Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja się z Tobą nie zgodzę z tą wysoką temperaturą spalin.

http://forum.info-og...100#entry143238

Co do czyszczenia i zakamarków w tym wymienniku żeliwnym to przyznam Ci rację, ale jest na to rada - czysto spalać, czyli doszczętnie dopalić wszystkie produkty pirolizy węgla.

Ja będziesz cierpliwy to dołożę jeszcze parę wykresów.

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem chodziło właśnie o dopalanie produktów pirolizy węgla w wyższej temperaturze w komorze spalania .

Opublikowano

Już ci podam: dwie pompy tradycyjne- jak piszesz po 45W pracujące przez 12h /dobę i 120 dni grzewczych biorą 129,6kWh

pompy elektroniczne biorą w tym czasie 7W każda czyli przez okres grzewczy -biorą 20,16kWh różnica - 109kWh x 0,65 = 70zł

czyli zwrot 2 pomp to ok 14 lat przy stałej cenie en el i bezawaryjnej pracy pomp.

Można pisać: gorzej niż solary <_<

Pozdr.

Nie prawda że pompy elektroniczne biorą w tym czasie 7W każda mam 3 pompy Alpha 2 25-40 oraz 1 Alpha 2 25-60

Pompy biorą zależnie od zapotrzebowania lub wymuszonych ustawień użytkownika.

Pompa Alpha 2 25-40 morze pracować od 5W do 22W

Alpha 2 25-60 morze pracować od 6W do 45W

Pracując z funkcją AUTOAdapt może płynnie korzystać z całego zakresu mocy ,sama dobiera optymalny punkt pracy.

Opublikowano

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem chodziło właśnie o dopalanie produktów pirolizy węgla w wyższej temperaturze w komorze spalania .

Ale odpowiednia temperatura w komorze spalania, to powinna być w każdym kotle.

Jak już jesteśmy w temacie przewymiarowanych kotłów to muszę wyznać, że niedawno bezskutecznie szukając tańszych elementów do palnika retortowego dowiedziałem się od producenta mego kotła, że zamontowany mam palnik o mocy 38kW.

Gdybym to wiedział od początku mej przygody z tym kotłem, to zapewne czułbym pewien dyskomfort. A tak nieświadomy niczego, doprowadziłem kocioł do względnego posłuszeństwa.

Opublikowano

Nie prawda że pompy elektroniczne biorą w tym czasie 7W każda mam 3 pompy Alpha 2 25-40 oraz 1 Alpha 2 25-60

Pompy biorą zależnie od zapotrzebowania lub wymuszonych ustawień użytkownika.

Pompa Alpha 2 25-40 morze pracować od 5W do 22W

Alpha 2 25-60 morze pracować od 6W do 45W

Pracując z funkcją AUTOAdapt może płynnie korzystać z całego zakresu mocy ,sama dobiera optymalny punkt pracy.

Kolega pisze że 2 pompy biorą mu ok 90W, to odpowiada pracy na 2 biegu , założyłem że Alpha będzie pobierać ok 7W co odpowiada mniej więcej wydatkowi 0,75m3/h i pracy na drugim biegu pompy tradycyjnej.

Z resztą wyliczenie jest czysto akademickie gdyż pompa alpha2 jak piszesz nie pracuje ze stałą mocą tylko tą moc dobiera w zależności od warunków, im więcej mocy pobiera pompa elektroniczna tym mniejsza jest szansa na zwrot inwestycji.

Ja w swojej instalacji mam 4 alphy i 1 Wilo Stratos i tylko jedna pracuje non stop.

pozdr.

Opublikowano

i zamiast gadać o przewymiarowanym kotle zrobiło się o pompach

zgodzę się że warto inwestować przy wykonaniu np nowej instalacji w pompy energooszczędne. niestety nie uważam za ekonomicznie zasadnego wymieniania już posiadanych na takowe. do kosztu pompy energooszczędnej należy doliczyć wydane pieniążki na pompy "zwykłe" - tych przecież nikt nam nie odda.

okres zwrotu inwestycji się wydłuża i wątpię czy pompa wytrzyma więcej niż 15 lat aby zaczęła przynosić wymierne korzyści finansowe.

