Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

heh, Boże, widzisz i nie grzmisz...

Dracogo serio masz wiedzę, z pewnością większą ode mnie, choćby dlatego, że bardziej kumasz tajniki instalacji i masz Toucha, a nie tak jak ja Slima. Ale gubi Cię bezwarunkowa chęć wywyższenia się i niechęć do osób, które mają własne zdanie, inne niż Ty. Mnie takie osoby inspirują do przemyśleń, a Ciebie do kurwicy. Jestem przekonany, że sam wiesz, że się zapętliłeś, ale przez klawiaturę Ci nie przejdzie to, co mi nieraz przeszło, czyli przyznanie się do błędu, czy choćby nawet powstrzymanie się od bezsensownych ataków. Tak, jak z tym czujnikiem temperatury w pomieszczeniach z termostatami.

Wydaje mi się, że raczej wszyscy wiedzą, że jeśli nie ma się termostatów, a wszystkie grzejniki są poodkręcane na maksa, to jeśli nie są zapowietrzone i instalacja jest poprawnie wykonana, to wszystkie "promieniują" takim samym ciepłem, nawet jeśli są w pomieszczeniach o innej temperaturze. Tak samo wszyscy wiedzą, że jak przez dwie godziny nic nie pójdzie na CO, to wszystkie te grzejniki będą zimne. Dlatego też nie ma sensu dalej roztrząsać tego tematu. Chcesz to wypróbuj stałą pompę, nie to nie. Przecież się nie potnę. Programiści Estymy z jakiegoś powodu jednak tą opcję dali. Ja przykładowo przy stałej pompie nie zaobserwowałem nawet większego zużycia paliwa. Inni z tego forum takowe większe zużycie zaobserwowali, więc zrezygnowali z komfortu, żeby zaoszczędzić.

P.S. Piszę teraz siedząc w salonie, a nie w kuchni... Dzieci też nie mają zabawek, biurka i łózek w kuchni. Może jakbym miał termostaty i większą kuchnię, to czemu nie? ;-) 

Opublikowano

W załączniku wykres dzisiejszej temperatury pokojowej. O godzinie 16:23 i 19:48 (zaznaczone czerwonymi kółkami) na chwilę temperatura skoczyła do 22,9. A tak od godziny 6:22 (wtedy wstaję) do teraz wahała się między 22,6, a 22,8.

2018-10-29-temp-pok.PNG

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Dracogo napisał:

Kilka uwag i propozycji, naniosłem w cytowanej wypowiedzi. To są propozycje, które podlegają weryfikacji i korektom, w oparciu o obserwacje pracy kotła po ich zastosowaniu, gdyż każda instalacja jest inna i wymaga wypracowania indywidualnych ustawień. A Twoja, ma wyraźny problem z funkcjonalnością ochrony powrotu, więc stosowanie wysokiej temperatury powrotu, ograniacza uzyskiwanie temperatury zadanej zaworu.  Tylko wysoka temperatura pracy kotła, może nieco zniwelować te niedomagania, ale źle wykonanej ochrony powrotu nie naprawi.

Dracogo ta propozycja nastaw dotyczy trybu stałego pracy kotła, bo przy trybie automatycznym to chyba nie da się wklepać temperatury zadanej 75C. Przecież temperaturę kotła wylicza sobie Igneo Touch, bezpośrednio z nastaw w menu ogrzewanie.

Ps. Odnośnie niewydolności układu, to w przypadku kiedy nie mam możliwości dołożenia bufora, a chciałbym lepiej chronić powrót, to chyba najlepszym  rozwiązaniem jest dołożenie pompy kotłowej pomiędzy zaworem 4D i powrotem kotła, jak pisał wcześniej Paollo. 

Edytowane przez robi007
Opublikowano
25 minut temu, robi007 napisał:

Dracogo ta propozycja nastaw dotyczy trybu stałego pracy kotła, bo przy trybie automatycznym to chyba nie da się wklepać temperatury zadanej 75C. Przecież temperaturę kotła wylicza sobie Igneo Touch, bezpośrednio z nastaw w menu ogrzewanie. 

