Skocz do zawartości
IGNOROWANY

sterowanie pompami obiegowymi podłogówki za buforem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak sterujecie pompami za buforem? Czy mogą się po prostu uruchamiać i wyłączać razem z pompą wbudowaną w pompę ciepła? 

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Nie wystarczy praca samej pompki wbudowanej do PC?

Opublikowano
Godzinę temu, WlodekG napisał(a):

Czy mogą się po prostu uruchamiać i wyłączać razem z pompą wbudowaną w pompę ciepła? 

Wszystko wskazuje na to że ten bufor nie bardzo jest tam potrzebny. Przepływ w CO masz praktycznie identyczny jak daje PC, temperatury w obiegach identyczne jak na wyjściu z PC, no najprościej to by było wpiąć PC w instalację bezpośrednio. 

Opublikowano

Gdzieś wcześniej pisałeś że chcesz puścić obieg z pompy bezpośrednio i to będzie miało sens.

Opublikowano (edytowane)

Ja na razie sam nie wiem dokładnie czego chcę, moje przemyślenia ewoluują - pytam na forum, czytam itd 🙂 To że coś pisałem wcześniej nie oznacza, że nie zmieniłem zdania. Najpierw rozważałem zabezpieczenie przed zamarzaniem monobloka, ale zrezygnowałem z tego i wymieniam na splita. Teraz myślę jak optymalnie przebudować kotłownię. 

Nie pisałem nigdzie, że chce bezpośrednio kierować wodę w podłogówkę, tylko rozważałem różne podłączenia bufora, który już mam. Jedna z wersji była w układzie 3 rurowym, czyli tuż przed buforem trójnik. Nie zmienia to faktu, że cały dom nie będzie chyba chodził na pompie wbudowanej w PC? Hm, nawet tego prawdę mówiąc nie rozważałem - też do przemyślenia. Wtedy bufor ew. na powrocie? Do gwarancji potrzebny jest większy zład niż posiadam bez bufora, poza tym bufor już stoi.

Ale wracając do tematu: jeśli są dodatkowe pompy obiegowe, to można nimi różnie sterować. Z tego co czytam można nimi sterować on/of tzn. włączają się gdy pompa grzeje, wyłączają gdy nie grzeje, lub niezależnie. Podobno niezależnie daje dłuższe cykle pracy pompy i realne oszczędności. Przykładowo można sterować uruchomieniem pomp czujnikiem na wylocie z bufora. Ustawia się zadaną temperaturę uruchomienia pompy z histerezą. Jeśli są termostaty pokojowe mogą nadpisywać ten sygnał sterowania gdy temperatura spadnie np. poniżej 20 stopni. Są też sterowniki pogodowe bufora tzn. zadana temperatura uruchomienia pompy zmienia się. 

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

I ta PC ma po tym cyklowanym zalewaniu bufora poszalec?

Opublikowano

Nie wiem o co dokładnie chodzi w tym pytaniu. Pytasz o to jakie są oszczędności? Podobno niezależne sterowanie polepsza cykle pompy a więc daje oszczędności na prądzie. 

Opublikowano
14 minut temu, WlodekG napisał(a):

Podobno niezależne sterowanie polepsza cykle pompy a więc daje oszczędności na prądzie. 

Jak duże  te oszczędności?

Podobno to bzdura, a może wyliczysz , oszacujesz lub po prostu odpuść , gdyż to bzdet.

Opublikowano

Jak chcesz oszczędności na pompie, to musisz grzać jak najniższą temperaturą. Poprzez wszelkie wymienniki czy bufory masz podmieszania wody lub straty sprawności wymiany, czyli musisz podnosić parametr i tracisz niepotrzebnie energię. Bufor możesz zostawić gdy planujesz inne źródło ciepła wpięte do wspólnego sprzęgła.

Opublikowano

No właśnie w innym wątku piszę o tym, że nie ma realnych strat na buforze i przedstawiam uzasadnienie. Z jednej strony obniżysz chwilowo temperaturę zasilania podłogówki o 2 stopnie a z drugie dzięki buforowi masz dłuższe cykle pompy czyli oszczędność prądu. Jeśli nie zgadzasz się z przedstawionym tam rozumowaniem prośba o skorygowanie w tamtym wątku.

15 minut temu, sambor napisał(a):

Jak duże  te oszczędności?

