Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, nightwatch napisał(a):

(Pellet)… więc bardzo ekonomicznie to nie było

7 godzin temu, nightwatch napisał(a):

W tej chwili COP jest ok 2.5,

Odniose sie na swoim przykladzie:

Znajac ile mnie kosztuje pellet i wiedzac ile wytworzylem energii oceniam oplacalnosc.

I tak u mnie od wrzesien 2025 do teraz (18.01.2026):

Pellet 1542 kg -> 6418 kWh EC

Cena pelletu przyjmijmy srednia rynkowa aktualna:

1t = 1000kg = 1600 zł

To daje u mnie na dzien dzisiejszy cene 1kWh = 0,38zł

Przy COP > 3 mialoby to sens u mnie.

Reasumujac: pellet na ponizej sredniej temperatury sezonowej a od i powyzej juz tylko PC.

Opublikowano (edytowane)

Pellet przynajmniej tak nie syfi jak węgiel. Zasypywanie węgla, magazynowanie go w piwnicy i ten wszędobylski pył był już naprawdę męczący i nie chciałbym do niego wracać 👍 

COP z dzisiejszej doby:

image.png.89469989e3f4c562e2b83f379a855640.png

image.png.2628087541b4d5ab5c162d910e5789d0.png

Chyba jest całkiem nieźle chociaż temperatura w domu spadła

image.png.d0126c92018df8c2c99a6204dcde4022.png

Grzałki w pompie mam ustawione na -12*C, ale czujnik w pompie zawyża temperaturę o ponad 2*C i mimo -14*C na zewnątrz jeszcze sie nie uruchomiły

Zużycie prądu do teraz (9.50) 19,5kWh

Edytowane przez o6483256
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie

Zdecydowałem że jednak będzie pompa ciepła. I teraz w kwestii pompy proszę was o poradę. Dom będzie miał około 120m wszędzie ogrzewanie podłogowe. Dom będzie z drewna. Zaproponowano mi pompę Atlantic extensa AI duo r32 8kw. Czy ta pompa nie będzie za duża? Wpisałem w kalkulatorze parametry domu i teoretycznie wychodzi że potrzebuję 6kw. Posiłkowałem też się cztem gpt i też zasugerował pompę 6kw (na podstawie zdjęć opisu danych technicznych projektu) . Jednak proszę o waszą opinię bo będzie miała dla mnie większe znaczenie niż kalkulatory czy czat gpt. Jeśli czegoś brakuje to napiszcie a ja postaram się odpowiedzieć

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja natomiast utwierdziłem się w przekonaniu, że moja 5kW jednak jest wystarczająca. Musimy patrzeć na sezon grzewczy jako całość, nie tylko na tydzień czy dwa z większymi mrozami. Dom się zbytnio nie wychładzał i pomimo obaw pompa dała radę. Największe mrozy od kilkunastu lat, więc miejmy nadzieję że następne zimy będą lepsze.

@Darius93 Nie wiem kto będzie projektował i wykonywał podłogówkę, ale zadbaj o przeliczenie zasilania na jak najniższe temperatury. Wydasz raz na kilka metrów rurki więcej, ale później będziesz zadowolony z niskiego zapotrzebowania na energię dla pompy. Nastaw się też że zanim skończysz budowę, do kupienia będą raczej tylko monobloki i trzeba już teraz pomyśleć nad lokalizacją i wyprowadzeniem rurek z wodą.

Opublikowano (edytowane)

Wiele osób przedstawiało miesięczne zestawienia zużycia energii za cały rok, i z tych obrazków widać że w ciągu dwóch najzimniejszych miesięcy PC zużywa więcej prądu niż przez pozostałą część roku (tzn o ile w danym roku występuje zima). Tak więc to te miesiące (grudzień i styczeń) mają decydujący wpływ na ekonomię instalacji i pod nie należało by optymalizować dobór pompy. Aha no i R32 jest dobry do podlogowki, a jak kaloryfery to propan będzie lepszy.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Nie ma różnicy czy masz podłogówkę, czy kaloryfery z dobraną mocą do temperatury zasilania. Nikt rozsądny nie kupi pompy żeby grzać kaloryferami na 60*.

Opublikowano

Chodzi o fizykę i możliwości urządzeń, fajnie na YouTube wyjaśnia to Waldemar Pachoł. Np przy temperaturze zasilania powyżej 40⁰C pompa na R32 będzie zmuszona do użycia grzałek gdy temp powietrza spadnie niżej niż ok -13⁰C. Bo inaczej nijak tych 40⁰C nie da. Ale jak masz podlogowkę na 30⁰C to grzałek nie musi włączać nawet w większe mrozy typu -20⁰C. Czyli w obu przypadkach będzie działać, ale ten z kaloryferami zapłaci dużo większy rachunek.

