amsnake Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor #26 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Czy jak wsadzę za sprzęgłem, na zasilaniu pompę z autoadapt to będzie to poprawnie pracować? A dokladniej - czy będzie ona w stanie wykorzystac zalety tej samoregulacji biorąc też pod uwagę, ze wydajność pompy w piecu jest zdecydowanie mniejsza? Planuje włożyć pompę grundfos alpha2 25/60 z autoadapt.
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2016 #27 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Jak nie masz siłowników na pętlach rozdzielaczy to nie warto Alphy z Autoadaptem, weź bez - będzie tańsza.
AdamGuitar Opublikowano 12 Stycznia 2016 #28 Opublikowano 12 Stycznia 2016 "0 jest na górze szklaneczki, rotametry pokazują zerowe przepływy również na rozdzielaczu na dole, gdzie ogrzewanie działa bardzo dobrze".To znaczy, że powinny być zamontowane na powrocie.
tomekb Opublikowano 12 Stycznia 2016 #29 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Nie, jak zero na górze to są to rotametry ,które montuje się na zasilaniu :)
amsnake Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor #30 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Jak nie masz siłowników na pętlach rozdzielaczy to nie warto Alphy z Autoadaptem, weź bez - będzie tańsza. Mam, ale wątpliwości wynikają raczej z tego, ze w obiegu jest (będzie) też sprzęgło i po drugiej stronie pompa o mniejszej wydajności. Zastanawiam się, czy w takim układzie tryb 'autoadapt' nie pogubi się :)
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2016 #31 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Sprzęgło jest właśnie po to aby pompy się nie widziały i sobie nie przeszkadzały. Autoadapt się nie pogubi, w programie pompy są też zwykłe biegi.
amsnake Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor #32 Opublikowano 12 Stycznia 2016 A pamiętane są ustawienia po odłączeniu zasilania od pompy? Planuje to tak ustawić, aby ta dodatkowa pompa chodziła tylko razem z tą w piecu...
orzech1976 Opublikowano 12 Stycznia 2016 #33 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Sądzę, że to jednak wina zbyt małego przekroju rur zasilających te rozdzielacze Patrząc na zdjęcie cały układ jest zasilony tylko PP 25
amsnake Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor #34 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Kupiłem pompę (grundfos z autoadapt) i sprzęgło. Pytanie mam jeszcze odnośnie konfiguracji sterownika po wpięciu wszystkiego. Czy muszę podawać temperaturę ze sprzęgła do kotła (w sprzęgle jest miejsce na czujnik)? W tej chwili działa wszystko tylko i wyłącznie na podstawie czujnika pogodowego (docelowo czujnik pogodowy + pokojowy) i tak ustawiana jest temperatura zasilania. Czy tak może/powinno pozostać (oczywiście może być potrzeba korekty krzywej) ?
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2016 #35 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ten kocioł nie obsługuje dodatkowego czujnika w sprzęgle, więc nic dodatkowo nie podłączasz. Czujnik pokojowy też sobie odpuść. Krzywą grzewczą trzeba tak ustawić aby w pomieszczeniach była zalecana temp , ew korekta przepływami w pętlach.
amsnake Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor #36 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Krzywą grzewczą trzeba tak ustawić aby w pomieszczeniach była zalecana temp , ew korekta przepływami w pętlach. W tym już jestem mistrzem :D Ogromne dzięki za porady - podzielę się rezultatami, jak już wszystko zepniemy i uruchomimy.
amsnake Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor #37 Opublikowano 22 Stycznia 2016 I jeszcze jeden temat - te pompę za sprzęgłem wstawić na zasilaniu czy na powrocie?
amsnake Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor #38 Opublikowano 1 Lutego 2016 Jestem po pierwszych poprawkach. Instalator obejrzał, potestował i zasugerował dokładnie to samo rozwiązanie co Wy :) Tak też zrobił - wsadziliśmy sprzęgło (40kW, 2.5 m3/h max ), pompę 25/60 na zasilaniu za sprzęgłem i jest zdecydowanie lepiej ... ale jeszcze nie idealnie :) - pompa chodzi na 3 biegu, wg wskazania pompuje 1,1 m3/h - każdy rozdzielacz z osobna pracuje ok, wcześniej włączona sama góra chodziła zdecydowanie gorzej niż dół, wiec większa pompa była niezbędna - oba rozdzielacze razem pracują nieźle, dół grzeje dokładnie tak jak powinien, ale góra jest odrobinę zimniejsza - aby osiągnąć zadaną temp. na górze podłoga musi być odrobinę cieplejsza niż na dole Póki co walczę rotametrami - rozkręciłem górę, zakręciłem wszystkie na dole i po kolei symbolicznie je odkręcam i po 24 h badam temp. danego pomieszczenia i podłogi. Cos mi się jednak wydaje, ze po uruchomieniu całego dołu i tak góra osłabnie. Planujemy jeszcze poprawienie średnicy rur jeśli nie uda się ustawić tego przepływami. I jest tak: - chce uniknąć kucia posadzki, wiec rury PP25 do rozdzielaczy musza zostać, tym bardziej, ze każdy z osobna działa ok. - schemat pierwszy to stan na teraz - schemat drugi to najprostsza poprawka, zaślepiam rury idące w posadzkę pod kotłem, trójnik wsadzam w miejscu, gdzie rury idą do rozdzielacza na góre, między sprzęgłem a pompą i pompą a trójnikiem wsadzam rury CU28, jednak jakoś nie mam 100% pewności, ze to zadziała, a nie chce podchodzić do tematu więcej niz raz jeszcze :) - schemat trzeci to rozszerzenie poprzedniego, ale dodaje druga pompę - jest drozej, ale mam 100% pewności, ze to zadziała (teraz każdy rozdzielacz z osobna działa idealnie). Pompki puszczam sobie na I lub II bieg (taki grundfos alpha bierze na drugim biegu 15W) Co byście wybrali i dlaczego? :) Czy dwie pompy za sprzęgłem, jak w trzecim przypadku to trzeba jakoś "specjalnie" podłączać?
