Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vikersonn Bjorn 12 - ekran nie działa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne forum. 

Jestem posiadaczem pompy ciepła Vikersonn Bjorn 12. Padł mi ekran a co za tym idzie nie mogę sterować pracą pompy. Czy taki ekran można gdzieś nabyć drogą kupna ew może jest jakiś sposób na uratowanie tego co mam. Nie wiem, może jakiś reset lub coś w tym rodzaju? Nie znam się a problem duży. Nie wiem czy ta srebrna "poduszeczka" to normalne? Wrzucam parę fotek dla ułatwienia. Proszę o pomoc, będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

0fe2482d-3a62-479a-bc63-2f1d3ced033f.jpg

PXL_20251129_074033155.jpg

PXL_20251129_074037192.jpg

PXL_20251129_075237061.jpg

Opublikowano

Na moje to akumulator Ci rozwaliło , poszukaj gdzieś fachowca co naprawia elektronikę to Ci może ogarnie - jeśli tylko to ...

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Akumulator grozi wybuchem i pisze to całkiem poważnie. Koniecznie go wymień, a póki co wrzuć to do jakiegoś niepalnego pojemnika (wiadro stalowe (tylko zwarcia nie zrób), przykryte czymś etc i postaw w jakimś bezpiecznym pomieszczeniu 👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Witaj kolego @markus66 na forum Info Ogrzewanie.

Ta Twoja pompa ciepła  Vikersonn Bjorn 12, moim zdaniem to jakaś używka (amator elektronik lepiej poradził by sobie z lutowaniem).
Poniżej masz telefon i adres do serwisu producenta.

Serwis
+48 533 344 502
serwis@vikersonn.eu
Pon. – Pt. 12:00 - 16:00  

ps.
@marcin z jakiego powodu jakiś moderator, musi zaakceptować moją wypowiedź.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Spuchnięty akumulator,  sprawdź na nim napięcie, pewnie wyjdzie ~0. Jest duża szansa że zwiera i dlatego wyświetlacz nie działa, wymień i sprawdź. Przy takim aku szansa na samozapłon jest mała rozładowane i tak zepsute można przebić i się nie zapalają - sprawdzałem, ale jak się boisz to odetnij go i zapakuj nie do blaszanego pudełka, a do ceramicznej doniczki i przykryj ceramiczna podstawką. Sposób sprawdzony przy ekstremalnym ładowaniu niepewnych akumulatorów w modelach RC.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
15 godzin temu, damiaszek napisał(a):

Spuchnięty akumulator,  sprawdź na nim napięcie, pewnie wyjdzie ~0. Jest duża szansa że zwiera i dlatego wyświetlacz nie działa, wymień i sprawdź. Przy takim aku szansa na samozapłon jest mała rozładowane i tak zepsute można przebić i się nie zapalają - sprawdzałem, ale jak się boisz to odetnij go i zapakuj nie do blaszanego pudełka, a do ceramicznej doniczki i przykryj ceramiczna podstawką. Sposób sprawdzony przy ekstremalnym ładowaniu niepewnych akumulatorów w modelach RC.

Dzięki za info. A czy jak usunę ten akumulatorek i podepne bez niego to może zadziałać? tzn by sprawdzić czy ekran działa?

W dniu 29.11.2025 o 21:20, Andrzej_M_ napisał(a):

Witaj kolego @markus66 na forum Info Ogrzewanie.

Ta Twoja pompa ciepła  Vikersonn Bjorn 12, moim zdaniem to jakaś używka (amator elektronik lepiej poradził by sobie z lutowaniem).
Poniżej masz telefon i adres do serwisu producenta.

Serwis
+48 533 344 502
serwis@vikersonn.eu
Pon. – Pt. 12:00 - 16:00  

ps.
@marcin z jakiego powodu jakiś moderator, musi zaakceptować moją wypowiedź.

Co mam powiedzieć? Nie wiem, miało być pięknie a wyszło jak wyszło. Nic się nie dzieje od 10 lat tylko teraz ten problem z ekranem.

Opublikowano
Godzinę temu, markus66 napisał(a):

Dzięki za info. A czy jak usunę ten akumulatorek i podepne bez niego to może zadziałać? tzn by sprawdzić czy ekran działa?

