kiminero Opublikowano 6 Września 2014 #27 Opublikowano 6 Września 2014 Wbrew pozorom "noł hał" nie jest takie oczywiste... Jak "dziabnąć", żeby nie "przedziabnąć" pieńka i jednocześnie szczelinę zostawić? Jak to to rozpalić od wewnątrz? Spirytus leją do środka? Byłoby prościej związać tak oddzielne szczapy, ale foto powyżej jest dla mnie zagadką...
gondoljerzy Opublikowano 6 Września 2014 #28 Opublikowano 6 Września 2014 Zauważ, że te pieńki są dość długie i mają na dole sterczące gałezie. Czyli mają tam sęki i nie tak łatwo je przerąbać.
leszkowaty Opublikowano 6 Września 2014 #30 Opublikowano 6 Września 2014 Afryka vs Polska a w kwestii "pieńka" to wystarczy pila naciąć na "krzyż" a spirytu pewnie im szkoda do rozpalania :)
sambor Opublikowano 6 Września 2014 #31 Opublikowano 6 Września 2014 Fajnie, tylko nasi lepszą zaprawę robią. Ta afrykańska to prawie sucha, a nasza w sam raz.
leszkowaty Opublikowano 6 Września 2014 #32 Opublikowano 6 Września 2014 jeszcze w kwestii "pieńka" wiedziałem że gdzieś dzwonią i już wiem gdzie :) dla zainteresowanych jak zrobić i jak rozpalić (bez spiryta) http://blog.laplander.pl/szwedzka-pochodnia/
automatyk Opublikowano 7 Września 2014 #33 Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) Wbrew pozorom "noł hał" nie jest takie oczywiste... Jak "dziabnąć", żeby nie "przedziabnąć" pieńka i jednocześnie szczelinę zostawić? Jak to to rozpalić od wewnątrz? Spirytus leją do środka? Byłoby prościej związać tak oddzielne szczapy, ale foto powyżej jest dla mnie zagadką... panowie to stary jak swiat sposób na gotowanie praktykowany do dzis na wyjazdach (pod chmurkę )rąbiesz pniaka na 4 ze środka skosujesz jeszcze na drobne na rozpałkę a do tego potrzebny jest drut jak słabo pali to rozchylamy jak za mocno to zaciskamy szczeliny i gotuje sie jak na gazówce Edytowane 7 Września 2014 przez automatyk
kiminero Opublikowano 7 Września 2014 #34 Opublikowano 7 Września 2014 Zauważ, że te pieńki są dość długie i mają na dole sterczące gałezie. Czyli mają tam sęki i nie tak łatwo je przerąbać. Mimo to wydaje się, że użyto tutaj piły (spalinowej lub ręcznej). Niepotrzebnie przyjąłem założenie, że to musiała być siekiera. Gdyby jednak, to byłyby widoczne jakieś kliny zapobiegające zamykaniu się szczelin po wyjęciu siekiery, a same szczeliny by się rozchodziły ku górze. Na zdjęciu są proste, czyli to jednak po pile. Tak czy inaczej piłę to oni tam mieli (pieńki), więc po co mieli się męczyć siekierą.
automatyk Opublikowano 7 Września 2014 #35 Opublikowano 7 Września 2014 no tak ale taki sposób gotowania sprawdza sie na budowach gdzie czasami sa niedobory energii a akurat gazówki nie mamy działa to świetnie
zi1bi Opublikowano 22 Października 2014 #36 Opublikowano 22 Października 2014 A takie coś oglądaliście ?? https://www.youtube.com/watch?v=gmxvBTGDJQ0
Ashton Opublikowano 11 Listopada 2014 #37 Opublikowano 11 Listopada 2014 NIe da się tego obejrzeć tylko raz :)
kiminero Opublikowano 11 Listopada 2014 #38 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) NIe da się tego obejrzeć tylko raz :) Rzecz gustu... Tego typu szajsu jest w necie od... Trzeba się naprawdę mocno upalić (nomem omen palacze!), żeby dotrwać do 10-tej sekundy. Ale to tylko moja opinia. Czekamy na wersje z psami, małpkami, świnkami i resztą menażerii... Żeby nie pisać po próżnicy, proponuję coś w tematyce forum: Ktoś miał gest! Jak nic proboszcz... Pewnie dmuchawy kazania zagłuszały. Ciekawe, czy o Tichelmannie pamiętali? Edytowane 11 Listopada 2014 przez kiminero
leszkowaty Opublikowano 11 Listopada 2014 #39 Opublikowano 11 Listopada 2014 skoro ten wcześniejszy może być proboszcza, to czyj jest ten z mojego obrazka?
sambor Opublikowano 11 Listopada 2014 #40 Opublikowano 11 Listopada 2014 Na ręcznik do rąk małego krasnoludka
Hogan Opublikowano 10 Grudnia 2014 #42 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Drodzy Forumowicze posiadający kominek! W związku ze zbliżającymi się Świętami linkuję Wam ten oto poradnik, jak prawidłowo rozpalić w kominku. Pamiętajcie, aby zawczasu przygotować sobie zapas ekogroszku, żebyście w Wigilię nie biegali po składach! :) http://youtu.be/CXtR0PIR-ZA
kaibuk Opublikowano 14 Grudnia 2014 #43 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Noooo pouczające.KTOŚ z KOGOŚ robi idiote,Palaczowi ująć dłonie. :P TO oczywiście ŻART. .
Hogan Opublikowano 3 Stycznia 2015 #44 Opublikowano 3 Stycznia 2015 W tym czasie około sylwestrowym zapewne wielu z Was używa fajerwerków. Mało kto jednak wie, że może użyć własnego kotła jako rusznicy. Foliowe torby i tekturowe pudła po posypaniu iskrami generują dodatkowo tzw. "sztuczną mgłę". https://www.youtube.com/watch?v=XDLMV6_M2O0 Widowisko jest ograniczone tylko dla wtajemniczonego kręgu najbliższych, może warto również podpalić sadze w kominie, aby sąsiedzi zobaczyli efektowne iskry? Ciepełka w Nowym Roku! :)
Darek21 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 #48 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Lokalizator telefonów komórkowych http://www.phonetrace.org/end.php
Gość karolis22 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #49 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Mógłby juz podciągnąć te spodnie :s
rumunn9r Opublikowano 27 Sierpnia 2015 #50 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 ciekawy patent na wymiane zaworow 1
Rekomendowane odpowiedzi