Oczywiście że sobie wylicza w trybie automatycznym, dlatego należy wpisać takie parametry, które powodują wzrost wyliczanej temperatury. Tak w przypadku CO jak i CWU, którego grzanie powinno być realizowane na wysokich temperaturach kotła, bo wtedy postępuje to znacznie szybciej, niż wtedy, gdy temperatura kotła jest tylko o 5 stopni wyższa od zadanej zasobnika.

Parametry są wpisywane, niezależnie od tego w jakim trybie ma aktualnie pracować kocioł.

Czy wtedy, gdy kocioł ma pracować w trybie automatycznym, to w miejscu wpisywania temperatury zadanej ręcznie musisz wpisywać 0?  Nie. Więc w czym widzisz problem?

Nasz dążyć do tego, modyfikując parametry pracy ogrzewania, aby temperatura wyliczona przez regulator wyniosła około 75 stopni. Bo tyle będzie wynosiła temperatura pracy kotła, podczas grzania zasobnika CWU. A dobrze by było, żeby temperatury pracy kotła na potrzeby CO i CWU były podobne.

Montaż pompy na rurze powrotnej z zaworu 4D, nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale jest najprostszym sposobem usprawnienia ochrony powrotu, którego ja osobiście nigdy bym nie zastosował.

Opublikowano
12 godzin temu, Ozi80 napisał:

Dlatego też nie ma sensu dalej roztrząsać tego tematu. Chcesz to wypróbuj stałą pompę, nie to nie. Przecież się nie potnę. Programiści Estymy z jakiegoś powodu jednak tą opcję dali.

To po co roztrząsasz, dodając do tego kolejne wątki o których nie było wogóle mowy?

Bo co ma Twoje wcześniejsze twierdzenie o utrzymywaniu idealnie stabilnej temperatury w domu (z którego się potem wycofałeś) z tym, że opcja stałej pompy jest u mnie wyłączona?

Nie ma nic wspólnego. Tym bardziej, że programiści Estymy dodali w regulatorze IgneoTouch funkcję "wybieg pompy", która sprawia, że pompa CO nie zostaje wyłączona w momencie osiągnięcia temperatury zadanej w pomieszczeniu. Więc wynika z tego, że lubisz wypowiadać się na tematy o których niewiele wiesz.

Jeszcze nie masz dosyć?

Moim celem, nie jest ośmieszanie Ciebie, tylko co najwyżej dementowanie bzdurnych i nieprawdziwych teorii. Jeśli więc dalej chcesz ciągnąć bezsensowną dyskusję, to najpierw się dobrze zastanów czy warto.

Opublikowano

Kolejne nic nie znaczące ogólniki. To ja też napiszę: gubisz się między tematami, nie odpowiadasz na konkrety, tylko szukasz zaraz innego miejsca do zaczepki, wkładasz w "usta" komuś coś, czego nie napisał, ośmieszasz się nazywając suche fakty bzdurnymi teoriami. Jeszcze nie masz dosyć?

A tak dobrze by Ci szło, gdybyś:
1. Nie czepiał się innych, którzy odpowiadają tutaj na pytania. Nie masz wyłączności na odpowiedzi, a już widzę, że zaczynasz nawet Grzechotnika pouczać.
2. Odpowiadał "pytaczom" grzecznie, a nie na zasadzie wiecznej krytyki, czy wręcz kpin. Wygląda to tak, jakbyś miał jakieś problemy z własnym dowartościowaniem i chcesz to nadrobić tutaj na forum wykorzystując swoją wiedzę. Wierzę, że to tylko moje mylne pozory.

Aha. Z niczego się nie wycofałem - kolejne twoje "zmyślanki", żeby ładnie brzmiało. Stabilna nie oznacza, że w każdym pomieszczeniu jest taka sama. Poza kuchnią (co logiczne) wszędzie jest stabilna, bo nie zmienia się tak jak u Ciebie o 1 stopień w przeciągu czasu. I to żaden sukces, ani żadne brednie (cyt. poniżej), tylko normalne wykorzystanie dobrodziejstw stałej pompy (Twoje powyższe pytanie o to, co ma wspólnego stabilna temperatura ze stałą pompą przemilczę).

