Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności, na forum wracam po jak zwykle kilka porad i objaśnień 😉

Od tego sezonu intensywnie używam już pieca na pellet, i właściwie to dwie sprawy ustawienia i spalanie 

Ustawienia - jadę na fabrycznych jedynie posługuje się zmianą mocy kotła obecnie 90 %, pytanie jako że przy tej mocy temperatura oscyluje w okolicy 62 C (zadana 60) przy tej temp wiatrak ma 1% i tworzą się spieki 

Korekta wentylatora górna gdy palnik idzie na 100% to 100 % to jest na podtrzymaniu czyli przy temp 60 i wyżej 

Czy odwrotnie 

Korekta wentylatora dolna gdy palnik idzie na 1% gdy już osiągnie zadaną i jest na podtrzymaniu?

Spalanie - spalam 15 kg na 8 godzin praca ciągła, chyba trochę dużo?, narazie ogrzewam tylko dolne piętro 75m2 budynek nieocieplony termostaty na grzejnikach (na 3, około 20-21 C), tutaj kwestia wyżej wymienionych spieków i sporo sadzy na moje oko

IMG_20260115_004305487.jpg

IMG_20260115_014437191_HDR.jpg

IMG_20260115_220845158_HDR.jpg

IMG_20260115_110805677_HDR.jpg

IMG_20260113_094755443.jpg

IMG_20260113_094811648.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A orientuję się ktoś czy takie założenie zaworu spełnia w pełni jego funkcje?

U mnie powinien być odwrotnie czyli skala z z tym grzybkiem regulującym wewnątrz z prawej strony 

IMG_20260211_191547630_HDR~3.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie. Odnoga zmieszana zawsze pełny prześwit. Przymykam zimne lub ciepłe. Przestaw na drugą stronę. Skala 0 u góry  10 po prawej.

Edytowane przez 1mps
Opublikowano

Tak ale na skali ma 90°. Zdejmij czerwona dźwignie która od spodu ma wystający ząbek. Który z kolei porusza sie w wycięciu na skali. Następnie ustaw jak pisałam. Albo najlepiej nic nie ściągaj odkręć te 2 male śrubki i przestaw skalę razem z pokrętłem., tu akurat jest taka możliwość. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.02.2026 o 22:46, dudaiver56 napisał(a):

(...

IMG_20260218_193759~2.jpg

@dudaiver56 Jaką dokładnie funkcję pełni ten zawór w przypadku twojej instalacji? Czy to jest: ochrona powrotu do kotła? mieszanie wody na grzejniki/podłogówkę? Inna?

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Kocioł jest ustawiony na PRACĘ CIĄGŁĄ!! to ile ma spalać? Przy mocy minimalne na pracy ciagłej są to ilości ZAWSZE wiekszę niż przy pracy przerywanej, niezależnie od ocieplenia.

Ale kto bogatemu zabroni..............