Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czarna Perła - Wymiana Doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pale od miesiaca i worek na 2 dni wiec chyba 20 to nie ma mysle że ok 23-24 za 600 pln z dostawą .Jest ok.

• 1 rok później...
Opublikowano

Teraz cena 770zł  za perłę.   Porównywalny do Retopalu póki co jak dla mnie. Testuje od tygodnia.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Obecnie na perełkę w KTK jest promo. czy może ktoś kupował w ostatnim czasie i podzieli się opinią bo muszę coś zakupić a cena całkiem spoko tylko na jakąś minę nie chciał bym trafić. Obecnie jadę na Stabku i jest nawet nie najgorzej ale cena im podskoczyła i już taki fajny nie jest:).

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam

Ja zakupilem latem 2 tony po 749 zeta

Jest 1 duza wada robia sie mega kalafiory

Zeby to mialo sens musi byc to wymieszane z slabym weglem ja mam z brunatnym plus troche pelletu

Pozdrawiamfa794fc4cd44c672a582bd9aeae04f99.jpg013ecbe53dee0c5f2429fd8e86a3f060.jpg3ad8267724585817936d9f1a4f223c1c.jpg

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Ciekawe co oni tam mieszają i pieprzą z tym węglem, chyba ze 2lata temu jako że to rusek kupiłem z paletę na próbę i nie miałem problemów ze spalaniem tego węgla jedynie popiół był taki kamienisty jak z taurona i cholernie mokry. Jednak nie suszyłem go tylko worki po 2-3 dni otwarte i do kosza. Teraz trzeba jakieś akrobacje robić żeby to spalić. Ogromny szacunek dla kolegów takich jak mkaczko , za informacje o możliwości w miarę poprawnego spalenia CZ.P 

Yaro

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano (edytowane)

Kupilem ten wegiel przez przypadek

W lokalnym skladzie wegiel podrozal z 680 na 820 a to sie trafiloza 749 z przesylka

Teraz jeszcze taniej chyba mozna kupic na ich stronie

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich.

Pale perłą od początku października. Ok. 120m2, piec 15kW. Narazie co dwa tygodnie sypie 120kg. Popiołu jest trochę, nie ważyłem, dwa razy w tygodniu muszę wybrać. Ale z kotła po miesiącu palenia wybrałem niewielką łopatkę syfu.

Kombinowałem z ustawieniami. Dmuchawa chodziła na początku na 25%. Później 20%. Piec długo dochodził do zadanej temperaturę. Od soboty (od dwóch dni) ustawiłem 40%. Szybko dochodzi do temperatury, nawet przebija o jeden stopień. Myślałem że duża moc dmuchawy wychłodzi kocioł, a tu narazie miła niespodzianka.

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze podtrzymanie. Dmuchawa co 4min30s czas 75s. Podawanie 2s co 5minut. Długo piec jest w podtrzymaniu ok. 20-25minut. Tyle że teraz jest ciepło ok. 12stopni na zewnątrz.

Temperatura zadana 58stopni.

W trybie pracy: podawanie 3s, przerwa 70s.

Histereza kotła 2stopnie.

A palił ktoś czarnym piorunem? Jak efekty?

Pozdrawiam

Edytowane przez ShekinStevens
Opublikowano

Paliłem tym dwa sezony , jak dla mnie jest bez problemu, teraz pale czarnym piorunem jest dużo mocniejszy od perełki, ma mniej popiołu i spala się ok.

Opublikowano
19 godzin temu, ShekinStevens napisał:

Jeszcze podtrzymanie. Dmuchawa co 4min30s czas 75s. Podawanie 2s co 5minut. Długo piec jest w podtrzymaniu ok. 20-25minut. Tyle że teraz jest ciepło ok. 12stopni na zewnątrz.

Temperatura zadana 58stopni.

W trybie pracy: podawanie 3s, przerwa 70s.

Histereza kotła 2stopnie.

A palił ktoś czarnym piorunem? Jak efekty?

Pozdrawiam

Niestety zużycie węgla wzrosło. Na pewno przy tych ustawieniach 120kg nie wystarczy na 14dni. Ale popiołu jest mniej. Zmniejszyłem moc dmuchawy do 32%.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź segal21.

Z jaką mocą dmuchawa u Ciebie chodzi?

Jaki masz palnik?

Ja mam ekoenergie

Opublikowano

Segal21 już ci raz pisałem co myślę o czarnym piorunie, nie polecam go i już. W porównaniu z ekomiałem grennpal 24Mj to dramat. Małe porównanie Czarny piorun 27Mj a ma mniej mocy jak ekomiał grennpal 24MJ. Popiół ze zbiornika 150 kg : ekomiał dwie pełne szuflady a czarny piorun trzy z tym że procentowo podobnie ale objętościowo już nie. Piszesz, że czarny piorun jest dużo mocniejszy od czarnej perły , to ile czarna perła ma MJ ...20?  i ile popiołu? Na grzanie samego C.W.U latem , ekomiał w granicach 3,5kg na 24h a czarny piorun 4,5kg ale w porównaniu z ekogroszkiem z chwałowic to są cienkie bolki. Ze spalonego 150kg,  popiołu 3/4 szuflady. Także nie polecam ruskich badziewi, lepiej dołożyć trochę więcej kasy do dobrego ekogroszku a przy tym będzie mniej pracy przy kotle.

Opublikowano

Jaki groszek polecasz? W rozsądnej cenie. Który będzie przewidywalny w kolejnych zamówieniach.

