sambor Opublikowano 13 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Niech ktoś mądry odpowie na pytanie postawione w tytule. I skąd wynika taka zależność przelicznika mocy kotła? Każdy kowal wie, że 10kW mocy grzejnej kotła / 1m2 to standard, tylko dlaczego??? Czy dotyczy to kotłów tylko zasypowych, czy także podajnikowych? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez sambor Cytuj
Juzef Opublikowano 13 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ja to tylko tu zostawię: Dla uzyskania wymaganych sprawności przyjmować max współczynnik obciążenia powierzchni wymiany ciepła spaliny-woda 8-9 kW/m2 https://ien.com.pl/tl_files/pliki/CUE/Prezentacja_statutowa_2013.pdf Cytuj
drewniak Opublikowano 14 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 14 Stycznia 2016 A na moim kociołku napisane 1.5m2 i 20KW.( żubr z Hajnówki) Cytuj
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor #4 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Kolego @drewniak twój kocioł wg wytycznych podanych przez @Juzefa powinien być mniejszej mocy - ok 12-14kW a nie 20kW ;) Mnie interesuje kto wprowadził taki przelicznik, pojęcie czystego, ekologicznego spalania to nie dawny trend, a 10kW/m2 jest od dawna obecne. Ponadto jedni liczą powierzchnię kotła jako całą pow styku spalin z wodą a inni tylko to co jest za komorą spalania, choć w samej komorze przeważnie też jest płaszcz wodny. Cytuj
drewniak Opublikowano 14 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 14 Stycznia 2016 To by oznaczało że producent kłamie ? Cytuj
automatyk Opublikowano 14 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 14 Stycznia 2016 wszycy starzy spawacze maja wyliczenia że 1m2 to 8kW max i tak sie do dzis spawa kotły jesli ktos pisze inaczej to jego sprawa Cytuj
balbulus Opublikowano 14 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 14 Stycznia 2016 drewniak, niekoniecznie kłamie - wymiennik 1,5m2 być może osiągnie 20kW, ale pytanie jest o sprawność i tym samym temperaturę spalin przy pracy na takiej mocy. Kotły dla osiągnięcia zakładanych w normie parametrów muszą mieć spore powierzchnie wymiany choćby ze względu na maksymalną temperaturę spalin przy pracy na mocy maksymalnej i minimalną sprawność. Za mały wymiennik nie da rady spełnić narzuconych warunków. Nie da się wykluczyć, że przelicznik 10kW/m2 to po prostu wynik wielu lat doświadczeń - ale z okresu taniego paliwa i gorącego ceglanego komina. Aktualny przelicznik można sprawdzić na certyfikatach i pewnie wyjdzie, że dla spełnienia norm wyżej niż 8kW/m2 nie da rady podskoczyć. Cytuj
drewniak Opublikowano 14 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 14 Stycznia 2016 To by się zgadzało bo przed moimi przeróbkami tem spalin bez probelmu sięgała 350 - 400 *. Obecnie po przeróbce na dolniaka, zmniejszeniu pow rusztu do 1/3,usprawnieniu wymiennika, temp spalin max 200* przez co sprawność wzrosła ok 30%. Moc wychodzi ok 8-12 kw Cytuj
Hermogenes Opublikowano 14 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Fizyka ,Fizyka! To że dzieciaki będą puszczać drony wiedział już dziadek Leonardo - ale nie miał kalkulatora i nie potrafił obliczyć kiedy?Ogrzewanie podłogowe wymyślili rzymianie i wodociąg także tylko nie potrafili odpowiednio małego otworu oblać materiałem aby powstała rura.Nie będę wspominał chińczyków :) .poz Hermogenes Cytuj
Animus Opublikowano 14 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Warto połączyć tematy: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/3984-powierzchnia-grzewcza-kotla-a-jego-moc/ Cytuj
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor #11 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Animus podany przez ciebie temat jest jakby następstwem tego co sam założyłem -, ja chcę się dowiedzieć jak zostało określone te 8-10kW przypadające na m2 pow kotła, Czy są jakieś wzory aby to obliczyć . A może to wytyczne najwyższych władz państwowych. ;) lub UE :P Cytuj
jarekr Opublikowano 14 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Wydaje mi sie że te 10/m2 to jakaś wielkość bardzo uśredniona . Bo wiadomo że na początku wymiennika różnica temperatury cieczy i gazu jest bardzo wysoka , a co za tym idzie duża też będzie wymiana ciepła , natomiast na końcu wymiennika różnica temperatur jest już mała i tam będzie mniejsza wymiana energii . Cytuj
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor #13 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Wiadomo, że jest uśredniona, ale odnosi się do całego kotła. Podajcie jakiś wzór , metodę liczenia tych kW/ m2 Cytuj
KubaSko Opublikowano 17 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Witam. Kiedyś bawiłem się w podobne sprawy, nie pamiętam skąd to mam ale tu powinny być informacje dotyczące twojego pytania. Znalazłem też u siebie na dysku szablon kalkulacyjny dla obliczenia wymiennika w kotle. Nie pamiętam skąd miałem wzór aby zrobić taki szablon. Zmień rozszerzenie pliku "wymiennik szablon.pdf" na ".xlsx" bo nie mogłem dać załącznika z rozszerzeniem "xlsx". Pozdrawiam T14-wymiennik_c.pdf wymiennik2 (5).pdf wymiennik szablon.pdf Cytuj