Andrzeju

ja się z forum dowiedziałem ze i kocioł mam za duży i palnik w nim za wielki

z forum również dowiedziałem się jak zminimalizować straty tego przewymiarowania i jak należy palić w kotle- wcześniej tylko mi się wydawało że potrafię.

Opublikowano

i zamiast gadać o przewymiarowanym kotle zrobiło się o pompach

zgodzę się że warto inwestować przy wykonaniu np nowej instalacji w pompy energooszczędne. niestety nie uważam za ekonomicznie zasadnego wymieniania już posiadanych na takowe. do kosztu pompy energooszczędnej należy doliczyć wydane pieniążki na pompy "zwykłe" - tych przecież nikt nam nie odda.

okres zwrotu inwestycji się wydłuża i wątpię czy pompa wytrzyma więcej niż 15 lat aby zaczęła przynosić wymierne korzyści finansowe.

Przewymiarowanie kotła to jedna sprawa ale są jeszcze inne np przewymiarowanie samego palnika lub coś na co nie zwraca się uwagi - przewymiarowanie wentylatora - po prostu producenci składają kocioł z elementów jakie mają ,

jakie im wpadną w ręce - i użytkownik takiego zestawu musi zaklejać otwory na palniku, zasłaniać wentylator i jak dodatkowo kupi pompy starej konstrukcji to ma duże wydatki - nie tyko na źle spalony opał lecz też na energię elektryczną przejadaną przez urządzenia starej konstrukcji

Jak dodatkowo dojdzie przewymiarowany komin to jest duży koszmar w małej kotłowni ;)

Pozdr.

Opublikowano

wszystkich sposobów nie znam

wiem jednak że posiadając tak dalece przewymiarowany palnik jak mój w stosunku do mocy kotła najprościej było zmniejszyc jego moc tak aby obniżyć próg jego mocy minimalnej. zmniejszyłem gardziel i zmieniłem sposób napowietrzenia złoża. dalo to lepszą sprawność spalania na niższej mocy

niektórzy montyją mniejsze palniki, dodatkowe ogniwa odzyskujące ciepło ze spalin, okładają szamotem komorę spalania i całe mnóstwo innych zabiegów

wszystko zalezy od tego jaki kocioł i jakie przewymiarowanie.

Opublikowano

sambor

sam za duży wentylator nie stanowi problemu dopóki jest zamontowany w palniku właściwej mocy. moc palnika bierze się równiez z ilosci dostarczonego powietrza i można ją zmniejszać lub zwiększać decydując jaką ilosć powietrza do palnika dostarczymy.

dobrym przykładem moze być palnik Burner-s

jest w jednej formie ale z 3 sposobami napowietrzenia w zależności od mocy.

racja jest że niektórzy producenci składają kotły z tego co im w ręce wpadnie. powstają potem potworki które mają w wymienniku 15-19KW palniczki o mocy 40KW np

na szczęście coraz więcej producentów dojrzewa zarówno do oferowania kotłów mniejszych mocy i lepiej przelicza to na zapotrzebowanie oraz oferuje bardziej spasowane zestawy bez takich rozbieżności jak np w moim kociołku

Opublikowano

sambor

sam za duży wentylator nie stanowi problemu dopóki jest zamontowany w palniku właściwej mocy. moc palnika bierze się równiez z ilosci dostarczonego powietrza i można ją zmniejszać lub zwiększać decydując jaką ilosć powietrza do palnika dostarczymy.

dobrym przykładem moze być palnik Burner-s

jest w jednej formie ale z 3 sposobami napowietrzenia w zależności od mocy.

racja jest że niektórzy producenci składają kotły z tego co im w ręce wpadnie. powstają potem potworki które mają w wymienniku 15-19KW palniczki o mocy 40KW np

na szczęście coraz więcej producentów dojrzewa zarówno do oferowania kotłów mniejszych mocy i lepiej przelicza to na zapotrzebowanie oraz oferuje bardziej spasowane zestawy bez takich rozbieżności jak np w moim kociołku

Większość wentylatorów w naszych kotłach wymaga dodatkowej przysłony , nie wynika to z chęci "tuningu" lub ulepszania wentylatora, tylko z powodu przewymiarowania .

