Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja hydrauliczna pompy ciepła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję montaż pompy ciepła.  Będziemy się wpinać w instalację hydrauliczną pieca na ekogroszek wykonaną z miedzi. Pytanie z czego zrobić instalację hydrauliczną pompy ciepła : miedź  stal, czy pp?

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Zależnie od umiejętności i posiadanych narzędzi. To niskotemperaturowa instalacja więc plastik dobrze się nadaje.

A to połączenie instalacji bezpośrednio czy przez wymiennik?

Planowany jest bufor, gdzieś przeczytałem,  że PP ogranicza przeplyw I z czasem jest problem 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Mam część instalacji do pompy w PP, a starą w miedzi. Polecam to rozwiązanie. PP proste, tanie i wygodne do montażu. Zastosuj odpowiednie średnice rur i będzie ok. 

Jak ktoś zastosował nieprawidłową średnicę rur, to ma problem👍

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, sambor napisał(a):

Ale pewnie nie doczytałeś do końca.

Pewnie tak:) Niestety nie ma doświadczenia w tym temacie, co radzisz? PP może być? Ktoś wspomina, że stal może może przenosić drgania na instalacje, drugi pisze, że tylko miedź, nigdy PP, bo kompensacje, itp, itd

Co radzisz?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Rób na PP i nie marudź😉

To zrobi poprawnie nawet domorosły hydraulik. W przeróbce/naprawie równie banalne 👍

Opublikowano (edytowane)

Na przenoszone drgania można zastosować elastyczne kompensatory drgań. Przy PP trzeba uważać żeby przy zgrzewaniu nie zawężać przekroju to taki najczęstszy błąd a jeszcze bardziej trzeba uważać żeby się nie oparzyć bo możne zostać pamiątka na całe życie z montażu rur.

Edytowane przez marcus312
Opublikowano

Żeby zrobić zwężenie podczas zgrzewania PP, to trzeba być naprawdę zdolnym😁

Co do oparzeń, to faktycznie trzeba uważać, szczególnie w ferworze walki z rurami😉

• Lubię to 1
Opublikowano
44 minuty temu, Gier napisał(a):

Co radzisz?

Prawidłowo dobrać średnice rur, dobrze zgrzać - najlepiej poćwicz na kawałku rury - każda z nich może się inaczej zgrzewać.

Ja proponowałbym rury Stabi - ona mają mniejsze wydłużenia, ale niestety są droższe.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
22 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Żeby zrobić zwężenie podczas zgrzewania PP, to trzeba być naprawdę zdolnym

Wbrew pozorom bardzo łatwo to zrobić szczególnie na mniejszych średnicach większość może być nawet nie świadoma tego , dzieje się tak gdy zbyt mocno dociskamy rurę do złączki .

Poniżej podaję orientacyjne czasy nagrzewania i łączenia rur PP-R zgodnie z najczęściej stosowanymi normami branżowymi (temperatura zgrzewarki: 260°C).
Wartości mogą się nieznacznie różnić w zależności od producenta – ale te czasy są standardem.

Tabela – czasy nagrzewania rur PP-R

Średnica rury (mm) Głębokość wsunięcia (mm) Czas nagrzewania (s) Czas łączenia (s) Czas chłodzenia (min)
16 mm 14–16 5 4–6 2
20 mm 16–18 5 4–6 2
25 mm 18–20 7 4–6 2
32 mm 22–24 8 6–8 4
40 mm 24–26 12 6–8 4
50 mm 28–30 18 6–10 4–6
63 mm 32–34 24 8–10 6
75 mm 36–38 30 8–12 8
90 mm 40–43 40 8–12 8–10
110 mm 45–48 50 10–15 10–12

Jak korzystać z tabeli

• Czas nagrzewania – ile sekund rura i kształtka mają być na tulei.

• Czas łączenia – ile sekund masz na wsunięcie elementów bez obracania.

