Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór pompy ciepła do bufora

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kordjano,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, WlodekG napisał(a):

,,,, Jeśli przykładowe zapotrzebowanie dobowe na energię potrzebną do tego celu wynosi 100 kWh to musisz tyle dostarczyć w ciągu doby, a więc przez 10 godzin taniej taryfy i pompa musi mieć zdolność do dostarczenia takiej właśnie energii w ciągu 10 godzin. Musisz mieć oczywiście bufor, który taką ilość energii będzie w stanie przechować. ,,,,

A miałem taki fajny nastrój i zostałem zmuszony późnym wieczorem, by wrócić pamięcią do matematyki z szkoły podstawowej.

100 kWh / 24 h = 4,17 kWh
4,17 kWh * 10 h = 41,7 kWh

By zgromadzić taką ilość energii cieplnej, potrzebny jest bufor o pojemności 7 166 litrów.

ps.
@WlodekG podpytaj kolegę @Matejko1 on zna gościa, co gromadzi latem energie cieplną w mauzerach, w celach ogrzewania budynku w okresie grzewczym.  

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
3 godziny temu, WlodekG napisał(a):

Ja twierdzę, że dokładnie tak to działa

Matematycznie tak, praktycznie nie.

Opublikowano

Z 10 -14 lat wstecz na forum ostro działał kolega Bachus z Gdańska,

Zrobił on magazyn ciepła pod domem, ciepło magazynował w warstwie piasku, a pozyskiwał je z solarów rurowych.

Ponoć starczało na cały sezon grzewczy.

Jego posty są na forum, ale tez było trochę info w necie - szukać, czytać ew pisać do w/w.

Opublikowano

Obecnie robi się to pompką gruntową, niektórzy muszą latem odmrażać i grzać swoje odwierty. Budowa takiego zasobnika z piaskiem to też spore wyzwanie budowlane.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

A miałem taki fajny nastrój i zostałem zmuszony późnym wieczorem, by wrócić pamięcią do matematyki z szkoły podstawowej.

100 kWh / 24 h = 4,17 kWh
4,17 kWh * 10 h = 41,7 kWh

By zgromadzić taką ilość energii cieplnej, potrzebny jest bufor o pojemności 7 166 litrów.

ps.
@WlodekG podpytaj kolegę @Matejko1 on zna gościa, co gromadzi latem energie cieplną w mauzerach, w celach ogrzewania budynku w okresie grzewczym.  

Przecież pisałem "jeśli masz taki bufor". W sumie moja wina, bo nie odniosłem się do konkretnych warunków autora postu tylko pisałem teoretycznie, więc nieco bez sensu bo temat dotyczy konkretnego zagadnienia. 

Właśnie zauważyłem, że opierając się na prawidłowych założeniach źle podałem wymaganą moc pompy. Pompa przez 10 godzin musi produkować 4,17 kWh na godzinę + zapas na 14 godzin. Bufor musi zgromadzić 4,17 x 14 godzin, a więc 58,38 kWh. Wymagana moc pompy musi być 2,4 razy większa. 

Widzę, że licząc pojemność bufora potrzebną na zgromadzenie 41,7 kWh (chyba nieprawidłową) założyłeś delta t na buforze 5 stopni. Dlaczego? Wydaje mi się, że delta t na buforze może być większa i wtedy potrzebujemy mniejszy bufor. Do zgromadzenia 58,4 kWh potrzebujemy bufora 10042 litrów przy delta t 5 stopni i 5021 litrów przy delta t 10 stopni.

Przypomnę, że to był przykład zakładający 100 kWh dziennie zapotrzebowanie. Autor posta ma zapotrzebowanie dzienne zapewne znacznie mniejsze, szacuję że może 50 kWh dziennie przy -20. Wtedy dla delta t 10 stopni na buforze pojemność bufora wychodzi 2500 l. Teraz zmieńmy założenie: tania taryfa do -10 i przy tej temperaturze zużycie dzienne 30 kWh. Przy delta t 10 stopni bufor wychodzi 1500 l. Autor podaje temperaturę wody do ogrzewania 35 stopni i podgrzewa bufor do 65 stopni. Delta t 30 stopni - pojemność bofora 502 litry. Chyba nie brzmi już tak niedorzecznie? Nie wykorzystujemy całego bufora, więc pojemność musi być większa - autor ma 750 l ale nie mam pojęcia czy to wystarcza 😉

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano
15 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Dostarczysz tyle energii do pomieszczenia ile jest w stanie oddać podłogówka, grzejniki i przyjąć bufor a wiadomo żeby było ekonomicznie to grzanie do 45st,  ten bufor dużo energii nie zgromadzi.

Jeśli grzejesz grzałką to możesz grzać sobie bufor do 85st czyli zgodzę się że potrzebujesz 2 razy mocniejszą grzałkę ale w przypadku PC to nie przejdzie chociażby dlatego że maksymalna temp z jaką może grzać  jego PC to 55st  i na pewno przy -20 st na dworze będzie to mniej.

Potrzebował by mocnej PC na r290 która grzeje do 80st ale COP wyjdzie bardzo mały.

Jak pisałem w poście wyżej autor podaje 35 stopni grzanie i bufor 65 grzanie. Faktycznie, jakby grzał do 80 stopni to delta wyjdzie 45 stopni i będzie większa pewność że bufor wystarczy.