Opublikowano

Moja (R32) do tych 38*C ciągnie bez grzałek, a powyżej już faktycznie leci na grzałkach 👍

Opublikowano

Tez oglądam pana Waldka i on zawsze zwraca uwagę na kopertę pracy pompy. Ja nie używam temperatury wyższej niż 35* na wyjściu z pompy, różnicę mam tylko w przepływach i większa część domu na grzejnikach. Dlatego trzeba patrzeć gdzie się mieszka i jakie występują warunki pogodowe.

Opublikowano (edytowane)

Z tego powodu dziwią mnie porady żeby wybierać najmnieszą możliwa pompę, bo 'te kilka dni mrozu w roku' nikogo nie zabolą. To tak jakby tankować auto na wyprawę - jak będzie z wiatrem to dojedziemy, ale gdyby było pod wiatr to nic takiego, ostatnie 10km dojdziemy piechotą.

Jak ktoś ma podlogowkę i dobrze ocieploną chatę to w ogóle pewnie  nie zauważy problemu, ale nie wszyscy tak dobrze mają.

Opublikowano

Z tym autem i paliwem to trochę nietrafione porównanie. Bardziej bym porównał do małego auta, które wolniej, ale też dojedzie. Pompa ma być dobrana w punkt, ani za mała, ani za duża. Ja mogę używać za małej, gdyż mam drugie źródło ciepła.

Opublikowano (edytowane)

Hehe, też mam drugie źrodlo ciepła. Ale bym tak nie kozaczył teraz gdyby go nie było. Co mi z tego że 50 tygodni w roku ciepło, gdybym przez 2 tygodnie musiał marznąć? Dzieciaki na pewno by pochwaliły że tata świetnie zoptymalizował

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja też mam drugie źródło ciepła, ale nie podłączone 🤣 Nie mogę cwaniakować 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Na razie to raczej do bieguna zimna mam najbliżej 😂 

Opublikowano

Zauważyliście dziwny trend nagonki na tych którzy utrzymują w domu temperatury w okolicach 20-21*, a szczególnie jak jeszcze mają PC? Jakby wykładnikiem dobrobytu/zamożności była wyższa temperatura w domu, dziwne zjawisko.

Opublikowano

Wy tak ostrożnie z tym polecaniem pomp na styk bo komuś krzywdę zrobicie .

Nie każdy ma podłogówkę i dom super ocieplony i kozę 😊

Ja mam dziś ciepłą ścianę tak się komin wygrzał od palenia drewnem na ruszcie ☺️

Przypomniały mi się czasy jak kaflok był , siedzę przy niej i powiem wam że chyba nic przyjemniej nie grzeje jak ściana 😝

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, carinus napisał(a):

Zauważyliście dziwny trend nagonki na tych którzy utrzymują w domu temperatury w okolicach 20-21*, a szczególnie jak jeszcze mają PC? Jakby wykładnikiem dobrobytu/zamożności była wyższa temperatura w domu, dziwne zjawisko.

To jest koronny argument dla tych którzy palą w kopciuchach i mają 23-24*C jak napalą, a jak wygaśnie to 18, ale o tym już nie mówią. Boli ich to, że ktoś ma bezobsługowe ogrzewanie, a oni tego nie założą bo ich super budynki o których sie tak rozpisują na to nie pozwalają, bo by poszli z przysłowiowymi torbami😉 To są kompleksy, zwykła zazdrość i próba wytłumaczenia sobie swojej sytuacji jako "lepszej"

Mi spadła temperatura do 20^C z czego nie jestem zadowolony, ale powoli idzie w górę, chyba już wiem co trzeba zmienić, ale wstrzymam sie z kombinacjami jak będzie w plusie, a nie -20*C

PS W "internetach facebookowych" zrobił sie ruch, jak włączyć grzałkę, jak włączyć to czy tamto, widać zimno sie zrobiło, ale Ci sami co teraz jęczą i szukają odpowiedzi, bo instrukcji nie chce im się czytać, zaraz będą wychwalać swoje pompy pod niebiosa jak tylko miną mrozy. To druga strona medalu tych którzy za wszelka cenę muszą udowadniać sobie, że dobrze wybrali 😁

Edytowane przez o6483256