Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie Ogrzewanie Wybrac Domek Do 50M2.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczow.

Szukam porady w sprawie ogrzania domku calorocznego ( ocieplonego) do 50m2. W okolicy nie ma podlaczenia do gazu wiec czeka mnie wybor pomiedzy kotlami z podajnikami( eko groszek olej opalowy itd) lub wstawienie zbiornika z gazem.

Problem polega na tym ze domek ma byc letniskowy wiec bedzie zamieszkiwany kilka razy do roku i nie wiem jak rozwiazac problem minimalnego grzania w zimie.jestem w stanie zagladac raz na 2 tygodnie.

Jezeli chodzi o ekogroszek to wypowiedzi sa podzielone z jeden strony niska cena ale za to wielu uzytkownikow ma problemy z kotlami no i trzeba podsypywac co jakis czas. Natomiast gaz = koszty. Moze sa jakies inne rozwiazania??

Jakies rady??

Z gory dziekuje.

Edytowane przez ptaszekt
Opublikowano

Witam,

W Pana przypadku eko groszek raczej odpada, taki piec trzeba raczej doglądnąć tak kontrolnie najlepiej raz dziennie czy wszystko jest w porządku. Natomiast obsługiwać go trzeba minimum raz na tydzień, wybierać i wynosić popiół, dosypywać, czyścić.

Niestety są to kotły jednak na paliwo stałe i mimo podajnika wypadałoby na niego zerknąć codziennie bo różnie czasami jest.

Wyjątkami w tej kategorii, ze zbliżonymi jednak nieco większymi kosztami ogrzewania są kotły na pellets.

Taki kocioł przy odpowiedniej automatyce i odpowiednich podajnikach może być bezobsługowy nawet cały sezon odnośnie ładowania paliwa ale wciąż trzeba raz na jakiś czas trzeba wynosić popiół.

Jednak przeszkodą może być cena takich kotłów i urządzeń, nie wydaje mi się że chciałby Pan aż tyle inwestować w domku letniskowym.

Ale przedstawiam również i takie rozwiązanie.

Kocioł np taki, wybieranie paliwa co ok. 2 tygodnie: http://www.kostrzewa.com.pl/#73

Gabaryty małe, w sam raz do malutkiego domku.

Zostaje jeszcze kwestia oleju opałowego, tutaj byłby praktycznie w ogóle bezobsługowy, inwestycja podobna jak przy pellets jednak koszty ogrzewania już co najmniej dwa razy większe.

Gaz płynny jest jeszcze bardziej droższy od olej, zakup zbiornika to ok. 5000 zł w dzierżawy nie warto wchodzić, nie zużyje Pan tyle gazu ile wymagają w umowie i będzie bardzo drogo.

Jest jeszcze alternatywa, czyli pompy ciepła, tutaj koszty ogrzewania są małe ale koszty początkowe ( inwestycja ) bardzo, bardzo wysokie.

Jeżeli chciałby Pan się dowiedzieć coś o pompach ciepła to proszę napisać bo to jest długi temat.

Na Pana miejscu zainwestowałbym w ten kociołek na pellets, obsługa przyjemna, paliwo niebrudzące, niekurzące trochę jednak trzeba go więcej od eko groszku spalić ale moim zdaniem warto.

Tutaj proszę poczytać tematy o ogrzewaniu pellets: http://www.dom.pl/tag/ogrzewanie-peletem

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-paliwami-stalymi/kotly-na-pelety-i-palniki-na-pelety-od-a-do-z,28_2075.html

Pozdrawiam

Opublikowano

Moja drobna rada jest taka. Żadnych kotłów z podajnikiem do tak małego metrażu. Jeżeli chodzi o utrzymywanie zimą temperatury takiej, żeby woda w instalacji nie zamarzła to tylko sugerowane wcześniej ogrzewanie elektryczne. Jeżeli planowane są wizyty zimowe (np. sylwester itp. to kominek, bo przy dobrym ociepleniu tego metrażu z 5-10`C zrobi się 20`C w 2-3 godziny. Kocioł z podajnikiem to dla mnie w tej sytuacji nieporozumienie i niepotrzebne problemy, które zawsze występują. W domu całorocznym sprawa jest zupełnie inna.

• 11 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Chciałem trochę odświeżyć temat i prosić o poradę .

Buduję domek letniskowy do 50 m gazobeton ocieplony styropianem 20 cm ,wszystko na parterze który nie będzie zamieszkany przez cały rok   ale w zimę będę tam przyjeżdżał raz na jakiś czas .

I teraz jak rozwiązać grzanie i podgrzanie wody ?

Mój pomysł to piec na pellet z płaszczem wodnym i przepływowy podgrzewacz wody lub bojler

-ewentualnie kominek z płaszczem wodnym i przepływowy podgrzewacz wody lub bojler

-a może gdzieś po drodze bufor ciepła.

Jakieś porady?

A może ktoś chciał by to wykonać  przy okazji w okolicach Gdańska?

Edytowane przez robertgda
Opublikowano

Może zainteresuj się klimatyzacją, która chłodzi i grzeje 🙂

Opublikowano
W dniu 1.12.2023 o 22:44, robertgda napisał(a):

Witam

Chciałem trochę odświeżyć temat i prosić o poradę .

Buduję domek letniskowy do 50 m gazobeton ocieplony styropianem 20 cm ,wszystko na parterze który nie będzie zamieszkany przez cały rok   ale w zimę będę tam przyjeżdżał raz na jakiś czas .

I teraz jak rozwiązać grzanie i podgrzanie wody ?

Mój pomysł to piec na pellet z płaszczem wodnym i przepływowy podgrzewacz wody lub bojler

-ewentualnie kominek z płaszczem wodnym i przepływowy podgrzewacz wody lub bojler

-a może gdzieś po drodze bufor ciepła.

Jakieś porady?

A może ktoś chciał by to wykonać  przy okazji w okolicach Gdańska?

W takim przypadku najlepiej tak jak @buska3 napisał. Zwykła najtańsza klima z funkcją grzania, a do CWU podgrzewacz przepływowy. Odpada Ci kombinowanie w zimie z wodą do ogrzewania, chyba że będziesz ryzykował i nie spuszczał wody na zimę. Są jeszcze panele na podczerwień, które w tym przypadku mogłyby się idealnie sprawdzić. Jak dodatkowo będzie tam internet, to przed przyjazdem włączysz zdalnie ogrzewanie.

Opublikowano

Ja bym jednak nie opierał jedynego ogrzewania w domu na najtańszej klimie. Klima , ok, ale jakieś modele z klasą A++ na grzaniu.

Opublikowano

Klim jest do wyboru do koloru, pytanie czego oczekuje użytkownik, może być też jakiś kominek a nawet kominek na pellet. Ale czy to takie komfortowe czy nie lepiej coś ze sterowaniem zdalnym.

Opublikowano

To jest domek letniskowy. Montując ogrzewanie wodne (jakiekolwiek), to problem w zimie. Jak zamarznie, to wszystko do wymiany.

Opublikowano

zakładając klime do grzania domku i prosty bojler na prąd do CWU, oszczędzisz na samej instalacji w porównaniu do jakiegoś kotła na kilka lat rachunków za prąd.......