Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

planuję kupić jakiś kocioł dwupaleniskowy bo mam trochę lasu i chciałbym palić drewnem i owsem(ew.ekogroszkiem) i czytając ich instrukcje obsługi mAm pytanie do posiadaczy wszelkiego rodzaju kotłow dwupaleniskowych czy ktoś używa te drugie palenisko tzw. ruszt awaryjny czy wodny? czy to jest tylko taki pic i nikomu się w rzeczywistości nie chce palić na nim i woli dosypać droższego paliwa do zasobnika?

Opublikowano

Drugie palenisko zostało skonstruowane jako "awaryjne" w razie braku prądu lub innych zdarzeń . Wg mnie nie nadaje się do ciągłego palenia , gdyż jest po prostu zbyt małe

Opublikowano

Pewnie palić się na tym da, ale wybierając kocioł duo zwróciłbym uwagę na rodzaj tego paleniska.

Chodzi o to, żeby nie było zamontowane na stałe.

Przykładem jest ruszt wodny - jakaś choroba. Nie pozwala się najczęściej rozwinąć płomieniom podszas "normalnego palenia", bo je nadmiernie schładza jeszcze zanim oddadzą energię.

Tego bym unikał jak ognia :lol:

Sens widzę tu jedynie dla rusztu wkładanego w momencie takiej potrzeby.

Jeśli chodzi o wielkość paleniska, to nie jest ona bardzo istotna w porównaniu z wielkością wymiennika, jaka pozostanie do wykorzystania. Po prostu moc kotła jest trochę mniejsza niż nominalna.

Opublikowano

Moim zdaniem to drugie palenisko w kotle z podajnikiem najlepiej sprawdza się latem, do podgrzania ciepłej wody. Do palenia jako główne źródło ogrzewania domu jest dla mnie nie do przyjęcia ze względu na częste wizyty w kotłowni.

Opublikowano

Jest już sporo kotłów z "duo" w nazwie. Pokazał się kocioł "trio" . Wcale się nie zdziwię, jak niedługo pokaże się quatro.

Nie dajmy się ogłupić.

Jeżeli masz taką potrzebę, to wybierz kocioł z rusztem awaryjnym, ale nie daj się złowić tym marketingowcom, którzy twierdzą, że wodny ruszt awaryjny to takie dobre rozwiązanie.