Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyjścia na modułach nie są programowalne, tak więc nie da się zamienić czujki mieszacza  na czujnik powrotu.  Kocioł   z czujnikami zasilania i powrotu działa tak że  przede wszystkim pilnuje zadanej temperatury powrotu. Jak ją osiągnie dąży do  zadanej temperatury za mieszaczem. 

Opublikowano (edytowane)

Wyjścia na modułach nie są programowalne, tak więc nie da się zamienić czujki mieszacza  na czujnik powrotu.  Kocioł   z czujnikami zasilania i powrotu działa tak że  przede wszystkim pilnuje zadanej temperatury powrotu. Jak ją osiągnie dąży do  zadanej temperatury za mieszaczem. 

Na schemacie podłączenia elektrycznego jest: M2/RS. Czyli rozumiem, ze obsługuje mieszacz LUB powrót /zdjecie poniżej//. Tak wiec na oryginalnym module dałbym POWROT, a na dodoatkowym MIESZACZ M2.

Nie wiedziałem, ze wazniejsza jest temperatura POWROTU w stosunku do temperatury GRZEJNIKOW I PODLOGI

Niczego błędnie nie napisałem. To, że masz podłogę na osobnym obiegu przed 4D niczego nie zmienia. Ostatecznie woda spływająca z podłogi (zimna!) i tak zbiorczym powrotem spłynie do kotła i ten 4D nie będzie w stanie tego "podgrzać". Z pompą kotłową małego obiegu to co innego.

Jakich trzech obiegów? Masz dwa obiegi plus wydzielony obieg CWU, którego nie ma co ruszać.

Jeśli ekipa twierdzi, że przepięcie czujnika lub dołożenie modułu załatwi sprawę to do dzieła. W ramach reklamacji rzecz jasna. Zapłacisz za moduł jak powrót będzie 55 w trybie ciągłym. Za robociznę nie płacisz. To nie Ty masz się znać i szukać rozwiązania. Do tego to Ty wynająłeś "ekipę". Czytać warunki gwarancyjne chyba umieją.

OK. Rozumiem teraz o co chodzi.

Tak jak piszesz: do dzieła.

Przepiecie czujnika z drugiego obiegu na powrót nie bedzie nic kosztowac. Tak wiec jutro poproszę aby testowo to zrobić. W ustawieniach OCHRONY POWROTU w kotle ustawie: zawór 4D. , min temp powrotu 55, histereza 5 i zobaczymy co wyjdzie czy 4D zabezpieczy 55 stopni w trybie ciaglym! Dodatkowo poprosze aby na powrocie zainstalowac termometr celem nadzoru.!

To bedzie w ramach testu. Jak rozwiazanie  sie sprawdzi to dokupie moduł!

Dobrze kombinuje?

PS. Jak zabiore czujke z obiegu 2 to jak ten obieg bedzie sterowany? Jakie ustawienia w kotle beda mialy na niego wplyw?

post-74658-0-13229000-1514479385_thumb.jpg

Edytowane przez jkazan
Opublikowano

Raport z dziś.

Przepieliśmy czujkę z obiegu M2 (grzejniki) na powrót. W ustawieniach kotła w zakładce OCHRONA POWROTU: wybrałem zawór 3D i temp min. powrotu 55 stopnie, histeraza powrotu 5.

Przy ustawieniach kotła: temp min 65, temp max 85, histereza 15; załączanie pomp powyżej 50 - temperatura powrotu dobiła do 50 stopni. Jednak zawór mieszający M2 w tym przypadku był cały czas zamknięty i nic nie puszczało w grzejniki. Zawór M2 można było tylko otworzyć ręcznie - wtedy grawitacyjnie szło w grzejniki, powrót SPADAŁ.

Dodatkowy moduł nie rozwiąże tematu i mimo, że trzeba wywalić około 1,5 tysiąca PLN w części to pójdę w polecane przez Was rozwiązanie to jest sprzęgło + pompa kotłowa + termostatyczny zawór 3D do ochrony powrotu!

Czy załączony schemat (po poprawkach) jest prawidłowy? Nie chce znowu zaliczyć wtopy.

Jakie sprzęgło wybrać? Sambor pisał: Sprzęgło ocieplone, moc min 40kW/.   To wynika z tego,że sprzęgło można dobierać wg wzoru: moc sprzęgła = 2 x moc kotła

Zalecany typ SPD - przestawny układ króćców, tak?

post-74658-0-15930000-1514585292_thumb.jpg

Opublikowano

Schemat OK. Sprzęgło 40 kW OK.

Gotowy schemat producenta nr 3: http://pellux.pl/pl/schematy-instalacyjne-pellux/

Nie patrz na "gwiazdki" informujące o konieczności modułu dodatkowego. One odnoszą się do sterownika Estyma (tam była w standardzie obsługa tylko jednego mieszacza).