• Czas chłodzenia – minimalny czas, zanim element może być obciążony lub poruszany.

Opublikowano

Weź Ty daj spokój z tym chatemgpt. Każdy "zgrzewacz" z minimalnym doświadczenie praktycznym, wie ile czasu ma grzać rurę a ile złączkę w zależności od średnicy. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Brakuje jeszcze w tabeli temp w jakiej zgrzewasz. Przy 5st w budynku inaczej to wygląda niż przy 25st. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie będę już tego uzupełniał bo fachowcy i tak wiedzą na czuja ile i jak to się zgrzewa 😀

Opublikowano (edytowane)

Na pewno wiedzą.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Nie będąc fachowcem i by nieco przyoszczędzić, bo nie jestem osobą majętną, sam własnoręcznie wtapiałem wszelakie mufy mosiężne do rur i kształtek PP stabilizowanych włóknem szklanym.

Pragnę zaznaczyć, że te moje DIY zostały zainstalowane tylko w obwodach hydraulicznych CO, ponieważ nie ma tam zbyt wysokiego ciśnienia.

ps.
Rury PP i kształtki PP zamówiłem i zakupiłem bezpośrednio u producenta  PP-PLUMBER.    

• Lubię to 1
Opublikowano

No to już DIY level hard. Ale faktycznie to było opłacalne? Złączki mosiężne wcale nie są tanie, a jeszcze wtopić to w plastik pewnie nie łatwo. 

Sam też optymalizowałem koszty złączek PP (głównie śrubunki które w dużych średnicach są nieproporcjonalnie drogie) ale za pomocą innych sztuczek- okazuje się że niektóre elementy da się łączyc inaczej niż producent przewidział, bez utraty jakości, bez przewężania, a trzykrotnie taniej

Opublikowano (edytowane)

Mnie z kolei wkurza że nie ma złączek pp50 na śrubunek 5/4 cala tylko są pp50 na 6/ 4 Chcąc założyć zawór 5/4 trzeba dodatkowo stosować nypel redukcyjny.

Na PP40 i zawór 1 cal wszystko jest dostępne i to w dużo korzystniejszej cenie.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
15 minut temu, nightwatch napisał(a):

No to już DIY level hard. Ale faktycznie to było opłacalne? Złączki mosiężne wcale nie są tanie, ,,,,

Oryginał PP-PLUMBER.
Mufa PP G.Z. FI 40 na 1 1/4” -  25,50 zł

DIY
Mufa PP-R złączka FI 40  -  1,60 zł
Nypel mosiężny 5/4"  -   9,00 zł

• Lubię to 1
Opublikowano

Wszelkie PP z mosiądzem są faktycznie drogie 👍 

Andrzej_M_ twój pomysł też mi przeszedł przez myśl, ale nie ryzykowałem 😉

Opublikowano
Godzinę temu, cezario1 napisał(a):

nie ma złączek pp50 na śrubunek 5/4 cala tylko są pp50 na 6/ 4

Sztuczka o której pisałem polega na wykorzystaniu złączek systemu 32mm w instalacji PP40. Złączki te mają średnicę zewnętrzna akurat taką jak rura PP40. Z kolei złączki systemu PP40 mają średnicę zewn ok 50mm, co powinno pozwolić na ich użycie w systemie PP50. Nie sprawdzałem...

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, sambor napisał(a):

To tylko sprzedawca.

Dziękuje za formalne zgłoszenie nieprawidłowości, które raczyłem w pośpiechu napisać.

Otóż faktycznym producentem jest firma PLASTBOR.
05-500 Piaseczno  ul. Miriama Przesmyckiego 66   
NIP: 123-000-54-50

Ja przez swoje niedoparzenie napisałem, że producentem jest firma RETIP PP-PLUMBER.
05-500 Piaseczno  ul. Miriama Przesmyckiego 66
NIP: 123-131-00-95

Edytowane przez Andrzej_M_