Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To zależy od Twojej instalacji. Mam zawór ATV 60, obecnie testuje pompę na pierwszym biegu. Musisz sam dobrać odpowiedni. 

Opublikowano (edytowane)

No to inaczej,po czym poznać że dana nastawa pompy jest właściwa?)Innymi słowy jak będzie za mała to co się będzie działo?a jak za duża,jakie objawy?

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano
W dniu 24.11.2025 o 15:47, Uzytkownik2 napisał(a):

jakiej wydajności powinna pracować pompa obiegowa współpracująca z zaworem temperaturowym VTC 511 ładujaca bufory

Na dużej 

2 godziny temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Innymi słowy jak będzie za mała to co się będzie działo?a jak za duża,jakie objawy?

Jak będzie za mała to bufory będą dłużej się nagrzewaly a co za tym idzie dłużej będzie pracował kocioł i więcej spali paliwa. Jak nie masz jakiej ogromnej pompy Jak dla budynku 30 piętrowego to nie będzie za duża.

Opublikowano
9 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

No to inaczej,po czym poznać że dana nastawa pompy jest właściwa?)Innymi słowy jak będzie za mała to co się będzie działo?a jak za duża,jakie objawy?

1,5-2,0 m3/h czyli jak na instalacje domowa juz nie tak malo. To jest dla zalozenia mocy ~15-20kW i dT=5-10C.  Dokladne wartosci mozna wyliczyc, te sa wstepne z glowy.

Maly przeplyw to duza roznica temperatur wiec aby zaladowac dol bufora do 70C to z kotla musi wychodzic odpowiednio np. 80C.

Jak masz cieplomierz to odczytasz dT i przeplyw i moc. Latwiej sie pracuje na liczba niz “duzo, malo”. 

Zawor nie ma znaczenia.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.11.2025 o 06:05, PioBin napisał(a):

1,5-2,0 m3/h czyli jak na instalacje domowa juz nie tak malo. To jest dla zalozenia mocy ~15-20kW i dT=5-10C.  Dokladne wartosci mozna wyliczyc, te sa wstepne z glowy.

Maly przeplyw to duza roznica temperatur wiec aby zaladowac dol bufora do 70C to z kotla musi wychodzic odpowiednio np. 80C.

Jak masz cieplomierz to odczytasz dT i przeplyw i moc. Latwiej sie pracuje na liczba niz “duzo, malo”. 

Zawor nie ma znaczenia.

No wreszcie jakaś konkretna odpowiedż)Dziękuję.A czy bez ciepłomierza się nie obejdzie mając termometry na wszystkich odgałęzieniach zaworu VTC?Temperatura zasilania z kotła na bufor(ty) jest znana bo wyświetla się na bieżąco na sterowniku.Aby ustalić deltę to którą temperaturę powrotu należy wziąźć pod uwagę?powrót z bufora?Co do mocy kotła to 25kW ale w sterowniku moc ustawiona na 85%czyli do obliczeń należałoby przyjąć jakieś 21kW?Mając deltę temperatur  i moc kotła jestem w stanie ze wzoru obliczyć przepływ.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Szybkość pompowania nie powinna mieć aż takiego znaczenia. Bufor przyjmie tylko tyle ciepła ile wyprodukuje kocioł, niezależnie od tego jak szybko pompujesz  wodę w kółko. Jedyny problem jaki może być to gdy pompowanie będzie na tyle słabe że kocioł się zagotuje.

Opublikowano

Należy tak ustawić by nadążało odbierać to co kocioł produkuje , peleciak zejdzie z mocą ,albo się wygasi , kocioł zasypowy sam nie zwolni ,

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Gora bufora zawsze ma tyle co kociol natomiast dol to delta.

Ja wole szybciej gonic wode. Odbior ciepla lepszy, nizsza temparatura wyjsciowa, wyzsza temparatura wejsciowa kotla.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.11.2025 o 17:27, PioBin napisał(a):

Gora bufora zawsze ma tyle co kociol natomiast dol to delta.

Ja wole szybciej gonic wode. Odbior ciepla lepszy, 

Ja też , choć nie przesadnie , jak będzie przesadnie to kocioł się potrafi na tyle wychłodzić ze pompa bufora się wyłączy na chwilę , ale to zależy na jaką temperaturę załączania jest ustawiona i jaką mamy wkładkę w ATV  , te rzeczy też powinny współgrać za sobą .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
17 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Czyli wniosek z powyższej wypowiedzi-można ustawić minimalną wydajność pompy byleby kocioł tylko nie zagotował i niczym więcej się nie przejmować?)

też z takiego założenia wychodziłem, ale ......  po pewnej dyskusji na tym forum, ustawiłem dużo większą wydajność pompy(prawie max) dla testu i efekt mnie zaskoczył. Bez zmian w ustawieniach kotła czas ładowania bufora do takich samych parametrów zmniejszył sie z 3h(czasami do 3,5h, jak był duży pobór energii z bufora w czasie mrozów) do 2h(2,5h analogicznie).