Opublikowano (edytowane)

A tak na marginesie - nawet jak bufor wystarczy to wydaje mi się, że to się kompletnie nie opłaca w przypadku pompy ciepła. Na przykładzie KAISAI COP przy -10 temp zasilania 35 stopni 2,54, temperatura zasilania 60 stopni 1,25. Mamy taryfę 69 groszy taniej, 1,16 zł drożej. Przy zapotrzebowaniu 100 kWh i COP 2,54 zużyjemy 40 kWh po cenie średniodobowej 0,96 groszy a więc za 38,4 zł, a w przypadku COP 1,25 zużyjemy 80 kWh po cenie 69 groszy czyli za 55 zł.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Tylko nadal wyliczenia nie do PC które grzeje do 55st. Ja to liczę w inny sposób niż Ty.

Według Panasonica podniesienie temp grzania o 1st  powoduje większe zużycie energii o 2% 

Czyli przy 36st i cenie prądu z przesyłem 0.65zł przy grzaniu parametrem 55st cena energii wzrośnie o 38 %

0.63 * 38% więcej wyjdzie 0.87 zł  

Bufor też jakieś straty ciepła powoduje.

Ceny dla taryfy G13 w Tauronie dla mnie to

13 godzin po 0.63zł

6 godzin po 0,90zł

5 godzin po 1.50zł 

weekendy wszystko w najtańszej taryfie.

Gdy wyłączysz PC na 5 godzin a bez problemu tak można zrobić to grzanie bufora wcale się nie opłaca.

Na te 5 godzin najlepiej mieć prąd z magazynu energii  do potrzeb domowych. 

W taryfie letniej tylko 3 godziny są najdroższe a nie 5 jak w zimowej.

Przy delcie 19st bufor 700l zgromadzi  15kwh energii  

Ja mam 4 razy większe zapotrzebowanie niż kolega więc inwestycja w kilka dużych buforów jest nieopłacalna Lepiej zainwestować w magazyn energii. 

Kolega już ten bufor ma ale zajedzie szybko PC jak będzie pracowała na maksymalnej wydajności grzejąc wodę do 55st

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Przekładając Twoje procentowe zwiększenie zużycia energii na COP i mój przykład: przy 35 stopniach COP 2,54 przy 60 stopniach 1,69. Czyli Panasonic lepiej trzyma COP przy wzroście temperatury zasilania.

Fajną masz taryfę te G13. Muszę pokombinować bo mam gorszą.

Rozumiem, że grzejesz 13 godzin temperaturą 55 stopni, 6 godzin temperaturą 36 stopni i 5 godzin wcale i masz grzejniki? Nie do końca zrozumiałem co piszesz o buforze. Czy masz bufor i jeśli tak, to jaką pełni rolę? Nie odczuwasz zmian temperatur w domu przy takim grzaniu? 

Faktycznie przy Twoim sposobie i Twojej taryfie wypada taniej niż całą dobę grzać 36 stopni.

Jak sobie przeliczyłem na moje G12 to nawet gdybym miał Panasonica by wypadło drożej niż całą dobę 36 stopni.

Czyli jak widać kwestia indywidualna: G13 + Panasonic = inna opłacalność manipulacji krzywą grzewczą.

EDIT: Chyba zmienię na Tauron dostawcę energii 🙂 A patrzyłeś na G13s? Wydaje się jeszcze lepsza. Eh, sprawdziłem niedostępna w moim regionie, mogę tylko ew. G13.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Tauron prąd ma drogi tylko przesył tani w G13

Przedpołudniowa 7-13

Prąd 0,5803

Przesył 0.3244

Popołudniowa 16-21 latem 19-22

Prąd 0,9631

Przesył 0.5328

Pozostałe 

Prąd 0.5240

Przesył 0,1016

Opublikowano

Rozumiem, ceny brutto 👍

Opublikowano
Godzinę temu, WlodekG napisał(a):

Rozumiem, że grzejesz 13 godzin temperaturą 55 stopni, 6 godzin temperaturą 36 stopni i 5 godzin wcale i masz grzejniki?

Mam 2 domy

W jednym niezamieszkałym   PC Kaisai 10kw grzejniki przewymiarowane i grzeję 30 st w droższej i 32 st w tańszej. Patrząc na termometr jak wyłączę PC na 5 godzin to temperatura nie spada.

W drugim zamieszkałym grzeje Panasonic i jest fotowoltaika na starych zasadach więc prądu nie oszczędzam Grzeje z krzywej zawsze takie samo ustawienie.

6 minut temu, o6483256 napisał(a):

Rozumiem, ceny brutto 

Tak Tylko trzeba doliczyć opłat stałe czyli utrzymanie licznika i mocową 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To wiadomo, że dochodzą jeszcze wszelkiej maści pierdoly których nikt (nawet sprzedawca) na fv nie rozumie 😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, WlodekG napisał(a):

A patrzyłeś na G13s?

Wolę G13 bardziej odpowiednia dla mnie.

1 godzinę temu, WlodekG napisał(a):

Czy masz bufor i jeśli tak, to jaką pełni rolę?

Do Panasonica bufor musiał być  jest podłączony szeregowo. Była kiedyś możliwość grzania też równolegle ale beznadziejnie to działało więc przerobiłem bo potrzebna była mi pompa obiegowe z tego podłączenia. 

Kaisai działa bez bufora i jest glikol w całej instalacji.

Dodatkowo montuję teraz kocioł na drewno Powinien być do niego bufor 1000l Zobaczę jak będzie działało bez bufora Zawszę mogę dołożyć. Trochę przerabiam kocioł wykładając go całego szamotem zobaczymy jak będzie zagazowywał drewnom przy 60st. Cel większa temp w komorze spalania a mniej ciepła na wymiennik bo szamot go zatrzyma w środku.  Kaisai 10kw na duże mrozy za słaby a chcą mieć drugie źródło ciepła.    

Edytowane przez cezario1