Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Zasilanie Awaryjne (Ups, Agregaty Itp).

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, 偶e mamy na forum kilka temat贸w zwi膮zanych z zasilaniem awaryjnym zak艂adam i przypinam ten og贸lny temat.

Na pocz膮tek prosz臋 o zapoznanie si臋 z obecn膮 zawarto艣ci膮 forum na ten temat:

Lista temat贸w zwi膮zanych z zasilaniem awaryjnym

W razie braku w powy偶szych tematach poszukiwanego zagadnienia prosz臋 za艂o偶y膰 nowy (wybieraj膮c dla niego odpowiedni prefix).

W tym temacie natomiast proponuj臋 prowadzi膰 og贸ln膮 dyskusj臋 na temat zasilania awaryjnego, UPS贸w, agregat贸w itp...

ups-158315_1280.png

• 2 lata p贸藕niej...
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Ja mam taki i jak na razie jestem zadowolony. Wi臋kszy, bo u偶ywam zapalarki :)

http://voltpolska.pl/pl/glowna/13-zasilacz-awaryjny-sinuspro-1500-e-12v.html

A akumulator mam co艣 takiego http://m.andex.eu/pr...DUAL-ER550.html

Podpi臋ty pod ten zestaw mam sterownik pieca K1PRv4 (pob贸r zapalarki 900W, 2 pompy energooszcz臋dne, podajnik, wentylator, si艂ownik zaworu) , modu艂 internetowy, modu艂 wyci膮g贸wki spalin (wraz z wentylatorem), panel pokojowy i teraz jeszcze anoda tytanowa aktywna.

Daje rade :)

Raz testowa艂em zestaw w normalnej pracy z urz膮dzeniami (bez zapalarki) przez ponad 6 godz. i pokaza艂o tylko spadek jednej kreski :) kt贸ra spada zaraz po odci臋ciu pr膮du. Najwi臋ksze zamieszanie robi zapalarka, ale to trwa kilka min. i zaraz wraca wszystko do normy :)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez gilal
Opublikowano

Jestem zainteresowany te藕 kupnem upsa,moze nawet podobnego do Twojego,tylko 藕e m贸j defro pobiera max 125wat plus trzy pompki energo,to by musia艂o uci膮gn膮c ,dla moich potrzeb musia艂 by膰 innej mocy,gilal co by艣 zaproponowa艂,interesuje mnie czy t膮 przetwornice co posiadasz ma w sobie funkcje 藕e co jaki艣 czas sam roz艂adowuje aku,ile pobiera pr膮du w stanie przep艂ywu przez ni膮,pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

Z tej serii chyba 500 jest najni偶sza.

Powiem Ci szczerze, 偶e a偶 tak si臋 nie zag艂臋bia艂em :) Co艣 tam jednak si臋 dzieje bo co jaki艣 czas prze艂膮cza si臋 i na wy艣wietlaczu prawym pokazuje mniejszy pr膮d :) Co jaki艣 czas w艂膮cza te偶 ch艂odzenie :) My艣l臋, 偶e kontrola nad akumulatorem jest.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzi臋ki za odpowiedz,a tego upsa kupowa艂e艣 prosto od producenta,a aku posiadasz 藕elowe,pozdro.

Opublikowano

Spoko :)

Nie, tak z jakiego艣 sklepu w necie. Gdzie taniej. Akumulator mam taki "Akumulator 115Ah 760A Exide dual ER550 DC" Rozgl膮da艂em si臋 za AGM podobnej mocy ale cena :) Ten kt贸ry mam daje rad臋 spokojnie :)

• 4 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Witam.

Ja mam taki i jak na razie jestem zadowolony. Wi臋kszy, bo u偶ywam zapalarki :)

http://voltpolska.pl/pl/glowna/13-zasilacz-awaryjny-sinuspro-1500-e-12v.html

A akumulator mam co艣 takiego http://m.andex.eu/pr...DUAL-ER550.html

Podpi臋ty pod ten zestaw mam sterownik pieca K1PRv4 (pob贸r zapalarki 900W, 2 pompy energooszcz臋dne, podajnik, wentylator, si艂ownik zaworu) , modu艂 internetowy, modu艂 wyci膮g贸wki spalin (wraz z wentylatorem), panel pokojowy i teraz jeszcze anoda tytanowa aktywna.

Daje rade :)

Raz testowa艂em zestaw w normalnej pracy z urz膮dzeniami (bez zapalarki) przez ponad 6 godz. i pokaza艂o tylko spadek jednej kreski :) kt贸ra spada zaraz po odci臋ciu pr膮du. Najwi臋ksze zamieszanie robi zapalarka, ale to trwa kilka min. i zaraz wraca wszystko do normy :)

Pozdrawiam :)

mam ten sam, faktycznie sie sprawdza

• 6 miesi臋cy temu...
Opublikowano

• 1 rok p贸藕niej...
Opublikowano

Witam, zastanawiam si臋 nad zasilaniem awaryjnym do pieca z podajnikiem (30KW)聽w sk艂ad, kt贸rego wchodzi:

sterownik(11W),

podajnik(120W),

dmuchawa(80W),

2x pompa (22+44W - na najw. biegu),

si艂ownik zaworu. 2.5 - 4 VA

Moce, sprawdza艂em w Dtrkach. Czy kto艣 m贸g艂by mi co艣 doradzi膰? Czyta艂em o jaki艣 upsach, agregatach ale jestem w tym zielony. Szukam czego艣 sprawdzonego co by poci膮g艂o piec w razie W, min 6-12h. Pozdr.

Opublikowano

W Listopadzie kupi艂em zasilacz firmy Techtron, 700 W plus akumulator 150 ah, nie by艂o okazji sprawdzi膰 ile to poci膮gnie, ale wed艂ug tabeli z ich strony i przy moim zu偶yciu oko艂o 170W to z 6h powinien da膰 rady.

https://techtron.pl/p2737,zasilacz-awaryjny-ups-700w-1000va-za-tech-700-sf.html

Przy podajniku 120, doradzono mi 700W, bo podajnik w rozruchu pobiera du偶o pr膮du i 500 mog艂a by zg艂asza膰 obci膮偶enie. Wcze艣niej mia艂em 120 W podajnik, teraz mam 40 :)

A akumulator贸w mo偶esz do艂膮cza膰 wi臋cej, wtedy czas dzia艂ania si臋 wyd艂u偶y.

• 4 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano (edytowane)

przy zdrowym aku聽powiniene艣 dobi膰 spokojnie do 9godz. na podtrzymaniu (chyba, 偶e te 6h liczysz ze stratami na rozruch/rozruchy); swoj膮 przetwornic臋 chwilowo przeci膮艂em prawie dwukrotnie

Edytowane przez Patrol
Opublikowano

Musisz sumowa膰 moc wszystkich urz膮dze艅 kt贸re b臋d膮 podpi臋te pod zasilacz, wtedy oka偶e si臋 czy wystarczy. Ja bra艂em akumulator razem z zasilaczem Akumulator bezobs艂ugowy VRLA AGM 12V 150Ah.

Opublikowano (edytowane)

Im wi臋kszy, tym d艂u偶ej wytrzyma.

Edytowane przez ByCygano
Opublikowano
22 godziny temu, Emirek napisa艂:

A jakie艣 sprawdzone marki akumulator贸w?

Ja mam taki, 偶elowy Koyosonic聽https://allegro.pl/oferta/akumulator-zelowy-koyosonic-npg-120ah-12volt-6635264402聽 Ma ju偶 ponad 6 lat i ponad 90% pojemno艣ci. Tak, to jest 偶elowy akumulator,聽 nie AGM potocznie nazywanym czasami 偶elowym.聽

Je偶eli chodzi o AGM zainteresuj si臋 akumulatorami od Yuasa np. taki聽https://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-agm-100ah-yuasa-npl100-12-p-127.html

Godzin臋 temu, Emirek napisa艂:

Czy warto zainwestowa膰 w akumulator V-PRO VP-120-12?

Rasowa chi艅szczyzna, szkoda kasy imho. Sprzedaje je tak偶e go艣膰 z Techtrona.聽

23 godziny temu, Emirek napisa艂:

Witam, podpinam si臋 pod temat.
Czy zasilacz ZA-TECH-300 + akumulator 100Ah to dobry wyb贸r do kot艂a Buderus gb072-20? Jakiego producenta akumulatory polecacie?

Mam za-tech-500. To rasowa chi艅szczyzna, ale troch臋 z tych lepszych. P贸ki co dzia艂a... Ma czystego/pe艂nego sinusa.聽

Opublikowano

Chinskie tandety s膮 l偶ejsze i mo偶na wag膮 si臋 sugerowa膰. Na przyk艂adzie pojemno艣ci 150Ah dochodzi艂o do r贸偶nic w okolicy 10kg.Wszystko od bud偶etu zale偶y...聽

• 4 miesi膮ce temu...
Opublikowano

Mam pewn膮 ciekawostk臋, zasilacz awaryjny POWER WALKER VI fabrycznie ma zabezpieczenie o nazwie "Green Function" kt贸re wy艂膮cza UPS po 5 minutach braku zasilania gdy obci膮偶enie jest mniejsze ni偶 100W.

Fukcji ten nie da si臋 wy艂膮czyc programowo w dedykowanym na PC Winpower. Ale! Mo偶na j膮 wy艂膮czy膰 odlutowuj膮c lub odcinaj膮c jeden rezystor na p艂ycie g艂贸wnej zasilacza kt贸ry odpowiada w艂a艣nie za t膮 funkcj臋.

Wszystkie modyfikacje skutkuj膮 utrat膮 gwarancji i s膮 niebezpieczne. Nalezy zachowac ostrozno艣c i upewni膰 si臋 偶e nie ma zasilania. Nale偶y wykona膰 je na w艂asn膮 odpowiedzialno艣c.

Ja moge cieszyc si臋 ups kt贸ry nie wy艂膮cza si臋 w kot艂owni gdy zasila urz膮dzenia o mocy mniejszej ni偶 100W

IMG_20210616_123544.jpg

Screenshot_2021-06-14-08-41-19-92.jpg

Screenshot_2021-06-13-19-48-17-99.jpg

• Lubi臋 to 1
  • 5 miesi臋cy temu...
Opublikowano

Witam

Mam ma艂e pytanko odno艣nie zasilania awaryjnego pieca co agregatem. Tylko z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi w stylu kup ups-a i akumulator, bo jest lepsze... tak Ja o tym doskonale wiem, ale taki zestaw to koszt oko艂o 1000z艂 w g贸r臋, a Ja chc臋 wykorzysta膰 to co mam w gara偶u.

A teraz do konkret贸w, mam trzy letni agregat (chi艅ski dwusuw, kt贸ry mia艂 rozpa艣膰 si臋 po miesi膮cu a ju偶 trzy lata dzia艂a 馃槈 ) 艢wietnie nadaje si臋 do wiertarki i fleksa, ale ma takie skoki napi臋cia 偶e ba艂bym si臋 pod艂膮cza膰 tam sterownik 馃槙

ale mam tam r贸wnie偶 gniazdo 12v i ono tu jest kluczem. Mog臋 pod艂膮czy膰 pod nie przetwornice samochodow膮 i w ten spos贸b zasila膰 awaryjnie piec? Przetwornica firmy volt, 300w i pe艂ny sinus. Piec maksymalnie pobiera 250w.

My艣licie 偶e taka konfiguracja si臋 sprawdzi? Nie mog臋 sobie teraz pozwoli膰 na zakup ups-a a w razie czego chc臋 mie膰 jak膮艣 opcje awaryjn膮.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.