Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje w tym roku zakupić kocioł z podajnikiem na ekogroszek do ogrzewania dwóch tuneli foliowych. Proszę o porady, bo jak widzę w internecie ciężko znaleźć w pełni zautomatyzowany kocioł. Podstawowe wymagania:

* moc około 40 kW

* zapalarka,

* wentylator wyciągowy, w tunelu jest komin z cegły wysokość około 4m i przekroju zewnętrznym 50x40, wydaje mi się, że zbyt niski i trzeba wspomóc ciąg,

* nowoczesny sterownik, obsługujący dwa zawory mieszające i 3 pompy, oraz dwa oddzielne czujniki temperatury pokojowej dla każdego tunelu oddzielnie,

* fajnie jak by było jakieś zautomatyzowane czyszczenie i odpopielanie.

Obecnie moim faworytem jest palnik SV 200 plus sterownik Timel SKZP-05, gdyż w domu posiadam SKZP-02 i nie musiał bym się uczyć wszystkiego od nowa, tylko nie wiem jaki do tego kocioł byłby najlepszy i gdzie takie zestawienie znajdę zamontowane fabrycznie.

Kocioł ma ogrzewać dwa tunele, foliwe o wymiarach 27x8 m i wysokości średniej 2,10 m, w tym tunelu instalacja składa się z około 270 metrów rur 1 1/2 oraz 16 metrów rury 2 cale. Drugi tunel ma wymiary 12x8 m i wysokość 2,10, w nim instalacja składa się z 38 metrów ruro grzejnika 2 cale oraz 38 metrów rury 1 1/4. Obecnie ogrzewa to kopciuch Metal Fach 30 kW, lecz po podłączeniu mniejszego tunelu ma bardzo ciężko, więc wydaje mi się, że brakuje mu mocy.

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty