Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stoję przed wymianą źródła ogrzewania. Pellet albo gaz. Mam przyłącze do gazu. 3 osobowa rodzina, powierzchnia użytkowa domu to 110m2. Obecnie przy węglu roczny koszt ogrzewania wyniósł nas 6000 zł. Kaloryfery. Mam miejsce na składowanie pelletu, nie ma problemu z obsługą. W kolejnych latach na pewno wymienimy okna, drzwi i być może ocieplimy dach. Natomiast zastanawiam się co będzie bardziej opłacalne na przestrzeni najbliższych 5, 10 lat. W załączeniu fragment charakterystyki energetycznej budynku. 

Zrzut ekranu 2026-01-6 o 14.16.34.png

Opublikowano (edytowane)

koszty ogrzewania na przestrzeni kolejnych lat - nie wiadomo, może gaz wyjdzie drożej, może pellet - tego nikt nie wie. Mimo wszystko gaz jest bardziej przewidywalny niż pellet - bo pellet w sezonie 22/23 podrożał x2,5 na strzał znikąd, a dla gazu nigdy takich dużych roznic nie będzie bo by rodacy sejm na widłach wynieśli. A pelleciarzy wszyscy mieli w d*** - płać albo siedź w zimnym. NA razie przy chyba wychodzi podobnie - niech mnie ktoś oświeci - obecnie pellet to jakieś40gr za REALNĄ KWH - nie wiem jak gaz niech ktoś dopisze

koszty pieca  i instalacji - sporo taniej wychodzi gaz. Dobra instalacja z piecem peleltwym, buforem, elektroniką do tego to co najmniej 30k i jeszcze musisz trafić na dobrego fachowca który to ogarnie, a takich jest poniżej 10%. Gaz założy piewrszy lepszy Mirek i będzie śmigać. Ten sam pierwszy lepszy Mirek założy ci pellet ale będziesz miał z tym od cholery problemów na dużym spalaniu zamykając

koszty i łatwość serwisu - wiadomo że gaz wyjdzie taniej bo serwisantów od groma, piece mniej skomplikowane, instalacje mniej skoplikowane

gaz - nic nie robisz, siedzisz, płacisz rachunki i cieszysz się ciepłem

pellet - kombinujesz skąd kupić, jak przywieźć żeby było taniej, Targasz te worki, co pare dni wsypujesz do pieca, czyścisz ten piec klnąc na to jak ten popiół jest drobny lekki i jest PO PROSTU WSZĘDZIE. I od czasu do czasu czyszczenie pieca gdzie jak nie masz odkurzacza przemysłowego - cała kotłownia będzie w popiele

I to ci mówi zadowolony użytkownik pieca na pellet. Od 6 lat jade na pellecie, piec nie sprawia problemów, spala go mało i jest ok

ALE

żałuje że nie zrobiłem wtedy za te pieniądze co wydałem na kotłownie przyłącza gazu. Ponieważ go nie miałem a nie cierpię załatwiać formalności wybrałem pellet. Dzisiaj właśnie spędziłem prawie godzine na comiesięcznym czyszczeniu pieca...

Edytowane przez KarolBl
Opublikowano

Przewaga pelletu (podobnie jak drewna i wegla) nad gazem jest to ze masz mozliwosc zmagazynowania nawet na kolejne kilka sezonow (jesli masz gdzie).

Nie znam innych plusow pellet vs gaz.

Opublikowano

Mam kocioł na pellet od ok 7 lat.

Popiołu w kotłowni nie mam, owszem trochę pyłu drzewnego z pelletu jest, ale to śladowe ilości. Nie kombinuje gdzie kupić,  nie martwię się jak przywieźć,  mam stałego dostawcę od kilku lat , nigdy mnie nie zawiódł, pellet prawie zawsze certyfikowany A1 a jak no name to i tak tej samej jakości jak nie lepszy. Jak raz do roku te 3-4 palety przeniosę z garażu do miejsca składowania czyli jakieś 7m to nic mi sie nie stanie. Kocioł czyszczę gruntownie dwa razy w roku, co miesiąc lub dwa tak z grubsza, popiół co dwa tygodnie.

W zasadzie to gdybym nie musiał dosypać pelletu raz na tydzień to bym zapomniał że mam kocioł.

Gaz u mnie zakładali jakieś 3 lata temu. Jako że miałem gaz w poprzednim miejscu zamieszkania przez kilkadziesiąt lat to teraz zrezygnowałem i jestem zadowolony. To była bardzo dobra decyzja. Nie martwię się jaki rachunek przyjdzie. Brak obowiązkowych przeglądów itp. 

Zaletą pieców gazowych jest to że są prawie bezobslugowe,  czysto w pomieszczeniu i mało miejsca potrzeba. Przeglądy jednak trzeba robić i nie jest to prosta i tania usługa . Samemu trudno to zrobić.  A kocioł na pellet.... otwieram drzwiczki, wyjmuje pojemniki na popiół,  szpachelka oblece ścianki, odkurzaczem do popiołu odkurzę resztki, zamknę drzwiczki i po temacie. Na dobrą sprawę to i 5 latek temat ogarnie. A ile zabawy by przy tym miał 😄😄😄.

Dzisiaj gdybym wybierał to wybrałbym pellet. Ale to ja, bo mam uraz do gazu.

Sąsiad ma pellet, założył gaz bo chciał i efekt taki, że z gazu korzysta w lecie ale zimą ogrzewa pelletem. Mówi że na gazie to by poszedł z torbami zwłaszcza teraz jak temp. są poniżej -10°C.

Ja bym doradził kocioł na pellet koniecznie z buforem ok 500l, nie większym nie mniejszym. Jak bez bufora i jeszcze z zaworem 4D to witam na tym forum z codzienną dawką problemów. Zapomnij o teorii że kocioł na pellet pięknie moduluje mocą itp. Piec na gaz już tak, potrafi ładnie modulowac. 

I nie jestem instalatorem czy sprzedawcą, tylko zwykłym użytkownikiem co sam zbudował swoją kotłownie i instalację która teraz użytkuje. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Też jestem zwykłym użytkownikiem kotła na pellet co sam zbudował swoją kotłownię i tu bym się zgodził z kolegą Gonzo19 oprócz tego, że koniecznie z buforem i że pelleciak nie moduluje. 

Zauważyłam, że największe problemy mają użytkownicy co mają zawory 4d.

Ja mam 3d z pompą kotłową bez bufora i pięknie moduluje pracuje stabilnie utrzymuje temp. zadaną i tak 5 lat sobie pyka bezawaryjne, a czyszczenie kotła u mnie to 10 min. raz w tygodniu. 

Wszystko zależy jaka instalacja jaki Kocioł. 

Opublikowano

Z cenami to trudno przewidzieć, na ten moment pellet drogi jest. Ja bym wybrał gaz, dostosował ewentualnie grzejniki pod niski parametr, wybrał porządny kocioł kondensacyjny z dobrym sterowaniem i cieszył się bezobsługowym ogrzewaniem

Opublikowano
W dniu 6.01.2026 o 14:21, mcmarins napisał(a):

Stoję przed wymianą źródła ogrzewania. Pellet albo gaz. Mam przyłącze do gazu. 3 osobowa rodzina, powierzchnia użytkowa domu to 110m2.

Nawet się nie zastanawiaj, bierz gaz.