Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Ciepła JBG ZHHS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest temat o pompie ciepła JBG a rozmowa zeszła już na temat normalnych zarobków w Polsce.

11 godzin temu, carinus napisał(a):

Pompa ma największy sens gdy jest w miarę ciepło

Dla mnie pompa ma sens jak mi się to spina w skali całego sezonu. Jeśli koszt nie jest większy w porównaniu do innych źródeł to nie przejmuję się większym zużyciem w mrozy.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

W zasadzie co się komu spina to też nie na temat ale tak tu jest na tym forum.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Ogólnie uważam że wszelkie dotacje to strzał w kolano, komuś dają wszystkim biorą, no niestety tak to działa, a najborsze rozwala wolny rynek. Niby rozumiem że trzeba komuś pomóc ale jak zrobić to dobrze nie wiem.

Zarobki prawie wszędzie to minimum, na lewo dołożą do 30zł i finisz, jak czytam o średnich to nie wiem zkąd to się bierze, koniec narzekania najważniejsz to ......   zdrowie, więc życzę zdrowia.

I jak tu kupić Polską PC no właśnie? Zdaję sobie sprawe że trzeba wspierać nasze, bo inaczej faktcznie nie kupimy nic, ale to musi mieć "ręce i nogi'

Przepraszam temat się rozjechał.

W nowym domu chyba nie widzę alternatywy dla PC. Ogrzewanie suitowe podczerwone nie sądzę aby było tańsze, myślę że jest droższe. Pelet chyba nie te czasy, to co zostaje? Pomapa ciepła JGB zhhs niech trzyma 30 lat, moim zdaniem dobra pompa powinna tyle wytrzymać. Sprężarki tłokowe wytrzymują ponad 100 000 moto godzin śrubowe dobijają do 200 000 , warunek na pewno nie na styk z mocą takie mam zdanie.