Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przymierzam sie do zakupu pieca na ten sezon po pierwsze aby owies , jestem na wsi mam 3h ziemi. Owies mam juz w piwniicy kolo 7 ton.

Dom 145m2 + 30m2 garaz , dom rok budowy\

1995 , sciany zewnetrze suporex 24 + 5cm styropian + 12cm suporex +

2cm tynk. okna plastik 3 szybowe energoszczedne. Bojler 120L

oto moje propozycje

1. SAS AGRO-ECO 17 KW

2. KOSTRZEW A PELLETS 100 16KW

3. PER-EKO KSP DUO 15 KW

?

Co sadzicie o tych piecach?

Opublikowano

Proponuję abyś wźiął pod uwagę piec z opcją na owies bo jak nie będzie ci palił zadowalająco - tak jak sobie wymażyłeś - to przestawisz go na inny opał np. ekogroszek, pellet, lub miał i wypróbujesz aby porównać do spalania owsa. A o kosztach (ekonomi) nie będę wspominał bo myślę że to podstawa.

Opublikowano

A co sadzicie o samych piecach.? ktory z nich najlepszy?

Mam jeszcze wlasny las to bedzie palone na ciepla wade latem i z galezi zrobie sobie zrabke rebakiem.

Opublikowano

Jeśli masz czas, żeby co jakiś czas wejść do kotłowni i pogmerać w kociołku to do spalania zboża wystarczy lekko podrasowany dolniak. Płomień i wydajność energetyczna są niesamowite, byle jakie drewno nie może się z nim równać. Popiołu prawie zero a jak jest to i tak ekologiczny... Przy cenie 400 złotych nie wiem, czy wolałbym sprzedawać owies i kupować niepewny węgiel.

Opublikowano

Owies czy pellet napewno czysciej i w kotlowni i samemu. A o piecach moz e jakas porada ktory lepszy.

Ogolnie mam swoje pole i owies mam za darmo, z dotacji mam na prawie cale koszty tak wiec wegiel napewno odpada czy eko-groszek.

Aby owies

Opublikowano

Przy cenie 400 oczywiście się nie opłaca go sprzedawać.

Ale bardziej niepewny jest owies od węgla, bo podatny na robactwo i wilgoć, mogą być problemy - jak wiadomo węgla się nic nie ima.

Z palników do owsa to takie jak do pelletu będą się nadawać najlepiej.

Opublikowano

Granpal to jedynie owies badz pellet. tez mysle nad tym piecem ale posiadam jeszcze troche lasu i mam rębak do zrabki. Tak wiec jakis ruszt awaryjny do rozpalenia na CWU w sozonie letnim by sie przydał.

Ogladalem porownanie

masy kotla bez wody.

per eko ksp duo 15kw 340kg

a defro duo uni 490kg ?

Czy stal w per eko jest ciensza?

A co do pieca to raczej bedzie sas agro eco 17kw. Kolo 11000zl

jakies komentarze