Cytat

Utrzymywanie stabilnej temperatury w pomieszczeniach w granicach 0,1 C jest zwyczajnie nieosiągalne, a pisanie o tym w ten sposób to zwyczajne brednie.

To jest te Twoje kluczenie i szukanie zaczepki. Najpierw nazwałeś bredniami możliwość utrzymywania STABILNEJ  temperatury (bo jak to może być, że ktoś nie ma histerezy 1 stopień tak jak Ty, bo przecież z tego się nie umiera). A jak sobie zdałeś sprawę, że to normalne, to uczepiłeś się, że przecież w innym pomieszczeniu u mnie jest INNA temperatura i odwróciłeś kota ogonem, że ja się niby z czegoś wycofałem.

Pozdro. Czekam, aż w końcu ktoś napisze: "Dracogo dzięki, pomogło!". Szczerze Ci kibicuję

• Zgadzam się 2
Opublikowano
3 godziny temu, Dracogo napisał:

Montaż pompy na rurze powrotnej z zaworu 4D, nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale jest najprostszym sposobem usprawnienia ochrony powrotu, którego ja osobiście nigdy bym nie zastosował.

Ja po namowach kilku osób z tego forum (m.in. zawodowca w dziedzinie instalacji) po dwóch sezonach taką pompę zastosowałem. Teraz czekam na efekty. Ocenię gdzieś w kwietniu. Na razie się nie wypowiadam.

Opublikowano

Szanowny Panie dracogo, kolega Ozi80 kilka wątków temu wyraźnie napisał, że ma slima, i nie zna funkcji toucha. To po co czepiasz się Pan i próbujesz ośmieszyć, że po to jest "wybieg pompy" skoro wiadomo, że tej funkcji w slimie poprostu nie ma. Zacznij Pan merytorycznie pomagać komuś, bo po to właśnie jest to forum, a nie po to żeby pisać bzdury i leczyć swoje kompleksy.   

• Lubię to 1
Opublikowano
49 minut temu, Ozi80 napisał:

Ja po namowach kilku osób z tego forum (m.in. zawodowca w dziedzinie instalacji) po dwóch sezonach taką pompę zastosowałem. Teraz czekam na efekty. Ocenię gdzieś w kwietniu. Na razie się nie wypowiadam.

Ozi a czy jakoś pomaga to w utrzymaniu w miarę wysokiej temperatury na powrocie kotła.

Opublikowano

Tak, jak pisałem wyżej - ocenię później. Na razie nie było jeszcze zimy, a te parę dni chłodu co było, to nie chciało mi się / nie miałem czasu siedzieć w kotłowni i obserwować. Niestety temperatury powrotu nie mam na igneo.pl. A szkoda...

Najbardziej miarodajna byłaby końcowa ilość spalonego peletu w ciągu sezonu. Do tej pory w oba poprzednie sezony spaliłem niemal dokładnie tyle samo. Jeśli pogoda będzie porównywalna, to będzie można w ten sposób ocenić efekt.

Opublikowano
Godzinę temu, Ozi80 napisał:

Najpierw nazwałeś bredniami możliwość utrzymywania STABILNEJ  temperatury (bo jak to może być, że ktoś nie ma histerezy 1 stopień tak jak Ty,

Dalej bredzisz, nie mając pojęcia o czym by tu jeszcze napisać, żeby zatrzeć wrażenia, że zaprzeczałeś sam sobie.

O swoim niewypale ze stałą pompą, już nawet nie wspominasz, bo się kolejny raz ośmieszyłeś i chcesz o tym zapomnieć, to jasne.

Więc kolejny raz, piszę do Ciebie, skończ bezsensowną dyskusję, bo jest z Tobą coraz gorzej.