Sliczne dzieki.

Z tego co widzę to naczynie przeponowe do CO (pozycja 4) na tym schemacie jest na powrocie.

U mnie jest na zasilaniu - tak wiec do poprawy, tak?

post-74658-0-25978200-1514641238_thumb.jpg

Opublikowano

O naczyniu pisałem wyżej. Zamontowane jak u Ciebie z biegiem czasu będzie pracowało "na  sucho", ponieważ będzie "zbierało" wszystkie pęcherzyki powietrza. Nie potrafię Ci odpowiedzieć czy będzie to miało negatywny wpływ na żywotność membrany. Tak to się podłącza naczynia otwarte. 

Montowanie naczynia zamkniętego wskazane jest na rurze powrotnej.

Opublikowano

O naczyniu pisałem wyżej. Zamontowane jak u Ciebie z biegiem czasu będzie pracowało "na  sucho", ponieważ będzie "zbierało" wszystkie pęcherzyki powietrza. Nie potrafię Ci odpowiedzieć czy będzie to miało negatywny wpływ na żywotność membrany. Tak to się podłącza naczynia otwarte. 

Montowanie naczynia zamkniętego wskazane jest na rurze powrotnej.

Naczynie przeponowe przeniose! Nie mam wyjscia.

Gdzie je wpiac dokladnie: w miejsce 1 czy 2 czy 3 /patrz rysunek/?

post-74658-0-42888300-1514660394_thumb.jpg

Opublikowano

Jeżeli dasz wysoko temperature  pompy kotłowej do sprzęgła to nie potrzebujesz dodatkowo instalować ATV pomiędzy kotłem a sprzęgłem. 

Opublikowano

Rozumiem że schemat wyżej jest jak najbardziej do pelletu. Moje pytanie na każdym ze schematow biawara ze sprzeglem miedzy zasilaniem a 3d termostatycznym jest zawór grzybkowy czy jest on potrzebny bo na schemacie wyżej go nie ma.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem że schemat wyżej jest jak najbardziej do pelletu. Moje pytanie na każdym ze schematow biawara ze sprzeglem miedzy zasilaniem a 3d termostatycznym jest zawór grzybkowy czy jest on potrzebny bo na schemacie wyżej go nie ma.

Przy zaworze np.ESBE typu VTC czy Afriso ATV nie jest potrzebny

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano

Przy zaworze np.ESBE typu VTC nie jest potrzebny

Dziękuję za odpowiedź ja akurat będę miał zwykly 3d z silownikiem ale myślę ze to nie ma różnicy. Wszystkiego dobrego w nowym roku.
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź ja akurat będę miał zwykly 3d z silownikiem ale myślę ze to nie ma różnicy. Wszystkiego dobrego w nowym roku.

Myślę że niezłym rozwiązaniem jest  VTC422, istnieje możliwość regulacji temp.w zakresie 50-70st

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano

Panowie dzieki.

Widze, ze dorysowaliscie do schematu pompe CWU - ja mam ja wbudowana w kociol i dlatego jej nie bylo na schemacie.

Dwa pytania:

- w załaczeniu zdjecie pracy kotla z ostatnich kilkunastu godzin: co oznacza sinusioda zaznaczna w czerwonym kolku? Dlaczego taka praca?

- w załaczeniu zdjecie popielnika po 18 dniach pracy kotła! Korozja! Co przyczyna moze byc: niski powrot? REKLAMOWAC? 

SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU

post-74658-0-01233800-1514736707_thumb.jpg

post-74658-0-68461000-1514736713_thumb.jpg

Opublikowano

Witam , wszystkich użytkowników . Od tygodnia mam zamontowany Kocioł PELLUX 100 20KW, zaczynam się pomału uczyć :rolleyes:

Mam ok 180 m2 , jeden obieg zawór czterodrożny. Zużycie pelletu mam ok 20 kg na dobę przy temp powyżej zera , które parametry mogę regulować aby obniżyć zużycie ?

moje ustawienia :

PALNIK

Powietrze min (30%) 9
Powietrze max (100% 40
Podawanie max (100%) 7.0
Moc min 30% (FL2) 30
Moc max 100% (FL2) 100
Typ modulacji FL2
Próg foto 50
Ilość paliwa test 11.2
Tlen Min (30%) 14.0
Tlen Max (100%) 8
Wartość opalowa 5.3
Dawka startowa paliwa 70 s
Odstęp czyszczenia 180m

Wentylator wyciągowy 50

KOCIOŁ
Temp. MIN pompy 50C
Tryb pracy ciągły
Histereza 8C
Min temp. powrotu 45C
czas mieszacza powrotu 120s
temp. zadana kotła 65C

Ustawienia CO

Max Tzew pomp komf. 18C
Max Tzew pomp ekon. 15C
MIN Tco pomp 25C
Żródło kocioł
temp.maksymalna 70C
czas mieszacza 120s
Temp. CO dla -20C 65C

Temp. CO dla 0C 50C

Temp. CO dla 10C 40C
współczynnik korekcji 4C
Tryb pracy pogodowy
Tco zadana ręcznie 60C
czujnik pokojowy CTP2
czujnik CO TAK
Stała pompa NIE

Z góry dziękuję

Opublikowano

Kocioł PELLUX 200 Touch.