Dlaczego wentylator w kotle któremu wystarcza 50m3/h pracy, standardowo dostarcza 200m3/h?

Następuje ograniczenie wydatku regulacją nadmuchu i przysłonami, czasem wentylator nie chce prawidłowo pracować na niskich obrotach , więc trzeba aby chodził na wysokich + przysłanianie otworów a waty lecą.

Pozdr.

Opublikowano (edytowane)

Ale odpowiednia temperatura w komorze spalania, to powinna być w każdym kotle.

Jak już jesteśmy w temacie przewymiarowanych kotłów to muszę wyznać, że niedawno bezskutecznie szukając tańszych elementów do palnika retortowego dowiedziałem się od producenta mego kotła, że zamontowany mam palnik o mocy 38kW.

Gdybym to wiedział od początku mej przygody z tym kotłem, to zapewne czułbym pewien dyskomfort. A tak nieświadomy niczego, doprowadziłem kocioł do względnego posłuszeństwa.

A czy jest odpowiednia temperatura, kiedy się ten szajs dookoła rozgrzeje do odpowiedniej temperatury , przy paleniu w podtrzymaniu ? a tylko sporadycznie normalna praca kotła .

U mnie jest palnik 50kW i jak na razie nie chciał bym mniejszego .

Edytowane przez Animus
Opublikowano (edytowane)

Przewymiarowanie kotła to jedna sprawa ale są jeszcze inne np przewymiarowanie samego palnika lub coś na co nie zwraca się uwagi - przewymiarowanie wentylatora - po prostu producenci składają kocioł z elementów jakie mają ,

jakie im wpadną w ręce - i użytkownik takiego zestawu musi zaklejać otwory na palniku, zasłaniać wentylator ,,,,

Sambor pozwolisz, że się z Tobą nie zgodzę.

Ja także kiedyś tak uważałem, lecz po długich przemyśleniach, ale przede wszystkim po zobaczeniu w internecie konstrukcji palnika Burner-s, zdecydowanie zmieniłem zdanie na temat regulacji dozowania powietrza do paleniska.

Ja uważam, że regulujemy ilość powietrza dostarczaną do paleniska tylko za pomocą odpowiednich dysz w samym palenisku.

Regulacja obrotów wentylatora czy też przysłanianie wlotów powietrza w wentylatorze (powinni tego zabronić) nie służy do regulacji ilości podawanego powietrza do paleniska, a jedynie do precyzyjnego dostrojenia ilości podawanego powietrza.

Aby bardziej zobrazować mój wywód, posilę się przykładem (trochę niewyszukany).

Ilość wody z jakiej chcesz skorzystać myjąc np. ręce regulujesz "otworem dyszy" w kranie, a nie dzwonisz do swojego dostawcy wody użytkowej aby zmienił Ci ciśnienie w sieci wodociągowej.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Ja np w swoim palniku na pellet nie mam możliwości ręcznej regulacji obrotów i także go przysłonić - wszystko jest aut. sterowane i obudowane a went ma moc ok 10-12W/12V prądu stałego - stąd możliwość płynnej regulacji przez automatykę.

I gdzie tu porównanie do Brucera który ma moc dmuchawy 50-100W i wydatek 10x wiekszy.

Ten temat jest o przewymiarowaniu kotła, palnika i innych elementów w kontekście między innymi poboru prądu - wg mnie wystarczy dmuchawa 20W a nie 50 lub 80W i więcej.

Pozdr.

Opublikowano

Regulacja obrotów wentylatora czy też przysłanianie wlotów powietrza w wentylatorze (powinni tego zabronić)

A czy wiesz że częściowo przysłonięta przysłona wlotu powietrza w wentylatorze promieniowym zmniejsza zużycie prądu nie pogarszając nadmuchu .