Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na liczniku, na granicy własności stron (w sensie gdzie jest moja instalacja a gdzie ich kable). Będziesz to przerabiał jak będziesz składał papierzyska, trochę tego trzeba pozbierać.

Opublikowano

Na liczniku to rozumiem, a do inwertera to też ich instalacja?

Obecnie licznik mam wewnątrz jeszcze na desce bakielitowej tak się robiło w latach 90, czy to mam przerobić?

A taki schemacik to jak ma wyglądać?, jak coś masz to podrzuć.

Opublikowano (edytowane)

Schemat i całą resztę papierów dostaniesz przy instalacji, lub zaraz po niej.

Nic samemu nie przerabiaj licznik to własność zakładu elektrycznego a nie Twoja, oni mają to doprowadzić do stanu używalności.

A sam schemat wygląda mniej więcej tak:

post-59779-0-13414100-1485771124_thumb.png

Edytowane przez szari
Opublikowano

Firma której zlecasz montaż dostarczy Ci wszystko od dokumentacji, po przygotowanie instalacji do włączenia.
Licznik jest własnością zakładu elektrycznego nie tykaj bo to nie Twoje, a jak zobaczą że było "tykane" mogą szukać dziury w całym np. że kradłeś prąd.

Przyjadą za wymiane licznika to sobie będą przerabiać ile będą chcieli bo to na ich głowie jest aby działało prawidłowo.

Opublikowano

U mnie Energa chciała SEP D + E + OZE ale wiem że są osoby które same instalowały całą instalację nawet bez żadnych uprawnień i problemów z przyłączeniem nie było.

Wtedy rysujesz coś takiego jak Ci podesłałem i masz schemat.

Opublikowano (edytowane)

A pyt. z innej beczki, jak Twoja produkcja, jaki prąd wyciągasz ze stringu i przy jakim napięciu i czy masz słoneczko.

W Krakowie ładnie świeci a nie wiem z z jakich okolic jesteś.

U mnie I=4,6A przy U=206V z 1800Wp, mierzone po DC

Edytowane przez mittek
Opublikowano (edytowane)

To pogratulować wyników, 61% to wynik do pozazdroszczenia, z tego co obserwuję w mojej najbliższej okolicy to np @Adamrex  osiąga podobnie, dziś miał nawet lepiej ale np @ Daann 40% czy  @LesioQ 12%, który jest najbliżej mojego miejsca.

Czy taki pomiar jest po stronie DC czy AC?

A jaki jestTwój region Polski?

Ale w opisie masz dwa stringi po 6 to co później są szeregowo? bo 400V to tylko z połączenia wszystkich w szereg.

Edytowane przez mittek
Opublikowano

Były 2 stringi po 180V ale zmieniłem na 1 string i około 380V, bo inwerter woli w takich napięciach pracować. Moc wyrażana w kWh jest zawsze po stronie AC, mogło by być wiele lepiej ale ubzdurałem sobie że kąt dachu to 10o a okazało się że miał 3o i panele zamiast być ustawione na około 35o są ustawione na 23o ;)\

Opublikowano (edytowane)

Niestety wiem ile kosztują w Polsce, a że ja też potrzebuje nie widzę powodu aby sprzedać.

Wziąłeś panele tam gdzie pisaliśmy? czy znalazłeś innego dostawcę?

24 * 265W = 6,6kW

Inwerter 5kW spokojnie ogarnie.

Edytowane przez szari
Opublikowano (edytowane)

Nie panele brałem wcześniej 11 szt IBC 180HS a dziś mi dowiózł 13 , więc tej mocy mam obecnie 4320 i jak bym podzielił na 3 to po 8 paneli z napięciem otwarcia 240V, ale się jeszcze zastanawiam czy 1faz.  czy 3szt 3 faz.

Edytowane przez mittek
Opublikowano

Nie panele brałem wcześniej 11 szt IBC 180HS a dziś mi dowiózł 13 , więc tej mocy mam obecnie 4320 i jak bym podzielił na 3 to po 8 paneli z napięciem otwarcia 240V, ale się jeszcze zastanawiam czy 1faz.  czy 3szt 3 faz.

To oczywiście jest pomyłka.

Czy 3szt 1-faz, czy 1szt 3-faz. Co byś doradził z własnego doświadczenia.

Opublikowano

A jak myślisz dlaczego mając instalację 1 fazową, dokupiłem 2 inwertery 1 fazowe? :)

Z własnego doświadczenia wiem że 1 urządzenie 3 fazowe będzie tańsze niż 3 urządzenia 1 fazowe.

Nawet kupując takie inwertery jak ja zapłacisz ża każde 1700 PLN i teraz 3 takie urządzenia = 5100 PLN

A jedno urządzenie 5kW kupisz za część tej ceny.

Opublikowano

Całkowita racja, no może nie 1700, myślę że do ok.1500 by się udało zejść i pewnie bym brał  gdybym nie znał ceny za którą Ty kupiłeś, a teraz chyba się zdecyduję na  1-faz używany jak dostanę info czy obecnie w Tauronie to przejdzie i zrobię 2 stringi,byłyby po 360V.

I co myślisz o takim rozwiązaniu?

post-69214-0-32690700-1485938010_thumb.jpg

Opublikowano

Z jednofazowym możesz mieć problem... bo maksymalna asymetria międzyfazowa to 4,6kW i takiej mocy inwerter byś mógł wpiąć na jedną fazę.

Jeśli używany inwerter ma papiery LVD 204/108/WE lub będziesz w stanie je znaleźć możesz go brać. pamiętając o tym co napisałem powyżej.

Opublikowano (edytowane)

To w takim razie te 4600 się jeszcze mieści.

Trochę słoneczko prześwituje to Idę kończyć ten daszek i montować pozostałe panele niech nie stoją pod ścianą.

Edytowane przez mittek
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i u mnie decyzja zapadła zamówione 14 paneli do wcześniej zakupionych inwerterów + konstrukcja na dach + montaż i zabezpieczenia AC + DC.

Jest 3300W a dojdzie 14 * 265W = 3710

Niestety dom skierowany jest trochę bardziej na pd-zach jednak kąt dachu jest już o wiele bardziej optymalny bo 33o z których rocznie wyłapie 3,7MWh a więc rocznie z całej instalacji będzie 7MWh prądu. Planowana data instalacji końcówka marca.

Może przyszłą zimę opędzę ogrzewanie na klimatyzacji ;)

@Automatyk myślisz że można będzie wpiąć instalację do sieci w dniu montażu elektrownia chyba się nie czepnie jeśli trochę nadmiarowego prądu wypłynie w sieć, bo licznik i tak już wymieniony?

Opublikowano

mozesz i nic sie nie stanie bo umowa kóra była aneksowana działą az do 10kW tylko musisz zgłosić aby energa odebrała instalację