Gość Trener40 Opublikowano 31 Maja 2019 #1076 Opublikowano 31 Maja 2019 Eliks... Przepis może być na zupę, ewentualnie na ciasto. Nie ma się co spinać :) pellet z czystej trocichy chłonie wodę już po kilkunastu sekundach, a po dwóch min jest już z niego właśnie ta zupa :). Jak są dodatki kleju i innych śmieci, to to już nie jest pellet z czystej trociny. Cytuj
eliks Opublikowano 31 Maja 2019 #1077 Opublikowano 31 Maja 2019 Nieprawda, są pelety nawet certyfikowane które rozkładają się dłużej. W sumie "moczyłem" z 8 różnych firm i wszystkie wątpliwości wychodzą w kotle. Mówi się czysta trocina, a przecież większość tych dużych firm dodają ulepszacze, bo certyfikat na to pozwala. Taki pellet o dużej gęstości, potraktowany np. otrębami nie rozpuści się w 2 minuty, a w kotle ładnie się spali. Cytuj
palacz66 Opublikowano 1 Czerwca 2019 #1078 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Kolejny pellet na tapecie skład okolice Myszyńca. Powiem szczerze rewelacja! Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 1 Czerwca 2019 #1079 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Co to za producent? Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 1 Czerwca 2019 #1080 Opublikowano 1 Czerwca 2019 No jak sie to pali. Bo to co wodac na skladzie pod dachem! To moze byc calkiem dobrze. Cytuj
palacz66 Opublikowano 1 Czerwca 2019 #1081 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Super pelecik pali się super no i zapach lasu to najważniejsze jak dla mnie haha Cytuj
Dinger Opublikowano 3 Czerwca 2019 #1082 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Własnie wczoraj zapaliłem ten ciemnym pelletem nie dość ze dymi z komina na biało to jeszcze tak jakby czuć zapach żywicy w kotłowni. Tak że odpuszczam tego dostawce. Cytuj
eliks Opublikowano 3 Czerwca 2019 #1083 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zapach żywicy nie jest zły, ale dymu nie powinno być przy tej pogodzie, no chyba że przy odpale te półtorej, 2 minutki. 1 Cytuj
sambor Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor #1084 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Biały dym to para wodna - masz albo zbyt wilgotny/mokry pellet albo mokry kocioł i komin. Ew za mocno podajesz paliwo w kocioł. Trzeba przepalić mocniej, ew wyregulować spalanie - pobawić się dawką paliwa i powietrzem. Zapach żywicy - jak kolega pisze jest OK, przecież czym będzie pachniał spalany pellet , jak nie żywicą lub drewnem. Gorzej jakby dym pachniał lakierem nitro!. Cytuj
Dinger Opublikowano 3 Czerwca 2019 #1085 Opublikowano 3 Czerwca 2019 No to tak dłużej był i to tak ze zrobiło zadymę wokół domu, tylko ze zapach tej żywicy czuć było na drugi dzień Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 3 Czerwca 2019 #1086 Opublikowano 3 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Dinger napisał: Tak że odpuszczam tego dostawce. I bardzo dobrze, bo nie wróżyło z tego nic dobrego. Cytuj
Dinger Opublikowano 4 Czerwca 2019 #1087 Opublikowano 4 Czerwca 2019 13 godzin temu, sambor napisał: Biały dym to para wodna - masz albo zbyt wilgotny/mokry pellet albo mokry kocioł i komin. Ew za mocno podajesz paliwo w kocioł. Trzeba przepalić mocniej, ew wyregulować spalanie - pobawić się dawką paliwa i powietrzem. Zapach żywicy - jak kolega pisze jest OK, przecież czym będzie pachniał spalany pellet , jak nie żywicą lub drewnem. Gorzej jakby dym pachniał lakierem nitro!. Bawiłem się z dawka paliwa dawałem podawanie i duże i małe komina nie mam wilgotnego bo jak pale starym pelletem to nie ma dymka i nie zostaje nie spalony pellet a tutaj zostaje. Cytuj
Gość robin60 Opublikowano 4 Czerwca 2019 #1088 Opublikowano 4 Czerwca 2019 W dniu 31.05.2019 o 19:02, marwol napisał: Robin - daj znać jak ten pellet z Czarnej Białostockiej :) No cóż Ci mogę powiedzieć. Cena trochę za duża jak na producenta , ale przynajmniej z Vat czyli bez kombinatorstwa. Jestem Za. Co do produktu to sama sosna. Zapach w całej chałupie jak otworzę drzwi do garażu. Moja stara powiedziała , że jak by mogła to by mieszkała w lesie sosnowym. W kwestii spalania to po prostu towar bijący na głowę nawet producenta z Raczek koło Augustowa, choć temu też nic nie brakuje. Jak masz możliwość to bierz tym bardziej , że masz blisko bo cena na pewno wzrośnie za niedługo. Cytuj
