Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stoję przed wymianą źródła ogrzewania. Pellet albo gaz. Mam przyłącze do gazu. 3 osobowa rodzina, powierzchnia użytkowa domu to 110m2. Obecnie przy węglu roczny koszt ogrzewania wyniósł nas 6000 zł. Kaloryfery. Mam miejsce na składowanie pelletu, nie ma problemu z obsługą. W kolejnych latach na pewno wymienimy okna, drzwi i być może ocieplimy dach. Natomiast zastanawiam się co będzie bardziej opłacalne na przestrzeni najbliższych 5, 10 lat. W załączeniu fragment charakterystyki energetycznej budynku. 

Zrzut ekranu 2026-01-6 o 14.16.34.png

Opublikowano (edytowane)

koszty ogrzewania na przestrzeni kolejnych lat - nie wiadomo, może gaz wyjdzie drożej, może pellet - tego nikt nie wie. Mimo wszystko gaz jest bardziej przewidywalny niż pellet - bo pellet w sezonie 22/23 podrożał x2,5 na strzał znikąd, a dla gazu nigdy takich dużych roznic nie będzie bo by rodacy sejm na widłach wynieśli. A pelleciarzy wszyscy mieli w d*** - płać albo siedź w zimnym. NA razie przy chyba wychodzi podobnie - niech mnie ktoś oświeci - obecnie pellet to jakieś40gr za REALNĄ KWH - nie wiem jak gaz niech ktoś dopisze

koszty pieca  i instalacji - sporo taniej wychodzi gaz. Dobra instalacja z piecem peleltwym, buforem, elektroniką do tego to co najmniej 30k i jeszcze musisz trafić na dobrego fachowca który to ogarnie, a takich jest poniżej 10%. Gaz założy piewrszy lepszy Mirek i będzie śmigać. Ten sam pierwszy lepszy Mirek założy ci pellet ale będziesz miał z tym od cholery problemów na dużym spalaniu zamykając

koszty i łatwość serwisu - wiadomo że gaz wyjdzie taniej bo serwisantów od groma, piece mniej skomplikowane, instalacje mniej skoplikowane

gaz - nic nie robisz, siedzisz, płacisz rachunki i cieszysz się ciepłem

pellet - kombinujesz skąd kupić, jak przywieźć żeby było taniej, Targasz te worki, co pare dni wsypujesz do pieca, czyścisz ten piec klnąc na to jak ten popiół jest drobny lekki i jest PO PROSTU WSZĘDZIE. I od czasu do czasu czyszczenie pieca gdzie jak nie masz odkurzacza przemysłowego - cała kotłownia będzie w popiele

I to ci mówi zadowolony użytkownik pieca na pellet. Od 6 lat jade na pellecie, piec nie sprawia problemów, spala go mało i jest ok

ALE

żałuje że nie zrobiłem wtedy za te pieniądze co wydałem na kotłownie przyłącza gazu. Ponieważ go nie miałem a nie cierpię załatwiać formalności wybrałem pellet. Dzisiaj właśnie spędziłem prawie godzine na comiesięcznym czyszczeniu pieca...

Edytowane przez KarolBl
Opublikowano

Przewaga pelletu (podobnie jak drewna i wegla) nad gazem jest to ze masz mozliwosc zmagazynowania nawet na kolejne kilka sezonow (jesli masz gdzie).

Nie znam innych plusow pellet vs gaz.