Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to fajnie, ja kupuję po 700zł i jestem zadowolony. Jeśli miał bym palić pelletem po 1000zł to przeszedł bym na gaz.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Smile Pellet z Libero. Temat poruszany wiele razy już w tym wątku. 

Opublikowano (edytowane)

A mają cenę na stronie?  Mieszkam 15km od fabryki i biorę stamtąd. Poza tym mam już u nich rabat. @radik81 też cenę ustalal ale on ma do fabryki 100km i tam mu liczyli po 720 + 1zł za km.

Edytowane przez eliks
Opublikowano

Aaaa już widzę. Nie było ceny wcześniej. Zrobili to z gratisowym transportem, dlatego taka cena. W sezonie Smile kosztował 750zł, ale ja czekałem na letnie "okienko" bo sami mówili że będzie taniej, no i jest. Ja generalnie w promieniu 50km mam ze 3-4 producentów + handlarze. Jest w czym wybierać.

Opublikowano
W dniu 18.06.2019 o 11:50, Daniel1 napisał:

Czy ktoś z tu obecnych używał pelletu Fabich. Mam okazje kupić go po dobrej cenie.

Pellet_fabich.png

Piszą na grupie że ten żółty Fabich jest ok. Ten ciemny nie bardzo.

Opublikowano (edytowane)

Paliłem tym ciemnym w pierwszym sezonie, moc ok tylko więcej popiołu, dla panika samoczyszczącego to nie kłopot. 

Pozdrawiam RedEd 

Edytowane przez reded
Literówka
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 18.06.2019 o 23:02, eliks napisał:

No to fajnie, ja kupuję po 700zł i jestem zadowolony. Jeśli miał bym palić pelletem po 1000zł to przeszedł bym na gaz.

Skąd Ty masz tą cenę. Na stronie producenta Smile jest po 950 a Happy po 1120 zł

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś miał już kontakt z tym Pelletem. Jest w bardzo dobrej i produkuje go duży wytwórca. link do strony producenta https://drewexim.pl/pl/produkty/drewno-opalowe/pellet

indeks.jpg

Edytowane przez Daniel1
Opublikowano
8 godzin temu, Daniel1 napisał:

Skąd Ty masz tą cenę. Na stronie producenta Smile jest po 950 a Happy po 1120 zł

Skąd? Z fabryki,  wystarczy przedzwonic. Te ceny są podane z dostawą, czytaj dobrze. 

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie: czy znacie i możecie polecić dobrego producenta z Wielkopolski bo jak zapytałem teraz o cenę Lavy Stelmetu to mnie przeraziła - 1080 za paletę. Niby człowiek pali ekologicznie a ceny z kosmosu - znacznie drożej niż dobry ekogroszek workowany. Mój  znajomy to mówi że ta ekologia to mi bokiem wyjdzie i mnie zrujnuje.

Pozdrawiam

Gość robin60
Opublikowano

Przedstawiam oficjalne wyniki kontroli jakie do mnie dotarły w prezentowanym piśmie.

362548804_wio001.thumb.jpg.69a8da8727a01d416f8ca6b990dff1a9.jpg

Opublikowano

Nie potrzebnie wybrałem pellet, jednak przejdę na gaz, te ceny i szukanie pelletu już mnie zniechęciły....

Gość robin60
Opublikowano

Nie mogę podważać kontroli niezależnych organów RP. Nie miej jednak mam jak każdy swe ale. Miejmy nadzieję , że ten nalot zmusi Tych Panów do produkcji rzetelnego opału. Na pewno da im dużo do myślenia. Poza tym WIOŚ zachęcał mnie  w poprzednim piśmie do zgłoszenia  tegoż producenta  do służ skarbowych w celu  , egzekwowania od niego wystawiania faktur za sprzedany towar. 

Odpuściłem sobie tylko z tego powodu , iż to tylko towar do testów 20 worków. 

Zaś nie mogę złego słowa powiedzieć o producencie z http://pellet.dominowood.pl/kontakt/ u którego dokonaliśmy zakupu 24 ton , gdzie została wystawiona f-ra zakupu na całość towaru. Tak Trzymać.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Karol989 napisał:

Witam.

Mam pytanie: czy znacie i możecie polecić dobrego producenta z Wielkopolski bo jak zapytałem teraz o cenę Lavy Stelmetu to mnie przeraziła - 1080 za paletę. Niby człowiek pali ekologicznie a ceny z kosmosu - znacznie drożej niż dobry ekogroszek workowany. Mój  znajomy to mówi że ta ekologia to mi bokiem wyjdzie i mnie zrujnuje.

