Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujniki Satel zamiast dedykowanych do CO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Elektryk proponuje mi założenie systemu Satel, który jest przede wszystkim systemem alarmowym, ale może pełnić też inne funkcje. Podobno jego czujniki są w stanie zastąpić droższe pokojowe czujniki temperatury/termostaty, dostarczane przez producentów kotłów. Temperaturę niby mogę sobie potem ustawiać w centralnym systemie - w jakiej strefie jaka ma być. Pytanie do znawców tematu - czy tak faktycznie jest, że jest to tańsze i przynajmniej tak samo dobre rozwiązanie? Gdzieś czytałem, że żeby w pełni korzystać z modulacji pieca, muszą być normalne termostaty, a nie tylko te czujniki wielofunkcyjne, które będą podawały informację zero-jedynkowo - włącz wyłącz.

Opublikowano

Daruj sobie automatykę na siłę robioną. Jeśli sam ogarniesz to jeszcze spoko ale płacić za coś co później niewiadomo kto i za ile ci naprawi to zastanów się dwa razy. 

Jaki kocioł, jakie ogrzewanie, projekt  itd 

Jeśli będziesz mieszkał mało w domu to ma to sens jeśli normalnie cały czas to niema co tam automatyzaować temp itp bo ekonomicznie nie ma to praktycznie sensu 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Z bezwladnoscia podlogowki beztak pozostaje ustawic poprzez sezon przeplywy na pomieszeniach do osiagniecia temp.optymalnej w kombinacji z regulacja temp.zasilania calego ukladu i automatyka na každe pomieszenie tylko zamieszanie narobi.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
18 godzin temu, szakallo napisał(a):

niewiadomo kto i za ile ci naprawi

Nawet tej automatyki co sam robiłem nie chce mi się naprawiać. Próbowałem z home assistantem, ale jak po raz kolejny się zesrało to już mi się nie chce zastanawiać dlaczego 🙂

Opublikowano

A moja automatyka działa bezbłędnie. Od ponad 6 lat. Nic się nie psuje i zawsze działa. Od czasu do czasu każdy sam może sobie wprowadzić korektę według własnych preferencji i nastroju w danej chwili. 

21 godzin temu, Matt13 napisał(a):

czy tak faktycznie jest, że jest to tańsze i przynajmniej tak samo dobre rozwiązanie?

A kto bogatemu zabroni 🙂

Gdzieś czytałem, że żeby w pełni korzystać z modulacji pieca, muszą być normalne termostaty, a nie tylko te czujniki wielofunkcyjne, które będą podawały informację zero-jedynkowo - włącz wyłącz.

hmmm.... wszystko jedno takie czy takie, ogarniasz jedno pomieszczenie a reszta?

Dom 220m2, dwie kondygnacje i masz jedno pomieszczenie? (pytanie retoryczne)

Elektryk proponuje mi założenie systemu Satel, który jest przede wszystkim systemem alarmowym, ale może pełnić też inne funkcje

no cóź, rolnik może tez swoim mercedesem lub innym bmw orac ziemię, albo odwrotnie, ciagnikiem jezdzić na wakacje.

Opublikowano
3 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

hmmm.... wszystko jedno takie czy takie, ogarniasz jedno pomieszczenie a reszta?

Dom 220m2, dwie kondygnacje i masz jedno pomieszczenie? (pytanie retoryczne)

Przepraszam, nie rozumiem dlaczego mówimy o jednym pomieszczeniu. Być może wypowiedziałem się niejasno, bo w temacie CO jestem kompletnie zielony. Będzie kilka stref grzewczych, powiedzmy 9. To w każdej musi być jakiś termostat/urządzenie sterujące, które będzie tej temperatury pilnować. Typowo kupuje się sterowniki producenta kotła, a tutaj podobno mogą tę funkcję przejąć czujki Satela. Tego czy tego musiałbym mieć 9. Elektryk twierdzi, że Satel w tym zakresie będzie tak samo dobry jak urządzenia dedykowane. W internecie wyczytałem, że dedykowane są lepsze, że zapewniają lepszą pracę kotła.