odpowietrznik Opublikowano 1 Lutego 2016 #40 Opublikowano 1 Lutego 2016 Jak masz pompę Grundfos Alpha 2 to jak już kol.Sambor stwierdził jak nie ma siłowników to funkcja Autoadapt jest zbyteczna i pompa powinna być ustawiona docelowo na pracę ze stałym ciśnieniem czyli CP2 czwarty "trójkącik"
Gość Digitrax Opublikowano 1 Lutego 2016 #41 Opublikowano 1 Lutego 2016 2 schemat jest ok ale zamiast rury Cu28 dałbym 32. Wąskie gardło , które jest w posadce byłoby ominięte. Gdyby po tej przeróbce okazało się, że jednak przepływy są marne to zamiast 2 pomp wstaw jedną większą.
amsnake Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor #42 Opublikowano 2 Lutego 2016 Ja bym zrobił wersję 4 i będzie OK I te rownoległe rurki tez PP25? Sprytne :)
sambor Opublikowano 2 Lutego 2016 #43 Opublikowano 2 Lutego 2016 Te drugie to minimum 25PP lub lepiej 32PP
amsnake Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor #44 Opublikowano 2 Lutego 2016 Szybki rzut na kotłownie .... proste rozwiązanie, ale ... kurcze ... ten kawałek między sprzęgłem a pompą jest CU22 - wiec i tak to trzeba zdemontować i poprawić... A przy okazji - PP32 czu CU28? Widze często, ze proponujecie albo jedna albo druga rure - co lepiej wybrac? Czy jeśli zastosuje przed trójnikiem a za sprzęgłem zbyt gruba rurę (np 35) to będzie to miało jakieś negatywne konsekwencje?
sambor Opublikowano 2 Lutego 2016 #45 Opublikowano 2 Lutego 2016 PP 32 to raptem fi 22 w środku, a Cu 28 to zależnie od grubości ścianki to fi wewn 25 lub 26mm, Miiędzy sprzęgłem i pompą też powinna być rura Cu 28 a nie 22
amsnake Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor #46 Opublikowano 2 Lutego 2016 ok - rozumiem :) A zastosowanie większej nic CU28 średnicy niesie za sobą jakieś negatywne historie?
amsnake Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor #48 Opublikowano 8 Lutego 2016 Koniec walki :) Jednak nie musiałem robić przeróbek w temacie grubości rur - czyli mam PP25 od sprzęgła do trójnika i PP25 do obu rozdzielaczy . Udało mi się całość pięknie wyregulować rotametrami. Podejście było takie: - zakręciłem cały dół - podniosłem krzywą - ustawiłem rotametrami górę tak, aby temperatura powietrza w każdym pokoju była taka sama i aby w łazience było odrobinę cieplej - po kolei odkręcałem minimalnie kolejne sekcje na dole pilnując temperatur podłogi i powietrza na dole (jedna sekcja na dzień). - teraz pozostaje tylko korekcja krzywej Dużym utrudnieniem są rotametry, które są prawie zero-jedynkowe. Cały zakres regulacji maja w mniej niż 1/8 obrotu od całkowitego zamknięcia, a do tego ledwo co pokazują :) Dla świętego spokoju zrobię jeszcze przeróbkę tych rur między sprzęgłem i trójnikiem bo przepływu starcza na styk, i wymienię rotametry na coś porządniejszego :) Dzięki za pomoc! :)
Gość Digitrax Opublikowano 8 Lutego 2016 #49 Opublikowano 8 Lutego 2016 Rotametry wymień na magnetyczne ;)
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2016 #50 Opublikowano 8 Lutego 2016 Fajne rotametry prezentował swojego czasu kolega tomekb ) i jak łatwo się je czyści)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.