I jak kaloryczność, spiekalność? Reszta wiadomo jak najmniej

Opublikowano (edytowane)

Do rafcioa4

U mnie w okolicy niestety nie ma kopalń. W składach kupuje się kota w worku. Zależy jak się trafi.

Przez neta zamówić Polski węgiel z polskiej kopalni to porażka. Tyle się mówiło o sprzedaży detalicznej....

Gdzie zamówić np. groszek z Chwałowic?

Opublikowano

Mieszkam 80 km od kopalni Chwalowice i tez mogłbym zadac to pytanie. Prosto z kopalni  za drogi transport .Sprzedawcow ekg Chwalowice na Ślasku  do 40 km sporo .....Nawet certyfikaty dadza.

Wole przywiezc z oddalonej o 30 km kop. Ziemowit Retopal.

Opublikowano

Jak to wygląda od strony praktycznej? Czym przywieźć to mam. Jakieś kolejki, czy umawianie sie,? Czy jadę jak do biedronki i kupuje?

W jakiej cenie sprzedają? Parametry?

Opublikowano

Mnie przywiózł Retopal prosto z kopalni ,przewoznik z mojego miasta (30 km od kop. Piast-Ziemowit).Na swojej stronie przewoznik pisze,ze wozi do 200 km od kopaln.(jak chcesz to namiary na priv)

Podpisałem mu upowaznienie i po kilku dniach (ale to byl marzec tego roku) zadzwonil ,ze dzis mi przywiezie.Aktualna cena i  parametry ekogroszku  Retopal mozesz sprawdzic tu;

https://www.pgg.pl/sprzedaz-wegla/jak-i-gdzie-kupic-wegiel/kopalnie-wegla-kamiennego

Kopalnia Piast -Ziemowit , ruch Ziemowit, albo Odział ZPE

Gdy mieszkasz w miare blisko to sie opłaci przywóz.

Retopal tez mozna kupic w sklepie internetowym PGG, z tym ,ze przy dalszej odleglosci transport palety czy big baga wychodzi drozej, ale jest to paliwo powtarzalne, sprawdzone przez wielu. Workowany albo w big bag.

https://www.pgg.pl/sklep-internetowy

Sa tez autoryzowani sprzedawcy  pgg, powinni trzymac jakosc

https://www.pgg.pl/sprzedaz-wegla/jak-i-gdzie-kupic-wegiel/przedstawiciele-handlowi-sklady/typPh/autoryzowani-sprzedawcy

Opublikowano
30 minut temu, JorgusEmh napisał:

Mieszkam 80 km od kopalni Chwalowice i tez mogłbym zadac to pytanie. Prosto z kopalni  za drogi transport .Sprzedawcow ekg Chwalowice na Ślasku  do 40 km sporo .....Nawet certyfikaty dadza.

Wole przywiezc z oddalonej o 30 km kop. Ziemowit Retopal.

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedz. Przemiele to co napisałes i dam znać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja jestem z pomorskiego i tutaj tak jak piszesz składy to loteria. Nie wiadomo co dostaniesz. Ja robię tak, kupuję ekogroszek pod koniec czerwca w ilościach hurtowych , czyli całego tira 24 t. Jest nas 4 lub 5 osób robimy z rzutkę i ja kupuję. Niestety w tym roku dałem trochę ciała, że się skusiłem na czarnego pioruna. Dwa tygodnie później od zakupu Czarnego pioruna w sieci trafiłem na ekogroszeg gold z KGM. W czerwcu miał fajna cenę i gdy bym go kupił to może bym zapłacił 100 zł więcej na tonie, niech będzie nawet 150 zł ale przeliczając cenę do jakości to nie ma porównania. A ile problemów mniej, kocioł mniej spala , miej popiołu czyli rzadsza obsługa kotła. Dzisiaj wsypałem Golda zobaczę co mi ciepłomierz pokaże i jakie wykresy  namaluje.

Opublikowano

Też mam ciepłomierz ale 3/4 cala króćce. Jak by ktoś chciał to odsprzedam za pół ceny. Możliwe że jeszcze na gwarancji, ale bateria działa jest sprawny.

Jesli chodzi o czarną perłę. Narazie kombinuje z nadmuchem. Nie lubi mocnego wiatru. Narazie 23%. Podawanie 4s, przerwa 110s. Temperatura zadana 57. Jest ok ale popiołu dużo 

Opublikowano

I ten popiół mnie bardzo denerwuje, to ma być kocioł automatyczny a nie co chwilę do niego latać, żeby popiół wygarniać.

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się. Też po to to kupiłem :). Ale coz. Pierwszy raz kupiłem perłę i kombinuje.

Szkoda że nasz polski węgiel jest tak trudno dostępny bez pośredników i drogi, licząc dostawę jeszcze. Nie rozumiem. Komuś się opłaca kupić w Rosji, przygotować do sprzedania (masa roboty i kosztów). Dopóki będą w tych kopalniach siedzieć stare wyjadacze to będą ciągnąć kasę z każdej strony, bo to przecież niczyje czyli państwowe.

Dlatego kupiłem ruska bo tani. Może coś z nim zdziałam :). Może nie tylko dlatego, ale wegiel się sprzedaje od kilku lat więc postanowiłem spróbować.

pozdrawiam

Opublikowano

Po różnych kombinacjach stwierdzam że perełka jest do na temperatury zewnetrzne +5 w górę.

A palił ktoś groszkiem Maxiret 26-28MJ? Jest u mnie w okolicy do kupienia.

Pozdrawiam