Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Duo Uni - Eko Groszek - Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników

Jestem nowym posiadaczem kotła Defro Duo Uni o mocy 25 kw zainstalowanym w budynku 220 m2 okna pcv stropodach docieplony niestety ściany bez styropianu . zakupiłem ekogroszek czeski bo udało mi sie dostać znacznie taniej niż polski a słyszałem że aż tak znacznej różnicy w jakości nie ma . w serwisie powiedzieli mi że mogę piec odpalić sam więc jestem na etapie zbierania w sobie sił do tego przedsięwzięcia . Mam prośbę do użytkowników tego typu pieca o podobnym metrażu grzewczym - na co zwrócić uwagę oraz jakie użyć ustawienia i ewentualnie jak je zmieniać - jestem zielony i raczkuje w tym temacie .

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ! Od tygodnia używam DDUni w nowym , niezamieszkałym domu.Kocioł długo dochodzi do temperatury zadanej i pochłania dużo opału chociaż nie ma jeszcze mrozu.Myślę że te rurki które doprowadzają powietrze wtórne nic nie dają ,wręcz przeciwnie rozpraszają płomień.Nie wiem gdzie najlepiej podłączyć czujnik podłogówki żeby pokazywał realną temperaturę.Próbuję różnych ustawień ale i tak pali dużo.Czy użytkownicy tych kotłów mogliby podzielić się swoimi ustawieniami i doświadczeniami ?

Opublikowano

Witam. Ja od roku użytkuje DDUNI25kW moje ustawienia na dzień dzisiejszy to 15 sek podawanie 75 sekund przerwa. Piec wolniej dochodzi do zadanej temp ale nie ma mrozów na razie. Co do rurek to ja mam je lekko rozchylone na boki aby nie miały zbytniego wpływu na płomień, Ogólnie jestem zadowolony z pieca. Piec pali tyle, jakie ma zapotrzebowanie na ciepło. Ja mam zainstalowany sterownik pokojowy. Gdyby miał non stop pracować to żarłby sporo opału i w domu bym nie mógł wysiedzieć bo by było za ciepło.

Opublikowano

Ja co prawda uzytkuje od wczoraj Defro Eko Duo Uni z tego co kojarze to ma taki zam palnik co DDUni, i jak narazie zgadzam sie z przedmówcami ze wolno dochodzi do określonej temp. co do ustawień to sam testuje jak narazie za duzo spieków wydaje mi sie nawet nagrałem filmik z pracy palnika jest w moim nowym założonym temacie

Opublikowano

Witam wszystkich

Jak ja to wszystko ustawiałem napisałem tu - https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10612-defro-eko-duo-uni-19kw-ustawienia-pracy-kotla/

Balzak co do palników i nazewnictwa skoro piec nazywa się Duo Uni to oznacza: DUO - podwójna komora spalania czyli planik automatyczny i dodatkowy ruszt wodny (awaryjny , zastępczy)

Uni - to planik typu uni czyli rynnowy.

Rozpalanie: kocioł mam 19 kW - piszecie ze wolno dochodzi do zadanej temp. Umnie do temp. zadanej od zimnego kotła dochodzi w 10-15 min maksymalnie. Rozpalam oczywiście w trybie ręcznym z dmuchawa ustawioną na maxa. Druga sprawa to temp. załączania pomp. Jak za wolno dochodzi może ta temp. jest za niska - ja ustawiłem 45 stopni.

wojtekd71: czujnik podłogówki na mój rozumek powinien być na wyjściu na podłogówkę bo zadajesz temp jaka właśnie ma być na wyjściu i do tej temp. później się odnosisz.

thepablo możesz napisać jaki masz regulator pokojowy. Ja czekam aż TECH wypuści bezprzewodowy. Mam już założone sterowanie zaworem trój drogowym z pogodówką i jeszcze chce dołożyć pokojówkę.

Pozatym jak używasz juz go od roku to czy może użuwałeś już go w trybie letnim jak tak to napisz jak sie sprawdza i ile spala - u kumpla AKM spala 4 worki ego-G na miesiąc czyli 200 kg

Opublikowano

Pawian. Sterownik to zwykły Auraton 2000 był tani i niezbyt skomplikowany. Temperatura dzień noc i 6 programów. Spokojnie wystarcza. Też myślałem o bezprzewodowym ale to kolejny nadajnik w domu i odpuściłem sobie, kable puściłem piwnicą i jest ok.

Latem nie używam kotła bo mam gaz ziemny i piec gazowy, który działa jak przepływowy ogrzewacz wody. Poprostu mi się nie chce chodzić do piwnicy i sprawdzać. gazem też tanio wychodzi.

Opublikowano (edytowane)

..... kable puściłem piwnicą i jest ok.

No właśnie a ja niestety nie mam piwnicy a i doprowadzenie kabli z kotłowni nie było by najprostsze - muszę użyć bezprzewodowca.

a co do lata u mnie gazu niestety tez nie ma więc będę testował w następnym sezonie - podobno trochę taniej wychodzi niż prąd a na pewno kocioł szybciej wode nagrzeje niż grzałka

Pozdro

Edytowane przez Pawian