vegeta Opublikowano 4 Lipca 2010 #1 Opublikowano 4 Lipca 2010 witam wszystkich na forum Staję przed modernizacją CO i mam do was prośbę o dobre rady. narysowałem sobie schemat i nie wiem czy jest on prawidłowy i układ zadziała? Cytuj
SanitSystem Opublikowano 4 Lipca 2010 #2 Opublikowano 4 Lipca 2010 Źle źle i jeszcze raz źle. Pompa za zaworem 4D na zasilaniu na cwu odzielna pompa. to tak na pierwszy rzut oka. Cytuj
vegeta Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor #3 Opublikowano 4 Lipca 2010 A dlaczego pompa musi być za zaworem 4d i druga na cwu? Cytuj
SanitSystem Opublikowano 4 Lipca 2010 #4 Opublikowano 4 Lipca 2010 Bo bedzie krążyło kocioł - zawór - kocioł a na grzejniki nie. Woda płynie sobie tam gdzie jej łatwiej a w krótkim obiegu bedzie miała najmniejsze opory. Cytuj
vegeta Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor #5 Opublikowano 4 Lipca 2010 aha pompa za zaworem a dokładna regulacja na odbiornikach. a czy jest możliwość dziłania na jednej pompie tylko tej za zaworem 4d? i chyba popełniłem błąd podpinając powrót z CWU za zaworem? Cytuj
Kadafi Opublikowano 5 Lipca 2010 #6 Opublikowano 5 Lipca 2010 Powrót cwu przed zaworem i druga pompa do cwu. Dlaczego tak się upierasz aby była tylko 1 pompa - w takim układzie nie będzie to za dobre rozwiązanie. Cytuj
vegeta Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor #7 Opublikowano 5 Lipca 2010 hmm upieram się:) ponieważ im więcej elementów tym większe skomplikowanie układu a tym samym większa awaryjność oraz zużycie energii większe. Czyli mam rozumieć że na 1 pompie nie zadziała? moze ktoś mi wytłumaczy jak będzie się zachowywał uklad przy 1 pompie? a mam jeszcze pytanie skoro mam zamiar montować zawór 4d to jakie powinienem wybrać grzejniki (tzn jaka temperatura na zasilaniu i powrocie? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 6 Lipca 2010 #8 Opublikowano 6 Lipca 2010 W celu letniego wysilenia komórek rozrysuj układ z zaworem i strzałkami zaznacz rozpływ wody przy pompie przed i za zaworem. wyniki zamieść na forum to ustosunkujemy się do tego. Cytuj
vegeta Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor #9 Opublikowano 6 Lipca 2010 poprawiłem schemat, ale w dalszym ciągu nie wiem dlaczego potrzebna jest druga pompa na cwu? a czy jak zastosuję większą średnice do cwu to woda tam nie będzie krążyć? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 7 Lipca 2010 #11 Opublikowano 7 Lipca 2010 Tak wygląda schemat poprawnie wykonanej instalacji( brak tu nadal szczegółowej armatury , są tylko elementy podstawowe). Cytuj
vegeta Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor #12 Opublikowano 8 Lipca 2010 dziękuje wszystkim za odpowiedzi i wyjaśnienie pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi