Skocz do zawartości
IGNOROWANY

O pompach ciepła i nie tylko (wydzielone z Jak Kupujecie Dobry Pellet?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie też sporo osób wymieniło ale nadal sporo ma kopciuchy, po prostu ich nie stać lub maja to gdzieś, wymienią jak padnie. Jednak i tak widać i czuć różnice względem tego co było kilka-kilkanaście lat temu. Jeszcze może z 10 lat i będzie na prawde fajnie ale patrzac w jaką to strone idzie z całą polityką, cenami, wojnami itd. To wątpię by za te 10 lat ludzi było stać tanio ogrzewać dobrej jakości paliwem. Sam zająłem się ogrzewaniem i zamiast kupować najtańszy węgiel staram się nie schodzić poniżej 28mj, jednak dom duży i bez ocieplone dachu więc ciepła potrzeba. Przy mocniejszych zostaję mało śmieci po spaleniu przy tych słabych był dramat. I teraz jeżeli pomyślę, że u mnie schodzi ok 4t to musiałbym kupić ok 5.5t pelletu i dopłacić 50% więcej :(

Miałem mała nadzieje, że ceny spadną dlatego też mam palnik co ogarnie oba i w razie kryzysu węgla przejdzie się na pellet, a tutaj akurat kryzys w drugą stronę, chociaż węgiel też tani nie jest :(

• Przydało się 1
Opublikowano
W dniu 7.08.2026 o 21:16, PioBin napisał(a):

PS. Z 3,5t groszku 25-26MJ nie wyprodukujesz rocznie 22tys kWh ciepla. Zblizyles sie prawie do 100% sprawnosci kotla 🙂

Masz rację 3,5t groszku 25-26MJ to 25tys kWh energii. Kiedy rok temu to dokładnie liczyłem, zużycie w ciągu roku wyniosło 3,3t. Zapotrzebowanie domu wyszło 18,5-19tys kWh, a sprawność kotła na poziomie 80%. Stary kopciuch miał sprawność 62%.

W dniu 7.08.2026 o 21:20, o6483256 napisał(a):

Spokojnie za sama pompę zmieścisz sie w granicach 7-8tyś zł To naprawdę niewiele 

Powiedz co to za PC i gdzie można ją kupić. Cena pomp, które oglądałem zaczynała się od 22tys, a firmowe kosztowały od 29tys.

Opublikowano (edytowane)

Sortujesz Alledrogo i masz pełno pomp

Kaisai, Haier, Heiko, Gree, Innova, Aiwa i do "zesrania" innych firm

Wszystkie z przedziału 6-8tyś zł

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
W dniu 7.08.2026 o 21:16, PioBin napisał(a):

To juz bylo porownywane nie raz. Wiecej kosztuja wszystkie kotly oraz paliwo do nich.

Za opał zapłaciłem 4tys zł. Kalkulacja dla PC. Zapotrzebowanie/COP x koszt energii (1,1zł x kW)

Z kalkulacji dla mojego domu COP wychodzi 2,9-3,5 (pesymistycznie-optymistycznie). Czyli koszt ogrzewania domu PC to 6-7tys zł.

Opublikowano

Licz COP 3, to bezpieczna wartość 👍

10 minut temu, pastor napisał(a):

Albo Fox za jeszcze mniej

Myślałem nad nią, ale w razie awarii, będę się bujał ze sprzedawcą korzystając z rękojmi i stwierdziłem, że kupię coś innego (co oprócz rękojmi ma gwarancję producenta i serwis), co jeszcze nie działa, ale mam nadzieję, że wkrótce działać będzie 😁😉

Opublikowano
34 minuty temu, o6483256 napisał(a):

Wszystkie z przedziału 6-8tyś zł

Fakt, ceny spadły. Większość to chińczyki. Dla mojego zapotrzebowania ceny zaczynają się od 8,5tys. Ale to są w większości pompy nisko temperaturowe lub do cieplejszego klimatu. Znalazłem dla kilku z nich sprawność COP przy zasilaniu 55°. Przy -7 1,9 przy +2 2,3 przy +7 2,9.

Kupię tanio chińską pompę, a potem będę płacić za wysokie zużycie energii. Gdy coś padnie to gwarancji będę szukać u producenta w CHRL.

Opublikowano

Nie montujcie sobie pomp na siłę, żeby tylko mieć. Najpierw doprowadzić do tego żeby obecnym kotłem grzać dom na niskich temperaturach i dopiero wtedy DOŁOŻYĆ pompę ciepła. Wszystkie wasze kalkulacje bez zmian w docieplenie i przewymiarowanie grzejników psu na budę się zdadzą.

• Lubię to 2
Opublikowano

55*C i pc to ślepy zaułek. Dom musi być tak ocieplony, żeby max 40*C w największe mrozy wystarczyło na grzanie domu.

Chińska pompa nie oznacza, że części kupujemy w chinach 👍 Jest wiele chińskich marek brandowanych różnymi nazwami w Polsce z dobrym (przyzwoitym) serwisem

• Zgadzam się 2
Opublikowano

No mój kolega jest dobrym przykładem jak zechciał mieć pompę ciepła zamiast kotła na ekogroszek zresztą kiepskiego kotła ,pytam ile zasilasz kaloryfery no tak 37-45 stopni więc wyszło że haier 8 kw wystarczy i taki podłączyliśmy ,przyszła zima a on ma w domu zimo pytam a ile masz na zasilaniu on 43 i więcej nie da rady więc już widać nierzetelność w tym co mówił o temp zasilania a efekt ? efekt taki że już stoi nowy haier 11 kw obok starego i za kilka dni zmieniamy, wg mnie kaloryfery i pompa ciepła to niezbyt dobry pomysł w domu nie do końca dobrze docieplonym a on kupił nawet specjalne kaloryfery do pomp ciepła 3 metry dł zład wody 43 litry w jednym i nic to specjalnie nie dało , ja na jego miejscu wolałbym zrobić suchą podłogówkę i nawet ten haier 8 kw byłby za duży ale każdy lubi co ma.

Opublikowano

Klimakonwektory niech zamontuje

Opublikowano

Ja rowno montuje 18 kw,požyjemy,zobaczymy.Za te zlotki ktore kosztowala,to niech w cieple dni taktuje do zo...ania.Zgazowujacy i baniaki založone do wspomagania.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dokładnie tak! Olać taktowanie. Jak była tania, to i tak szybko się zwróci 👍

Moja już zapracowała i odzyskałem 1/3 inwestycji przez pierwszy sezon działania. Jeszcze 2 lata i wyjdę na zero, a potem zacznie "zarabiać". Pod warunkiem, że ceny prądu nie wyskoczą w kosmos 🤣

Opublikowano

Dostarczala oferta na taryf pompka ciepla i wlasnie gdyby tylko pompka pracowala,to grzanie wychodzi +- jak weglom.

• Przydało się 1