Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opóźnienie wyłączenia nadmuchu i opóźnienie załączenia podajnika - po 10 sekund

Opublikowano

Panowie mam pytanie odnośnie czasu przejścia w wygaszanie.

Przy temp zew ok 0* mam ustawioną charakterystykę pogodową 06 i czas przejścia w wygaszanie 15 min i generalnie wszystko jest ok.

Przy temp zew ok 5-7* pomieszczenie jest niedogrzane a piec przechodzi w wygaszanie zwiększyłem już charakterystykę do 07 i czas przejścia w wygaszanie do 19 min  i dalej piec potrafi się wygasić.

Moc min mam ograniczoną do 25% boję się zjechać tym parametrem np do 20%. Dodam że nawet przy temp 0* piec pracuje na 25% mocy.

Dom ok 140 m2 zużycie ok 20 kg na dobę.

Co proponujecie może podnieść temp pomieszczenia (zostanie podniesiona wówczas temp obiegu i może będzie ok temperatura ta i tak nie ma wpływu na temp pomieszczenia bo mam termostat pokojowy)

Opublikowano

Witam 

Czy ktoś z Was użytkuje taki kocioł SAS Agro Eco na pellet?

Jeżeli tak bardzo proszę o podanie swoich  parametrów na kotle.

z góry dzięki

Krzysiek

Opublikowano
  W dniu 12.12.2017 o 08:14, KrzyMol napisał(a):

Panowie mam pytanie odnośnie czasu przejścia w wygaszanie.

Przy temp zew ok 0* mam ustawioną charakterystykę pogodową 06 i czas przejścia w wygaszanie 15 min i generalnie wszystko jest ok.

Przy temp zew ok 5-7* pomieszczenie jest niedogrzane a piec przechodzi w wygaszanie zwiększyłem już charakterystykę do 07 i czas przejścia w wygaszanie do 19 min  i dalej piec potrafi się wygasić.

Moc min mam ograniczoną do 25% boję się zjechać tym parametrem np do 20%. Dodam że nawet przy temp 0* piec pracuje na 25% mocy.

Dom ok 140 m2 zużycie ok 20 kg na dobę.

Co proponujecie może podnieść temp pomieszczenia (zostanie podniesiona wówczas temp obiegu i może będzie ok temperatura ta i tak nie ma wpływu na temp pomieszczenia bo mam termostat pokojowy)

Co chcesz osiągnąć ustawiając palenie - wygaszanie? wytłumacz

Opublikowano
  W dniu 12.12.2017 o 19:11, Kris923 napisał(a):

Witam 

Czy ktoś z Was użytkuje taki kocioł SAS Agro Eco na pellet?

Jeżeli tak bardzo proszę o podanie swoich  parametrów na kotle.

z góry dzięki

Krzysiek

W czym masz problem, to specyficzny kocioł na wszystko

Opublikowano (edytowane)

Witam

Moje nastawy pracy: kotła Agro eco 29 kw palę tylko pelletem na dobę spalił mi 50 kg

czas podawania 10s

czas przerwy 45s

siła nadmuchu 45%

Podtrzymanie:

praca w podtrzymaniu 2s

przerwa w podtrzymaniu 3 min

wentylator w podtrzymaniu:

praca 15s

przerwa 2min

bieg wentylatora w podtrzymaniu 35%

Ruszt:

ruszt przerwa w pracy 2 min

ruszt przerwa w podtrzymaniu 15 min

Może podpowiesz jak ustawić żeby spalił trochę mniej?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
  W dniu 13.12.2017 o 19:22, RobikF napisał(a):

Co chcesz osiągnąć ustawiając palenie - wygaszanie? wytłumacz

Witam. Jak pisałem mam starą instalację i piec 4 razy uruchamia się w ciągu doby, nie wiem czy ma sens aby pracował palenie podtrzymanie generalnie w instrukcji piszą, ze jeżeli pracuje z PID to nie powinno być opcji , że przejdzie  w wygaszanie przed osiągnięciem zadanej temp. - u mnie przy temperaturach 5-7* piec potrafi przejść w wygaszania a pomieszczenie jest niedogrzane (przeważnie po nocy)

Wczoraj przełączyłem na PID turbo i pompa na 3 bieg widzę, że jest lepiej wyższa temperatura idzie na obieg i piec się nie wygasił przed osiągnięciem zadanej temp.

Przy PID turbo również moc pieca jest bardziej elastyczna tz nie pracuje cały czas na 25% mocy tylko ta moc jest płynna spada temp na piecu moc rośnie  przy wzroście temp moc spada. Na PID standard piec cały czas pracował mocą 25%

Przez 24 godziny piec pracuje  8-10 godzin więc na podtrzymaniu chodziłby 14-16 godzin.

Co radzisz.

Opublikowano
  W dniu 1.12.2017 o 19:54, Dzi4d3k napisał(a):

22-23kg/doba, 210m2 powierzchnia

W domu 23,5st, CWU 250l na 56st

Sterownik Tech

chyba dość proporcjonalnie udało mi się to trochę dostroić ;)

Kolego a masz włączoną ochronę kotła?

U mnie spalanie na tą chwilę wynosi ok 24 kg.