Panowie, wcześniej zauważyłem raz sinusoidę na wykresie temp. kotła a dziś jak sprawdziłem prace kotła z ostatniej doby to jest tego więcej - w załączeniu wykres z czerwonymi kółkami.

Piec sie nagrzewa do 70stopni, moc kotła spada do prawie 0; temperatura kotła w tym czasie spada do 58-59stopnia i piec zamiast dalej stygnac /ustawione do 50stopni/ to ponownie sie zalacza. Dlaczego?

Ustawione sterowanie pogodowe:

- kociol: krzywa grzewcza 1,6; przesyn.k.g. - 6

- mieszacz 1 (podlogowka): krzywa grzewcza 0,2; przesyn.k.g. - 6

- mieszacz 2 (2 grzejniki + 2 drabinki):  krzywa grzewcza 1,1; przesyn.k.g. - 8

W ustawieniach serwisowych mam: 

- min.temp.kotla 65st

- max.temp.kotla 85st

- temp.zal.pomp 60 st.

- histereza 15

Co tu zmienic zeby nie bylo tych sinusoid i zeby piec mniej sie zalaczal?

Pozdrawiam

post-74658-0-09416700-1515335385_thumb.jpg

Opublikowano

Tylko wtedy jest ryzyko zasmolenia kotła jeśli będzie chodził na niskiej mocy.

Ja tak miałem u siebie.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam , wszystkich użytkowników . Od tygodnia mam zamontowany Kocioł PELLUX 100 20KW, zaczynam się pomału uczyć :rolleyes:

Mam ok 180 m2 , jeden obieg zawór czterodrożny. Zużycie pelletu mam ok 20 kg na dobę przy temp powyżej zera , które parametry mogę regulować aby obniżyć zużycie ?

moje ustawienia :

PALNIK

Powietrze min (30%) 9

Powietrze max (100% 40

Podawanie max (100%) 7.0

Moc min 30% (FL2) 30

Moc max 100% (FL2) 100

Typ modulacji FL2

Próg foto 50

Ilość paliwa test 11.2

Tlen Min (30%) 14.0

Tlen Max (100%) 8

Wartość opalowa 5.3

Dawka startowa paliwa 70 s

Odstęp czyszczenia 180m

Wentylator wyciągowy 50

KOCIOŁ

Temp. MIN pompy 50C

Tryb pracy ciągły

Histereza 8C

Min temp. powrotu 45C

czas mieszacza powrotu 120s

temp. zadana kotła 65C

Ustawienia CO

Max Tzew pomp komf. 18C

Max Tzew pomp ekon. 15C

MIN Tco pomp 25C

Żródło kocioł

temp.maksymalna 70C

czas mieszacza 120s

Temp. CO dla -20C 65C

Temp. CO dla 0C 50C

Temp. CO dla 10C 40C

współczynnik korekcji 4C

Tryb pracy pogodowy

Tco zadana ręcznie 60C

czujnik pokojowy CTP2

czujnik CO TAK

Stała pompa NIE

Z góry dziękuję

Pytanie jak masz ocieplony dom ? Może on musi tyle spalać. 

Możesz spróbować włączyć stała pompę dla CO i obniżyć temperaturę CO.

Opublikowano

Trzeba zmniejszyć moc kotła, ale wtedy spalanie może być większe.

Ale przez jaki parametr zmniejszyc moc kotła?

Przez ponizsze? 

100% Praca podajnika sek. 7,6 Moc nadmuchu 100% obr/min 2400

Temperatura max i min + zalaczenia pomp sa OK?

Opublikowano

Tylko wtedy jest ryzyko zasmolenia kotła jeśli będzie chodził na niskiej mocy.

Ja tak miałem u siebie.

Coś za coś to nie gaz czy elektryka

Opublikowano (edytowane)

Możesz obniżyć moc max że 100% na np.70% ale do ilu to nikt nie powie.

Metoda prób i błędów.

Edytowane przez Lama79
Opublikowano

Pytanie jak masz ocieplony dom ? Może on musi tyle spalać. 

Możesz spróbować włączyć stała pompę dla CO i obniżyć temperaturę CO.

Witam , dom dobrze docieplony , może to wina peletu mam od lokalnego producenta dość dużo popiołu 180 kg i pełne obydwa popielniki?