Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jednak pompa sie zapowietrza latają małe babelki w korpusie pompy z przodu gdzie wirnik pracuje nie słychać powietrza

To latają te bąbelki, ale ich nie słychać? Grzejniki grzeją, pompa się zapowietrza i co dalej? Stygną na amen? 

Opublikowano

Jakby ciepły rury w podłodze lub ścianie to raczej byłoby widać mokre plamy.

Tu trzeba zlokalizować ogólnie - czy powietrze jest z kotła czy z instalacji - przez odpowiednie przestawienie zaworu 4-D można na pompę podać wodę tylko z kotła lub tylko z instalacji i sprawdzić kiedy do pompy wpada powietrze.

Najpierw trzeba porządnie odpowietrzyć pompę.

Opublikowano

Panowie naprawdę nie jestem zielony w tych sprawach i sprawdzałem juz wszystko co tylko możliwe ze 100x czy niema wycieku, poziomy rur i co tylko ma wpływ na zatrzymywanie powietrza i tak dalej wszystko jest dobrze a mimo to latają malutkie bąbelki powietrza w pompie ,( do kiminero grzejniki grzeją bardzo dobrze w grzejnikach niema powietrza tylko powietrze jest w obudowie pompy i ciągle po kilkuset odpowietrzeniach zbiera się nadal ) do sambor gdy gwałtownie przestawić zawór 4D z pozycji 0 na 10 to wtedy słychać jak zaciąga powietrze gdzieś z dołu i przewala to przez pompę

Opublikowano (edytowane)

Skoro wszystko grzeje, to w czym problem? Hałasuje? Podmień pompę, może coś z wirnikiem nie tak i kawituje.

P.S.

Jak na wszystkich grzejnikach są termostaty i większość się zamknie, to nie jest to "zdrowe" dla pompy bez autoadapt. Pytanie też jakimi średnicami rozprowadziłeś układ.

Edytowane przez kiminero
Opublikowano

To nie o rurki idzie, ale grzejniki alu są różne - te tańsze potrafią być z byle czego  a nie z wymaganego stopu alu + krzem + miedź - wtedy powstaje ogniwo i tworzy się wodór.

Najlepiej sprawdzić to świeczką przy odpowietrzaniu pompy lub na odpowietrzniku za pompą - jak pie..e to wodór. 

Tylko to rób ostrożnie abyś nie musiał chałupy na nowo stawiać.

Opublikowano

Plastikowa instalacja - w wyższej temperaturze dyfuzja do wnetrza rur jest większa. Nie wszystkie "plastiki" się do c.o. nadają.

Opublikowano

Brakuje już pomysłu -o odpowietrznikach juz było, o wodorze również.. Wyłącz może pompę na jakiś czas i poszukaj, czy gdzieś przed nią nie kapie ( na filtrze, zaworze, złączce)?

Opublikowano (edytowane)

no ok tak zrobie ale marne szanse by cos kaplo nic dzięki wszystkim za dorady tak jak pisałem rece opadają niby wszystko gites a jednak cos p..doli sprawe

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Panowie przyszło mi do głowy jeszcze jedno ja zamontowałem dodatkowo w razie W zawór bezpieczeństwa 1,5 bara  i czy była by opcja by przez niego zaciągało ?? na zdjeciu nr 1 widac dobrze gdzie on jest zamontowany 

Edytowane przez Podkarpacie
Opublikowano

Bardzo wątpliwe.

Opublikowano (edytowane)

no to juz mi brakło pomysłów 

post-18583-0-20549600-1515949031_thumb.jpg

P.S.

Pytałem o średnice wcześniej i tu chyba pies pogrzebany. Tam 13 grzejników na rurkach PP 20 to "skandal".

Edytowane przez kiminero
Opublikowano (edytowane)

w jedna strone zasilane jest 8 grzejników a w 2 stronę 5 grzejników  koło mnie maja ludzie po 22 grzejniki w układzie otwartym na rurkach miedzianych 15mm i wszystko smiga jak złe wiec nie wiem nie mowie ze nie ale chyba nie tu leży problem

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

w jedna strone zasilane jest 8 grzejników a w 2 stronę 5 grzejników  koło mnie maja ludzie po 22 grzejniki w układzie otwartym na rurkach miedzianych 15mm i wszystko smiga jak złe wiec nie wiem nie mowie ze nie ale chyba nie tu leży problem 

Możesz rozrysować sam rozdział grzejników ze średnicami rur i mocami każdego. Może być rodzaj grzejników i rozmiar zamiast mocy. 

Opublikowano

no to juz mi brakło pomysłów 

Sprawdz ten ZB on w tym układzie jest na podcisnieniu i moze zaciągać powietrze.Wystarczy ze w nadciśnieniu puści kropelkę ,to w podcisnieniu będzie zaciągał powietrze,