Opublikowano

temp. powrotu nie schodzi poniżej 45st

Opublikowano

Jak to zrobiliście że powrót macie taki ciepły?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie zasilanie jest "niskie", ze tak to określe.

W tej chwili na zasilaniu mam 32st

Opublikowano

a miałeś kiedyś zasilanie 40C? ciekaw jestem ile byś miał na powrocie, u mnie na zasilanie idzie 42 a powrót spada aż do 34:/

chciałem wstawić wykres ale sie nie da pobrać z emultifun

Opublikowano

Dawniej tak ustawiałem, ale nie pamiętam dokładnej temperatury. Było coś 40....i powyżej

Opublikowano

a teraz wystarczy Ci 32 na zasilaniu? dociepliłeś domek ?:)

Opublikowano

domek był docieplony :) po prostu nie wiedziałem, że tak można :P

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 13.12.2017 o 21:07, Kris923 napisał(a):

Witam

Moje nastawy pracy: kotła Agro eco 29 kw palę tylko pelletem na dobę spalił mi 50 kg

czas podawania 10s    4s

czas przerwy 45s         30s

siła nadmuchu 45%      35s

Podtrzymanie:

praca w podtrzymaniu 2s               8s

przerwa w podtrzymaniu 3 min       5min

wentylator w podtrzymaniu:

praca 15s                             

przerwa 2min

bieg wentylatora w podtrzymaniu 35%         30%

Ruszt:

ruszt przerwa w pracy 2 min

ruszt przerwa w podtrzymaniu 15 min            7 min

Może podpowiesz jak ustawić żeby spalił trochę mniej?

spróbuj , może będzie lepiej

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Witam 

RobikF dzięki za podpowiedz dziś zmienię nastawy.

Opublikowano

Panowie jakie macie ustawienia zaworu 4d w menu serwis? Chodzi mi o korektę czasu reakcji oraz minimalny ruch napędu. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Kocioł na eko ale ster taki sam.

Ja mam:

- korekta cz reakcji +10%

- minimalny ruch napędu 2%

Ale ten minimalny ruch to musisz dopasować do swojej instalacji, dla temperatur grzejnikowych może być inny, dla podłogowych inny, tak mi się zdaje.

Edytowane przez krisgie
Opublikowano
  W dniu 15.12.2017 o 16:37, CSant napisał(a):

Panowie jakie macie ustawienia zaworu 4d w menu serwis? Chodzi mi o korektę czasu reakcji oraz minimalny ruch napędu. Pozdrawiam

2 na 3%

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie da się jakoś ustawieniami sprawić że Temp kotła będzie miarowo schodzić w dół, a tym samym temp powrotu będzie bardziej liniowo opadac no i myślę że dłużej wytrzyma w podtrzymaniu.

Dołączam mój wykres, zobaczycie o co mi chodzi, od około 80C do 70C szybko się wychladza, nie wiem dlaczego... :/ od 70 do 65 wychladza się dużo wolniej. 968effdbec3b0b9499da5b96b0074b22.jpg

Opublikowano

Nikt nic? :) to może ktoś mi lopatologicznie wytłumaczy jaka jest różnica w ustawieniu min temp kotła na 45C, a dodatkowej temp kotła na 18C,

A ustawieniem minimalnej temp kotła na 50C a dodatkowej na 13C???

W obu przypadkach temp zadana kotła to 63C, pewnie jest jakaś różnica w paleniu, ale jaka? :/

Robik może Ty coś podpowiesz :)

Opublikowano (edytowane)

Nikt się nie odzywa a ciekawe pytanie -może tu chodzić o powrót ja aktualnie mam temp dodatkową 5* a wcześniej miałem 0 i nie widzę różnicy w pracy pieca poza wyższą temperaturą na kotle i oczywiście na powrocie. Jak miałem 10* to piec generował czasem alarm za wysoka temperatura (temp. zadana 60* ochrona powrotu 47*)

Zadam inne pytanie jak zmniejszyć temp. przy podtrzymaniu piec dochodzi mi do max temp. 85* z temp. ok 70* (czyli wzrost 15*)

podtrzymanie ustawione 8/6 zmieniłem 8/7 i to samo boję się, że jak zwiększę dalej postój np do 9 to zgaśnie. Wentylator na 35 zwiększyłem z 30  bo sporo sadzy.

Od tygodnia palę bez wygaszana a mimo to piec potrafi się wygasić prawdopodobnie przez wysoką temperaturę. 

A rozpala się po obniżeniu temperatury o kilka stopni- żeby choć poczekał do spadku poniżej temp. zadanej.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

A ile masz temp minimalną kotła? Zmniejsz o 5C i daj znać czy pomogło

Opublikowano
  W dniu 14.12.2017 o 19:40, Dzi4d3k napisał(a):

domek był docieplony :) po prostu nie wiedziałem, że tak można :P

A instalacje to masz chyba całą podlogowke?

Ja mam same grzejniki i musze dac conajmniej 40-42° aby zaczęło grzac.

Jakiego peletu uzywasz? Obecnie pale Barlinkiem i nie wiem czy jest sens przeplacania skoro moge kupic od lokalnego producenta