Będziesz mi nawet tu ustalał histerezę pokojowego, która wcale nie wynosi u mnie 1 stopień. O 1 stopniu, to pisałem, że taka różnica temperatury nikomu nie szkodzi. Czego jesteś przecież przykładem, bo jak sam przyznałeś, różnice temperatury w Twoim domu sięgają ok. 1 stopnia właśnie. A mimo to, nadal się upierasz, że stosowanie niskiej histerezy jest gwarancją stabilnej temperatury, ale teraz, to już tylko w okolicach samego czujnika temperatury pokojowej.

Ja Tobie niczego w usta nie wkładam, tylko że teraz udajesz, że to co napisałeś nie oznacza tego, co z tekstu wyraźnie wynika. To już zakrawa na parodię.

Opublikowano

Dalej udajesz, że nie rozumiesz, co czytasz. Pogrążasz się. Szkoda. Poczytałem Twoje wypowiedzi w innym temacie i odpowiedzi innych, zerknąłem na oceny, jakie tam otrzymałeś, potem zauważyłem oceny za moją poprzednią odpowiedź, jaką udzieliłem Tobie. To mi wystarcza. Zgadzam się z jednym: to już jest parodia. Nie temu ma służyć to forum. Moja propozycja jest taka, że nie komentuj moich wpisów, tym bardziej jak masz komentować tak, jak np wczoraj o 13:11, gdzie urwałeś się jak z kosmosu. A ja nie będę komentował Twoich.

Opublikowano

Tego, nie mogę Ci obiecać, bo napisałeś już niejedną bzdurę.

Ale widzę, że towarzystwo wzajemnej adoracji działa sprawnie, więc chyba większość też potwierdza te brednie, które tu głosiłeś. Tylko należy współczuć takich przekonań.

Opublikowano
1 godzinę temu, mrekzo napisał:

Szanowny Panie dracogo, kolega Ozi80 kilka wątków temu wyraźnie napisał, że ma slima, i nie zna funkcji toucha.

Więc niech się nie wypowiada w tematach, o których pojęcia nie ma, a nie będzie się ośmieszał. Bo dobrze wiedział, że ja mam Toucha, a pisał uwagi odnośnie ustawień mojego regulatora.

Opublikowano (edytowane)

Pojawił się nowy soft do Igneo Touch 2.97

Zmiany:

- uśrednienie temperatury zewnętrznej. (możemy ustawić z ilu godzin zaczytuję temperaturę zewnętrzną i ma wpływ na krzywą grzewczą czy też start pomp)

- wprowadzono funkcję podtrzymanie (palnika)  - sprawdza się to przy zimnych domach

- dodano mechanizm kopiowania nastaw pomiędzy panelami

Podtrzymanie palnika działa w ten sposób jeśli np. na kotle mamy ustawione np. 65 stopni

histereza wyłączenia 5 stopni i histereza włączenia 5 stopni

W momencie przekroczenia 70 stopni kocioł przechodzi w podtrzymanie np. na ustawione 15 min (podawanie i dmuchawa nie powinna być zbyt wysoka żeby nie przegrzać kotła)

Jeśli w ciągu 15 min temperatura nie spadnie z kotła kocioł się wygasza

Natomiast jeśli temperatura spadnie poniżej histerezy załączenia w tym przypadku  na 59 stopni kocioł przechodzi znów do modulacji.

Rozwiązanie to sprawdza się przy starszych zimnych domach gdzie jest szybki odbiór temperatury.

Również powinno się sprawdzić w instalacjach gdzie jest błąd instalacyjny czyli małe średnice zaworów i rur i po procesie wygaszania za chwilę kocioł znów się uruchamia bo spadła mu temperatura.

Edytowane przez czarny38
literówka
Opublikowano

Dzięki za info. kolego czarny38. Daj znać, jakie będą wrażenia po testach. Jeszcze kilka rzeczy można dodać lub zmienić, ale pocieszające jest to, że soft jest stale rozwijany i dopracowywany.

Opublikowano (edytowane)

@berserker888

Toucha nie trzeba wysyłać do serwisu, wystarczy kartę mikro SD włożyć do sterownika z nowym softem.