Nie wiem, nie mam pojęcia jak on tam jest podpięty i do czego służył. Przypuszczam że do podtrzymania jakichś ustawień w razie zaniku napięcia. Pojemność nie wskazuje aby służył do czegoś więcej jak podtrzymanie elektroniki, ewentualnie wyłączenie systemu przy zaniku napięcia (może jakiś jeden ruch zaworem itp.) bo na samo podtrzymanie zegara to dużo za duża pojemność (chyba 2500mAh o ile dobrze odczytuje). Odetnij i sprawdź.

Opublikowano

Pewnie nie ma wbudowanej pamięci stałej, stąd to podtrzymanie. Nie odcinaj, zanim to zrobisz dolutuj nowy i wtedy odetnij, diabeł wie co sie stanie jak nie będzie miał sterownik zasilania. Miałem już kiedyś taką sytuacje. Odcięte zasilanie, sterownik do śmieci.

Opublikowano (edytowane)

To by znaczyło że urządzenie jest do ****** zaprojektowane. Przecież na magazynie czy bez zasilania w domu też może dłużej postać.

A nie ma ta PC sterowania z np. komórki lub innego przez sieć?

Edytowane przez damiaszek
Opublikowano
7 minut temu, damiaszek napisał(a):

Nie wiem, nie mam pojęcia jak on tam jest podpięty i do czego służył. Przypuszczam że do podtrzymania jakichś ustawień w razie zaniku napięcia. Pojemność nie wskazuje aby służył do czegoś więcej jak podtrzymanie elektroniki, ewentualnie wyłączenie systemu przy zaniku napięcia (może jakiś jeden ruch zaworem itp.) bo na samo podtrzymanie zegara to dużo za duża pojemność (chyba 2500mAh o ile dobrze odczytuje). Odetnij i sprawdź.

No niesety nic się nie zmieniło, ekran się odpalił ale dotyk nadal nie działa. Jutro będę miał nowy ale chyba to nic nie pomoże... chyba że to jakieś "zasilanie" ekranu.

Opublikowano (edytowane)

obstawiam że, spuchł przez ładowanie a przy okazji mógł uszkodzic taśmę od dotyku.

Ta niebieska płytka na aku to chyba jakiś układ ładowania i komunikacji za razem. 

Na bank jakaś druciarska robota raczej nikt tego od producenta nie wypuścił 

Edytowane przez szakallo
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.11.2025 o 09:32, markus66 napisał(a):

Padł mi ekran a co za tym idzie nie mogę sterować pracą pompy.

W pierwszym poście nie sprecyzowałeś - co znaczy że padł ci ekran: był "martwy" całkowicie, padło tylko podświetlenie. i czy o jest dotykowy i służy do sterowania. Założyłem na początku że ekran padł czyli nic nie wyświetla i dlatego nie można sterować - pewnie błędnie, bo wychodzi ze masz dotykowy. A jak napisał @szakallospuchnięty aku mógł uszkodzić dotyk, albo coś mechanicznie rozłączyć.

A czy wcześniej "świecił" czy zaczął teraz po odcięciu?

Edytowane przez damiaszek
Opublikowano (edytowane)

Sprawdź te złote taśmy może połamałeś przy rozbieraniu 

Zastanawiam się czy ta płytka zielona nie jest przypadkiem od jakiejś jednostki wewnętrznej klimatyzatora skoro tam takie druciarstwo 

edit

A to ciekawostka 

https://5.allegroimg.com/s1024/0c24ed/96d5f31e42f6b34321119e9aa855

Bez tytułu222.jpg

Szukaj używanego tableta bo serwis skasuje cię w tysiącach zł 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano
45 minut temu, markus66 napisał(a):

No niesety nic się nie zmieniło, ekran się odpalił ale dotyk nadal nie działa. Jutro będę miał nowy ale chyba to nic nie pomoże... chyba że to jakieś "zasilanie" ekranu.

Podłącz tam jakąkolwiek inna baterie o tym samym napięciu (może być jakaś od telefonu komórkowego) jeżeli ma 3,7V

Opublikowano
59 minut temu, szakallo napisał(a):

,,,, A to ciekawostka ,,,,

Tak się u nas produkuje pompy ciepła.

Godzinę temu, szakallo napisał(a):

,,,, Szukaj używanego tableta bo serwis skasuje cię w tysiącach zł 

Tylko kolega @markus66 we własnym zakresie tego dodatkowego interfejsu do tabletu nie podłączy.

Opublikowano (edytowane)

Ale on chce tylko wymienić wyświetlacz a to dwie taśmy jeśli już 

akumulator obstawiam że też oryginał z Manty 

Edytowane przez szakallo