Pozdrawiam

W Pile na składzie

LAVA  999 zł

Fabich 900 zł

Energy 910 zł

Drewexim 860

Myślę że wszystkie wymienione pellety są dobrej klasy

Edytowane przez Daniel1
Opublikowano

Poszaleli z tymi cenami.

Faktycznie patrząc na koszt węgla i pelletu to najkorzystniej wychodzi gaz :)

Opublikowano

Obecnie ceny są już powyżej 1000 zł a niektórzy przekraczają 1100 i dalej w górę idzie. Całe to Eko powoduje że chciwi sprzedawcy chcą jak najszybciej się dorobić kolejnych domów i aut. Myślę , że ta tendencja zrobi szybki odwrót od pelletu w stronę gazu. Koszt będzie podobny a roboty przy nim zero.

Opublikowano

Zgadza się, gaz jest ograniczony ale sieć się po woli rozwija. U mnie też nie ma ale w 2020 ma być czyli za rok a podłączenie za 2. I to będzie ten sądny dzień.

Opublikowano

@ace2

Sam rozważałem kupno kominka pelletowego dla rodziców bo tylko to wchodzi w grę,ale jak ceny tak szybują to nie wiem czy warto w coś takiego inwestować.

@pastor

Niestety jest tak jak piszesz. Do rodziców miejscowości zanim dojdzie gaz to wieki miną.

Opublikowano

A Panowie sądzą , że jak będzie dostępny gaz to jego cena będzie stała w miejscu, Daję sobie dwie ręce obciąć, że jak tylko PGNIG zobaczy wzrost popytu to i cena powędruje mocno z górę.

Przygodę z pelletem zaczynałem od 550 zł klasa A1 Din +. Wystarczyły 3 latka i popyt spowodował wzrost cen o 50 %.

Stałe ceny gazu to jak na razie na Białorusi, gdzie większość Białorusinów grzeje swe domostwa tym paliwem od wujka Putina. Ale już dobry wujek zaczyna kręcić nosem. I jak miesięcznie koszt ich ogrzewania wynosi białym paliwem około 400 zł , tak wujek już ostrzega ich , że czasy 10 lat sielanki się po mału kończą. I czas przyszedł by na  swych braciach pomału zarabiać by choć do kosztów obsługi nie dokładać za co płacił zachód.

Opublikowano

Taki cytat z portalu zajmującego się tematyką.

"Cena peletu w Niemczech pozostała na stabilnym i konkurencyjnym poziomie wobec innych źródeł. Średnia cena zakupu w 2018r. dla odbiorcy indywidualnego wyniosła 247,39 euro za tonę, co odpowiada 4,95 centa / kWh. Oznacza to wzrost o 3,15% wobec roku poprzedniego, ale o 9,3% mniej niż w 2013r."

Licząc 1€ = 4,20 zł, to wychodzi 1040 zł za tonę peletu. To co chcecie? Tyle kosztuje w Niemczech, czyli w Unii. Taniej nie będzie. Każdy polski producent, który ma dobry pelet opchnie go w tej Unii po tej cenie; - jak ma gorszy, albo wręcz marny, to w kraju i można powiedzieć z pocałowaniem ręki. Każdy kto kupił kociołek na pelet powinien sobie zdawać sprawę, że to paliwo różni się od węgla nie tylko wartością opałową, ale całym otoczeniem "polityczno- gospodarczym". Produkcja peletu nie jest w odróżnieniu od węgla gałęzią przemysłu i na pelecie nie wisi sytem energetyczny kraju. Producent peletu dziś robi pelet , a jutro z tego drewna może robić pionki szachowe, albo fujarki. Z węglem jest inaczej, jego wysoka cena dla odbiorcy indywidualnego musi mieć jednak jakieś realne odniesienie, bo kopalnia to nie interes rodzinny, a milardowy moloch, w którym jednak robi się jakieś rachunki kosztów. Reasumując, - 1 tyś zł za tonę ekogroszku, to granica cenowa, ale cena peletu nie ma takiej granicy. Niemcy sprowadzają pelet z Brazylii,  - jak myślicie - tańszy? Oczywiście, ze droższy, ale nie brakuje go za to w sklepach.