamontuję UPS-a, ale co jeszcze można zrobić, żeby było bezpieczniej? Kolega WojtB proponuje dzwonek podłączony do czujnika temp. uruchamiający dzwonek po przekroczeniu temp. np. 90 stopni https://goo.gl/XvA2yB . IMHO to b.dobry pomysł. Co jeszcze można zrobić? Tak już na zupełnie inny temat: odwiedziłem Forumowicza vr5 i jestem pod wrażeniem. Z komina nie widać dymu, piec pięknie ustawiony.
speq Opublikowano 23 Stycznia 2017 #23 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jakiego UPS kupić? Zieloniutki jestem w temacie, mieszkam na wsi i już zdarzyło sie, że prąd zniknął.
sambor Opublikowano 23 Stycznia 2017 #24 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Tematów o UPS-ach jest na forum dużo poczytaj https://forum.info-ogrzewanie.pl/tags/forums/Zasilanie+awaryjne/ I sam sobie dobierz, ew pytaj o konkrety,
Paweł27kw Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor #25 Opublikowano 25 Stycznia 2017 kupiłem sinus pro 800E + akumulator AGM 100ah działa aż miło łącznie 1100zł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.