sambor Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #15 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Te wszystkie w.w materiały są na temat jak policzyć wymiennik, na ten temat jest dużo literatury w necie np Pudlik - "Wymiana ciepła i wymienniki" gdzie jest wszystko wytłumaczone jak liczyć, ale nie ma skąd ta zależność 8-10 kW/m2. Cytuj
KubaSko Opublikowano 18 Stycznia 2016 #16 Opublikowano 18 Stycznia 2016 A odpalałeś szablon ? Tam widać od czego jest to zależne. Wpisz 8 kW, temp. spalin 220, wody 90 i wyjdzie ci że wymiennik musi mieć 1 m2. Widać że ta zależność pochodzi od straty kominowej czyli sprawności kotła. 8 kW zostało pewnie przyjęte aby zmieścić się w granicach określonej sprawności cieplnej. Podwyższysz temp. spalin w szablonie na 400 i z 0,44 m2 masz 8 kW ale sprawność pewnie żadną. Nie wiem kto i w jakiej książce podał 8-10 kW/m2. Miałem kiedyś przyjemność być w laboratorium notyfikowanym przy certyfikacji kotła i tam staraliśmy się nie przekroczyć 180 temp.. spalin, mieliśmy szablony z których orientacyjnie na podstawie danych z analizatora i paliwa dało się wyliczyć sprawność kotła. Te 180 stopni według normy 303-5 było bodajże ok 1m za czopuchem więc na wymienniku na pewno było więcej. Cytuj
Drwal Opublikowano 20 Stycznia 2016 #17 Opublikowano 20 Stycznia 2016 tylko co brac pod uwage przy powierzchni, powierzchnie wszytskich kanałów dymnych z paleniskiem , gdzie woda się z nimi styka, czy np tak jak u mnie dodatkowe użebrowanie rdzenia w płaszczu wodnym? Cytuj
sambor Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor #18 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Bierze się wszystkie miejsca styku płaszcza wodnego ze spalinami. Żebra są liczone trochę inaczej , polecam literaturę - Wymiana ciepła i wymienniki autor W. Pudlik - publikacja dostępna darmowo, oficjalnie w necie. Cytuj
Syl Opublikowano 21 Stycznia 2016 #19 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Witam wszystkich Ogrzewaczy. Forum czytam od momentu zakupu domu z gotową instalacją co --- kocioł Biadała górnego spalania 14 KW , Palę w nim od góry . . Wracając do meritum ,czyli tematu wątku . Mam szwagra, który swego czasu na temacie co zjadł zęby ...pracując w pewnym dość sporym zespole szpitalnym. Przyjechał do mnie kiedyś z wizytą , spojrzał na mój kocioł i stwierdził : cyt: " 180 żeberek" , bo na kotle jest naklejka z informacją 1,8 m2 . Wiem,że obecnie trudno spotkać żeberka-takie jakie pamiętam z dzieciństwa , pamiętam tylko,że na pomieszczenie dawało się jedno żeberko na metr kwadratowy powierzchni . Stąd wiem również ,że mój kocioł jest przewymiarowany,..(ogrzewam nim 75 m nieocieplonego budynku +cwu ) ale nie mam zamiaru z nim nic robić...dopóki się pacjent nie skończy,a ma dopiero 4 lata :)) Cytuj
Drwal Opublikowano 22 Stycznia 2016 #20 Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) A coś bliżej wiesz jak liczone są żeberka? Bo zanim w ksiazce znajde heh ( już ją mam) . Ogólnie dzięki takiemu ożebrowaniu zwiększyłęm powierzchnei rdzenia o prawie 40%, co jest wyczuwalne i widoczne podczas palenia. a co też ważne znikneły syczenia gorących punktów przy ok 65-75st i przy ponad80 , a takie pojawiały się w poprzednim piecu o podobnej konstrukcjii lecz bez ożebrowania. Edit znalazłem akurat pięknie mi się otworzyło. I tutaj przy zadaniu były takie wyniki. Sciana 1m2, żeberka ustawione co 20mm o gr 1mm (48szt o pow 0,04m2) sama ścianka oddawała 1740W a scianka z żebrami o powierzchni większej o 92% oddała 6000W mocy czyli o ok 344% więcej niż goła ściana. Tyle ze wszystko zależy z jakiego materiału i czy w gazie czy w płynie. Ale to obrazuje że warto robić takie zeberka. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Drwal Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 23 Stycznia 2016 #21 Opublikowano 23 Stycznia 2016 to zachodzi pytanie dlaczego producenci tego nie robią przecież ten co to pierwszy by wprowadził zdominowałby rynek . no i dobrze Cytuj
sambor Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor #22 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Sciana 1m2, żeberka ustawione co 20mm o gr 1mm (48szt o pow 0,04m2) sama ścianka oddawała 1740W a scianka z żebrami o powierzchni większej o 92% oddała 6000W mocy czyli o ok 344% więcej niż goła ściana. Tu jest błąd rachunkowy, ściana z żeberkami odda o 4260W więcej czyli o 244,8% więcej a nie jak kolega podaje o 344%. Cytuj
sambor Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor #24 Opublikowano 23 Stycznia 2016 To pytanie do autora postu z przykładem żeberek czyli do kol @Drwala. Cytuj
Drwal Opublikowano 23 Stycznia 2016 #25 Opublikowano 23 Stycznia 2016 NO tak ale odda 6000W czyli 344%( nie o 344%) tego co daje goła ściana- 6000*3,44= ok6000 Żeberka czyli radiatory inaczej, to samo co jest na cylidrach silników chłodzonych powietrzem czy na fawirach, czy na "żeberkach " grzejnik aluminiowego ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi