Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przepływem w Kaisai steruje PC jest zamontowana pompa PWM ale ten przepływ jest stale duży. Zobacze jeszcze jak są ustawione zworki na płycie głównej. Może na stały przepły ale wątpię bo zmniejsza przepływ przy wyłączonej sprężarce. Wiem że były montowane wadliwe pompy obiedowe do tego PC może na taką trafiłem. Dlatego najlepiej jakby ktoś kto ma to PC powiedział jaką ma deltę. 

W Panasonicu obecnie mam ustawiony stały przepływ na 20l/m a deltę reguluje  sprężarka zwiększając lub ograniczająć moc do zadanej delty i wszystko dobrze działa.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

U mnie też przepływ jest duży, 2m³/h I mała delta. Ale delta 2 stopnie przy tym przepływie to jakieś 5 kW mocy grzewczej. Większa delta to już moce 8..10 kW I z takimi to pompa rzadko pracuje. Domowa instalacja nie przyjmuje takiej ilości ciepła przy obecnych temperaturach. Jak grzeje cwu i bojler jest chłodny to delta może być większa, 4-5stopni . Tak że nie ma się co dziwić że delta mała, przecież to głównie od zapotrzebowania zależy a nie od ustawiania pompy

PS przepływ jest duży ale nie stały, reguluje się w jakimś zakresie. Zwykle go zmniejsza gdy grzeje cwu i zbliża się do 50⁰c

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

@nightwatchŹle pojmujesz deltę. Im większa, tym większa różnica temperatur, czyli albo mniejszy przepływ/większe tempo odbioru ciepła. Im większa delta, tym większa sprawność wymiany ciepła.

Opublikowano (edytowane)

Jako  że Rotenso to krewny Kaisai itd.. (ogólnie Midea) to wklejam wykres z mojej 8kw.

( przepływ w m3/h , pobór prądu , moc produkowana i deltę temperatury wejścia/wyjścia wody kotłowej) delta liczona na obiegu CO ( za buforem)

delta pc.jpg

Edytowane przez lajosz
Opublikowano

Carinie, delta to różnica między zasilaniem a powrotem z instalacji, ta różnica temperatur jest tym większa im więcej ciepła idzie na ogrzewanie. No i tyle. Sprawność pompy ciepła z kolei jest tym większa im temperatura zasilania niższa, więc nie opłaca się podnosić tej temperatury żeby mieć większa deltę. Stąd, jak rozumiem, ta mała delta w Kaisai, tak to zaprogramowali. 

Opublikowano

Sprawność pompy nie bierze się z wielkości temperatury, a różnicy wykorzystywanych temperatur i przepływu. Im niższa temperatura zasilania, tym niższe zużycie energii, ale niekoniecznie sprawność wymiany. 

Opublikowano

Ja czasami by zrozumieć zawiłości techniczne i dojść do sedna problemu stosuje proste środki np. wyłączę zasilanie i sprawdzam czy problem ustał. 

To teraz zastanówmy się, co się będzie działo jak różnica temperatury pomiędzy zasilaniem a powrotem obiegu hydraulicznego pompy ciepła będzie wynosiła 0 stopni ?. 

Opublikowano

Większość problemów bierze się z wykresów. Jak kotły nie robiły wykresów to wszystko było ok. Ale zaczęly, i ludzie patrzą na te wykresy. I zaraz pytają: a co on taki pofalowany, a co tu takie łamańce? I się zaczyna problem, że jak takie krzywe to trzeba wyprostować. I na forum, łooo panie, jak tak można urządzenie męczyc, przecież tam same zęby i fale. Ma być prosto. Jak EKG u nieboszczyka 

Opublikowano
W dniu 5.10.2025 o 15:59, lajosz napisał(a):

Co do resetu godzin pracy w mojej raz zrobiłem i się wyzerowało. Po paru godzinach zrób reset i się okaże .

Czas pracy się wyzerował ale została data pierwszego uruchomienia którą musiałem wcześniej wpisać i zostało też zużycie prądu które się nie wyzerowało. 

Po przywróceniu PC do ustawień fabrycznych delta zrobiła się 4. Najprawdopodobniej był włączony tryb testowy PC i pompa obiegowa  działała na maksa.

2 godziny temu, nightwatch napisał(a):

Sprawność pompy ciepła z kolei jest tym większa im temperatura zasilania niższa, więc nie opłaca się podnosić tej temperatury żeby mieć większa deltę.

Jeżeli grzejesz grzejnikami na dodatek starego typu to musisz mieć temp co najmniej 40st żeby grzejniki oddawały ciepło i deltę większą niż na podłogówce żeby było ekonomicznie. Natomiast przy ogrzewaniu niskotemperaturowym jest tak jak piszesz.

Opublikowano (edytowane)

@Vlad24 Chodzi mi o to tak na moim przykładzie w starym domu PC t-cap 9kw że jak mam grzejniki żeliwne to one przy 35 st bardzo słabo grzeją w dodatku mam wszystko podłączone na jednej pompie obiegowej tej w pc Jak PWE zmniejszy przepływ to piętro jest niedogrzane ale przy 40 st już tak bo działa grawitacja (mam instalację grawitacyjną) Przy większej delcie (mam ustawioną na 7) zdążą te grzejniki oddać ciepło Jak jest ciepło na dworze to 40st jest za dużo przy małej delcie. Dodatkowo w Panasonicu delta to też histereza czyli przy większej delcie PC dłuższe ma przestoje więc PC potrafi powyżej jednej godziny się nie załączyć. 

Jest też druga opcja którą stosuję przy niskiej temp ustawiam PC na stały przepływ bez PWE na 20l/m i piętro jest dogrzane. Natomiast jak są minusowe temp na dworze to zmieniam przepływ na 28l/m i włączam PWE  

Problem w tym że klientowi musisz się zdecydować co ustawić bo sam tego nie zrobi a przecież nie będziesz do niego   jeździł i mu zmieniał  więc ustawia się tak jak zaleca Panasonic czyli delte 7 przepływ 28l/m i włączone PWE które reguluje ten przepływ.

Wydaje mi się że dużo zależy od rodzaju instalacji CO: jakie grzejniki czy ogrzewasz też piętro, czy masz pompy dodatkowe, jak podłączony bufor itp  żeby dobrać odpowiednią deltę PC i instalacji CO. 

PC z grupy Midea mają inny sterownik niż Panasonic więc może to trochę inaczej działać przy instalacji działającej na jednej pompie obiegowej bo nie da się ustawić wielkości przepływu.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
21 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Większość problemów bierze się z wykresów......

Moja pompa nie robi wykresów , ale kupię jej kredki to może jakiś narysuje .

9 godzin temu, cezario1 napisał(a):

..... Wydaje mi się że dużo zależy od rodzaju instalacji CO: jakie grzejniki czy ogrzewasz też piętro, czy masz pompy dodatkowe, jak podłączony bufor itp  żeby dobrać odpowiednią deltę PC i instalacji CO. ..........

To prawda dom domowi nierówny , co sprawdza się jednemu niekoniecznie innemu będzie działać . Co nie zmienia faktu że kaloryfery najlepiej działają z małą deltą - wtedy całą powierzchnią oddają ciepło. Na pompie ciepła lepiej 40/35 (delta 5) od 45/30 (delta 15) a kaloryfer będzie miał podobną moc cieplną ( tylko połowa będzie chłodna ) a prądu zje mniej .

Opublikowano
16 minut temu, lajosz napisał(a):

Na pompie ciepła lepiej 40/35 (delta 5) od 45/30 (delta 15) a kaloryfer będzie miał podobną moc cieplną 

Z tą mocą cieplną kaloryfera to dla grzejników płytowych różnica jest ok 10% na korzyść mniejszej delty T.

Natomiast dużo większa różnica jest w przepływach np dla grzejnika C22 1000x600  dla mniejszej delty przepływ wynosi ok 72l/h, a dla delty większej przepływ to 22l/h.

Przy dużych przepływach trzeba brać pod uwagę rury zasilające (średnice) i hałas powstający przy przepływach.

Opublikowano (edytowane)

Tylko PC sama reguluje sobie przepływ i cóż że ustawisz niski parametr grzania jak grzejnik za mały. Założyłem grzejniki C22 3000x600 do pokoju 22m2 podłączone krzyżowo Największy jaki był dostępny. Na C33 za małe rurki bo pex 16 takie były zamontowane. Przepływ na nich to 1.7 m3 więc dla PC 10kw na styk.  Grzeją fajnie przy podłączeniu krzyżowym i nie hałasują.

Godzinę temu, lajosz napisał(a):

Na pompie ciepła lepiej 40/35 (delta 5) od 45/30 (delta 15)

Delta 15 to bardzo duża  której nie biorę pod uwagę. Ja raczej większej niż 7 nie stosuję ale delta 2 jaką miałem to bardzo mało. Dzisiaj zauważyłem że przy 32st jest delta 2 przepływ 1.7m3  a powyżej delta stopniowo wzrasta przy 45st była 5 i bardzo mały przepływ 0.750 m3   

Ogólnie dzisiaj ładnie to wszystko działało. 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

W swoim panasie też chyba ustawiasz deltę na sztywno, a sprężarka tak dobiera moc żeby zachować tę różnicę. Można jedynie korygować +/-5* od zadanej.

Opublikowano

Ale w Kaisai nie.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Vlad24 napisał(a):

To samo możesz ustawić w Kaisai 3.5 dT1SH!

Nie to samo bo ten parametr to histereza czyli po przekroczeniu zadanej temp. po ilu stopniach ma się PC włączyć i wyłączyć. Z deltą nie ma to nic wspólnego. 

53 minuty temu, Vlad24 napisał(a):

Co ustawiasz w Panasie?

Deltę z histerezę załączenia bo w Panasie jest to połączone a w Kaisai tylko histereza bez delty. W Panasie nie ma histerezy wyłączenia jest ustawiona na sztywno 2st. przynajmniej w serii J

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Nie będę kupował plasteliny, skoro zdecydowanie bardziej rajcuje mnie semtex.

ps.
Jutro PKP organizuje dla seniorów podróż za złotówkę, więc nie życzę sobie by uprawnione służby budziły moją szanowną małżonkę o godzinie 6:00. 

Ja o 6:12 odjeżdżam z dworca PKP w Lublińcu do stacji Wrocław Główny. 
Znak rozpoznawczy:
Facet z kucykiem na głowie. (To blizna po pandemii).

Edytowane przez Andrzej_M_