Opublikowano
1 minutę temu, nightwatch napisał(a):

Też mi na forum pisali że za głupi widocznie jestem żeby używać home assistanta, bo innym działa 🙂

Ja nie mam HA(tez jestem za głupi na niego, bo go nie ogarniam a próbowałem kilka razy).

2 minuty temu, Matt13 napisał(a):

Przepraszam, nie rozumiem dlaczego mówimy o jednym pomieszczeniu. Być może wypowiedziałem się niejasno, bo w temacie CO jestem kompletnie zielony. Będzie kilka stref grzewczych, powiedzmy 9. To w każdej musi być jakiś termostat/urządzenie sterujące, które będzie tej temperatury pilnować.

to było pytanie retoryczne (pytanie, które nie wymaga odpowiedzi, ponieważ jest ona oczywista lub powszechnie znana. Jego głównym celem jest skłonienie odbiorcy do refleksji, podkreślenie emocji, wzmocnienie przekazu lub zwrócenie uwagi na dany problem)

dom tylko 220m2 i aż 9 stref grzewczych? no chyba że zgubiłeś jedno zero i powinno być "dom 2200m2".

Wydasz majątek na instalację, sterowanie(nie ważne czy to satel czy cokolwiek innego) a i tak nie bedzie to działać tak jak sobie wyobrażasz. Za mały dom. 

Opublikowano
8 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

Ja nie mam HA(tez jestem za głupi na niego, bo go nie ogarniam a próbowałem kilka razy).

to było pytanie retoryczne (pytanie, które nie wymaga odpowiedzi, ponieważ jest ona oczywista lub powszechnie znana. Jego głównym celem jest skłonienie odbiorcy do refleksji, podkreślenie emocji, wzmocnienie przekazu lub zwrócenie uwagi na dany problem)

dom tylko 220m2 i aż 9 stref grzewczych? no chyba że zgubiłeś jedno zero i powinno być "dom 2200m2".

Wydasz majątek na instalację, sterowanie(nie ważne czy to satel czy cokolwiek innego) a i tak nie bedzie to działać tak jak sobie wyobrażasz. Za mały dom. 

Dziękuję za przedstawienie definicji pytania retorycznego, którą każdy zna. To, czego nie rozumiałem, to czego ta uwaga dotyczy w moim przypadku.

Jeśli chodzi o liczbę stref grzewczych i czy to jest dobry pomysł, to jako osoba, która na CO nie zna się wcale, nie mam takiej wyobraźni jak praktyk instalator/projektant czy nawet praktyk użytkownik, który może po latach zweryfikować swoje pomysły i jak zderzyły się one z praktyką. Mój pomysł na taki podział przedstawiłem Samborowi z forum, który podjął się przygotowania mi projektu całej instalacji. Przyjął go i nie skomentował, ani tym bardziej nie odwodził mnie od niego. Wychodziłem z założenia, że jeżeli coś będzie nonsensowne, to projektant mi o tym powie, tak jak mówił mi o kilku innych rzeczach. Po przygotowaniu wstępnego projektu jakikolwiek kontakt się urwał (widzę, że na forum też się nie loguje, także raczej nie jest to kwestia nieuczciwości, mam tylko nadzieję, że wszystko u niego ok), także sprawy nie dokończyliśmy, a ja próbuję jak dziecko we mgle łapać jakieś strzępki informacji, bo robota idzie do przodu i jakieś decyzje muszę podejmować. Instalatorzy mają na wszystko podzielone zdania, fora tak samo i kogo słuchać. Odpowiedzią miał być właśnie ten projekt od polecanego przez wszystkich fachowca.

W takim razie pytanie postawię następujące: jakie według Ciebie/Was jest odpowiednie podzielenie takiego budynku na strefy, żeby było to racjonalne pod względem technicznym i komfortowe dla mieszkańców? 2 strefy - jedna na górę, jedna na dół? Wyobrażałem sobie to tak, że przestrzeń dzienna, obie łazienki, 3 sypialnie, pomieszczenia gospodarcze jako jedno, gabinet i wiatrołap - to będą strefy. Nie dostrzegając komplikacji technicznych, pomyślałem, że to będzie komfortowe, żeby każdy w swoim pokoju ustawił sobie swoją temperaturę.