gilal Opublikowano 4 Czerwca 2019 #1089 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ja już zaklepałem 4 palety z Raczek. 830 złotówki za paletę. Trochę drogo, ale sprawdzony i mogę śmiało brać. Pozdrawiam Cytuj
Gość robin60 Opublikowano 4 Czerwca 2019 #1090 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Powiem Ci @gilal , że trochę tym producentom i ich cenom poprzewracało się w głowie. No ale cóż taki mamy klimat walczymy ze smogiem, szkoda tylko , że rządzący nam w tym nie pomagają bo mogli by uchwalić w godzinę stawkę 8% Vat na pellet. A co to dopiero będzie za rok jak energia pójdzie w górę Ohoho. Cytuj
gilal Opublikowano 4 Czerwca 2019 #1091 Opublikowano 4 Czerwca 2019 52 minuty temu, robin60 napisał: Powiem Ci @gilal , że trochę tym producentom i ich cenom poprzewracało się w głowie. No ale cóż taki mamy klimat walczymy ze smogiem, szkoda tylko , że rządzący nam w tym nie pomagają bo mogli by uchwalić w godzinę stawkę 8% Vat na pellet. A co to dopiero będzie za rok jak energia pójdzie w górę Ohoho. Ja to wiem, ale nie chcę mi się szukać i testować. Ale i tak na testy dostał bym super, a pewności nie mam co będzie w paletach. Tu "niby pewniak", ale blisko. Jak coś to wpadam i dym robię :) Cytuj
bzyker Opublikowano 5 Czerwca 2019 #1092 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Palił ktoś pelletem z WWW.PELLECIK.PL z Kielc?Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
marcin Opublikowano 5 Czerwca 2019 #1093 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Dyskusja o wadze palety wydzielona: Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Czerwca 2019 #1094 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Pisalem jakis czas temu o worku na testy co mi po dwoch czy trzech rozpaleniach osmolil komore spalania. Temu lokalnemu producentowi grozi cofniecie koncesji. Bylo zbyt wiele skarg. Wiadomosc z pierwszej reki. Odwiedzila dzis nas uprzejma pani z powiatu w celu kontroli kotlowni ( dofinansowanie ). Cytuj
eliks Opublikowano 13 Czerwca 2019 #1095 Opublikowano 13 Czerwca 2019 I jak? Przeszło? :) Pani w ogóle w temacie? Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Czerwca 2019 #1096 Opublikowano 13 Czerwca 2019 (edytowane) Przeszlo. No przecierz Biawara nie sprzedalem :) Co jak co. Ale babki ( mlode nawet) w powiecie elblaskim , w wydziale srodowiska sa kumate ze hej. Cale ubiegloroczne dofinansowanie zostalo sfinansowane z kar administracyjnych. Wszystko wiedza. Kto uplynnia odpady plyty wiorowej na opal. Scigaja lewych pelleciarzy jak widac. No… dzieje sie. Edit: Aha, moze wlasnie dlatego nigdzie w okolicy nie ma pelletu do kupienia oprocz markowego he he Edytowane 13 Czerwca 2019 przez Visitor1230 Cytuj
Daniel1 Opublikowano 18 Czerwca 2019 #1097 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Czy ktoś z tu obecnych używał pelletu Fabich. Mam okazje kupić go po dobrej cenie. Cytuj
Daniel1 Opublikowano 18 Czerwca 2019 #1098 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Panowie a nie lepiej kupić pellet od dużego wytwórcy a nie z chęci zysku kombinować za 50 zł i kupować od januszy biznesu. Cytuj
eliks Opublikowano 18 Czerwca 2019 #1099 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Ale dlaczego mamy przepłacać skoro można kupić dobry towar parę stówek taniej? Oszczędność to nie kombinacja Cytuj
Daniel1 Opublikowano 18 Czerwca 2019 #1100 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Ale z tym tanim pelletem to loteria i partia partii nie równa. Jedna tona będzie OK a druga lipa. Kupując teraz pellet renomowanych firm z certyfikatem płacimy nawet 150 - 200 zł taniej niż w okresie jesiennym. LAVA 900 zł - okres jesienny 1030 Fabich - 890 - okres jesienny ok 1000 Dlatego piszę że nie warto kombinować tylko kupić markowy za przystępną cenę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi