Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka pompa typu split?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez cezario1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam starą instalację  grawitacyjną Przepłukałem raz dokładnie bez chemii, wlałem inhibitor korozji. Jest założony separator magnetyczny który wyłapuje wszystko. Filtr siatkowy w PC jest czysty. 

Edytowane przez cezario1
🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, WlodekG napisał(a):

glikol ma mniejszą pojemność cieplną,

Male techniczne sprostowanie: nie chodzi o pojemnosc cieplna bo to nie magazyn energii tylko o mniejsza przewodnosc cieplna. Glikol “gorzej” odbiera i przekazuje energie niz woda. W tym sensie jest gorszy.

Gorzej wypada rowniez gestosc i lepkosc co przeklada sie na prace pomp obiegowych i zuzycie energii.

PS. Nie wiem czy warto brac to w kalkulacji.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

To ja muszę sprostować sprostowanie, jeśli już mamy być aż tak dokładni:)

Glikol (zarówno etylenowy, jak i propylenowy) w porównaniu do wody gorzej przewodzi ciepło ORAZ ma mniejszą pojemność cieplną. 

Ze względu na niższą pojemność cieplną glikolu, aby uzyskać ten sam efekt przeniesienia ciepła co woda, należy przepompować o około 20-25% więcej cieczy. 

Glikol gorzej przewodzi ciepło (ma niższy współczynnik przewodzenia ciepła) niż woda przez co wymiana ciepła na wymiennikach jest mniej efektywna, co szacuje się na spadek sprawności o ok. 8–15% w zależności od stężenia. 

Glikol jest też znacznie bardziej lepki (gęstszy) od wody, co oznacza większe opory przepływu w rurach.

Czy trzeba to brać pod uwagę? Wydaje mi się, że tak. Moc grzewcza pompy ciepła o mocy nominalnej 12 kW po zalaniu układu 30% roztworem glikolu spadnie o około 5–15% w porównaniu do pracy na czystej wodzie. W praktyce oznacza to, że rzeczywista moc grzewcza urządzenia wyniesie w przybliżeniu od 10,2 kW do 11,4 kW, zależnie od modelu pompy i temperatury zewnętrznej.

Opublikowano

Na logikę założysz większe grzejniki, rury o większej średnicy, ewentualnie więcej glikolu będziesz musiał przepompować przez wymiennik PC i wyjdzie na to samo.

Trochę większa będzie zużycie prądu przez pompę obiegową

Wszystko zależy jak jest zaprojektowana instalacja CO

🛠️ Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty →
Reklama · link partnerski