Wyłączasz z prądu, wkładasz kartę, włączasz prąd, czekasz kilkanaście sekund, aż do restartu sterownika, wyłączasz z prądu, wyjmujesz kartę i załączasz, na tym koniec cieszysz się nowym oprogramowaniem.

aktualizacja.jpg

Edytowane przez czarny38
Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem tu nowy. To mój pierwszy sezon grzewczy, jednak ne mieszkam jeszcze w domu. Przeczytałem prawie wszystkie posty jednak nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Piec to Tekla Draco Duo Bio 25 kW i jak najlepiej ustawić piec żeby nie doszło do zamarznięcia. Chodzi mi głównie o temp komf i ekonomiczna oraz tryb pracy kotla auto/reczny dodam że nie ma mnie na co dzień w domu. Proszę o sugestie 

Instalacja to podłogowka  i grzejniki

A regulator to igneo slim

Edytowane przez Tomi19861
Za mało inf
Opublikowano (edytowane)

Do zamarznięcia instalacji nie dojdzie, jeśli tylko regulator kotła będzie włączony, a w zasobniku będzie pellet.

Żeby Ci doradzać, to trzeba trochę więcej informacji, niż to co napisałeś na wstępie. Nawet nie wiadomo z Twojej wypowiedzi z jakim regulatorem zakupiłeś kocioł, ani też jaką instalacją dysponujesz.

Edytowane przez Dracogo
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie przepływu wody w instalacji CO. Jak pisałem wcześniej mam ogrzewany parter i piętro wyłącznie grzejnikami.

Na piętrze przy każdym grzejniku mam termostaty elektroniczne, który automatycznie regulują temperaturę na 22C w dzień i 18C w nocy.

Na parterze mam zwykłe zawory kulowe, przy grzejnikach i każdy z tych zaworów kulowych przykręciłem do połowy, bo wydawało mi się, że wtedy przepływy na parterze i na piętrze będą bardziej wyrównywały się. Parter działa na czujniku pokojowym i stąd Tekla ma dane kiedy grzać a kiedy nie.

Tylko nie wiem czy to skręcenie zaworów na parterze jeszcze gorzej nie zaburza pracy instalacji (zimny powrót, wolniejsze nagrzeawnie itp.). Co o tym sądzicie? Może jednak je odkręcić z powrotem.

Opublikowano
58 minut temu, czarny38 napisał:

@berserker888

Toucha nie trzeba wysyłać do serwisu, wystarczy kartę mikro SD włożyć do sterownika z nowym softem.

Wyłączasz z prądu, wkładasz kartę, włączasz prąd, czekasz kilkanaście sekund, aż do restartu sterownika, wyłączasz z prądu, wyjmujesz kartę i załączasz, na tym koniec cieszysz się nowym oprogramowaniem.

aktualizacja.jpg

Czyli można ściągnąć z netu wrzucić na kartę tak?

Opublikowano (edytowane)

@berserker888

Dokładnie tak.

Po soft można napisać do Tekli.

Edytowane przez czarny38
Opublikowano
33 minuty temu, robi007 napisał:

Na parterze mam zwykłe zawory kulowe, przy grzejnikach i każdy z tych zaworów kulowych przykręciłem do połowy, bo wydawało mi się, że wtedy przepływy na parterze i na piętrze będą bardziej wyrównywały się. Parter działa na czujniku pokojowym i stąd Tekla ma dane kiedy grzać a kiedy nie. 

Skoro masz tam czujnik temperatury, to odkręcenie zaworów spowoduje szybsze dogrzewanie parteru i szybsze wygaszanie palnika wtedy, gdy kocioł będzie pracował w trybie automatycznym. Najlepiej więc przetestować to praktycznie, jakie skutki to będzie miało na ogrzewanie piętra.

Opublikowano

Do mnie dziś tekla przysłała nowy sterownik i jak na razie wszystko działa poprawnie.

Z ciekawostek dołożyli temperature zew .w video roomie.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

c8f6d7faf9ffadf12b80b0988b37c51e.jpg&key=8aed00f3094619417a9c264bb3597ca921a070b9eb877eaada3f8268938e0b1f

ee68f78c302e45908f8b94c5ccee4175.jpg