Podobno to bzdura, a może wyliczysz , oszacujesz lub po prostu odpuść , gdyż to bzdet.

Ok, dziękuję, w sumie nawet wolałbym, żeby tak było, bo to znów komplikuje układ.

Opublikowano

Napisz w jednym wątku co masz teraz, co planujesz, co już kupiłeś i z iluś wariantów można wyłonić najkorzystniejszy. Nie ma sensu doktoratu robić dla instalacji z buforem jeśli tego bufora w ogóle nie potrzebujesz... tak samo zakładanie osobnych tematów dot. sterowania, przepływów itd ma średni sens, tym bardziej, że zaraz dojdą kolejne wątki jaki kupić filtr albo jaki najlepszy zawór przełączający. To jak działa sterownik PC też ma znaczenie, więc jak inni sterują niewiele wniesie, stąd ta moja propozycja - skondensuj sobie wszystko w jednym temacie.

A żeby nie było, że nie na temat to mam bufor 3T, za buforem na instalację grundfos alpha2 - sterowana z hydroboxu, przepływ na alpha2 ustawiony w okolicy wartości podawanej z przepływki hydroboxa. Nie mam żadnej straty.

Opublikowano (edytowane)

Sterowana z hydroboxa on/of?

Jak się założy jeden temat z dużą ilością wątków to potem nie masz odpowiedzi na wszystkie pytania i wszystko jakoś się rozmywa, ale może tak zrobię 🙂

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano (edytowane)

tak, tylko on/off, ta w hydroboxie zresztą też tylko na stałym biegu zadanym przez użyszkodnika (tzn grundfos alpha2 ma jeszcze możliwość autoadapt, ale nie korzystam)

Edytowane przez Patrol
Opublikowano
25 minut temu, Patrol napisał(a):

podawanej z przepływki hydroboxa. Nie mam żadnej straty.

Ale on nie ma PC Mitsubishi. Trzeba zacząć od tego czy może wyłączyć PWE w swoim PC. Na pompie PWE na pewno przepływu nie zgra.

Opublikowano

Przy podłączeniu bufora szeregowo jak będzie wszystko działało na pompie z jego PC wPWE przy domu piętrowym może nie mieć dogrzanego piętra

Opublikowano

Na 3T też występuje mieszanie wody. Więc trzeba zgrać obie pompy żeby ta z instalacji CO odbierała tyle ciepła ile dostarcza pompa z PC. 

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale PC musi wiedzieć jaką masz temperatura wody w instalacji żeby wiedziała czy grzać czy nie jak wyłączysz pompę na CO to w buforze możesz mieć zawsze dużo cieplejszą wodę niż w grzejnikach.

Opublikowano (edytowane)

Tak, dokładnie, czytałem o tym układzie. Mieszanie z różnicy przepływów będzie zawsze, ale 3T zmniejsza mieszanie z turbulencji.

No ale jak wyłączę pompę CO tzn. że nie potrzebuję w tym momencie grzania, więc może sobie PC widzieć ciepłą wodę na powrocie. Jak CO ruszy to wychłodzi i PC zobaczy.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Dlatego za bardzo nie wiem po co chcesz wyłączać pompę CO 

Opublikowano (edytowane)

Ja nic takiego nie napisałem. Napisałem, że albo można on/of razem z PC albo niezależnie m.in. temperaturą w buforze. Działa to tak, że PC zaczyna ładować bufor w wyniku tego bufor osiąga Tgraniczne uruchamiające pompę CO. Pompa się wyłączy jak temperatura na buforze spadnie o zadana histerezę.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Pogubiłem się troszkę odpisuję i oglądam film. Załóż regulator  pokojowy i będzie ci wyłączał pompy CO jak niepotrzebna.

Tylko musisz wiedzieć że podłogówka ma dużą bezwładność cieplną i regulator za dobrze z nią nie działa.

Opublikowano

No to teraz dobrą poradę dałeś 🙂 zrób regulator, który nie działa 

To sterowanie temp. bufora daje dłuższe cykle bo bufor się ładuje i rozładowuje, a jak jest on/of z pompy i przepływy są wyrównane to wtedy to co wleci do bufora zaraz z niego wylatuje.

Opublikowano

Najpierw dałem radę a później mi się przypomniało że ty masz podłogówkę.