Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie do uzytkowników lub specjalistó.Otóz uruchomiłem pompę ciepła i aktualnie wygrzew posadzki stopniowo co trzy dni zwiększałem temp.o 5s aż do uzyskania temp.45s na zasilaniu żeby utrzymać ją przez 3dni i tu moje pytanie.Pompa sama po jakimś czasie koryguje temperaturę na zasilaniu do 30stopni jak znów podniosę do 45s to po około 12godz czasem mniej znów jest 30s zasilanie,pytanie dlaczego tak się dzieje.Pompa odpalona przez autoryzowany serwis 2tyg temu. 

Opublikowano

Może zmień ustawienie pompy w sterowniku na grzejniki?

Opublikowano (edytowane)

Ustawiona jest podłogówka przez serwisanta i zauważyłem że jak własnie przekroczyłem 30s to co jakiś czas sama obniża czasem po paru godzinach czasem po 2dniach.Sprawdzam to na aplikacji bo mieszkam gdzie indziej,pierwsze myslałem że to wina tej apki ale po odjechaniu na miejsce na pompę taka sama temp jak na apce.

Edytowane przez Łukasz29
Opublikowano

Zmień na grzejniki

Opublikowano (edytowane)

Nie masz ustawionej krzywej grzewczej zależnej od temp zewnętrznej lub wewnątrz? 

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Spróbuję zmienić na grzejniki jak kolega wyżej proponuje.A krzywej nie ma ustawionej tylko na sztywno.

Opublikowano (edytowane)

Dziwi mnie tylko jak obniżyłem przez aplikację na 40stopni to też po czasie skorygowała na 30s, a przecież to że jest ustawione jako podłogówka to przy 40st nie powinno obniżać.

Edytowane przez Łukasz29
Opublikowano

Nie dziw się chińskiej logice, bo to nie ma sensu. Zmień i wtedy sprawdzaj👍

Opublikowano (edytowane)

Niestety po zmienieniu na tryb grzejnikowy nic to nie dało dalej sama obniża do 30st.

Edytowane przez Łukasz29
Opublikowano (edytowane)

No to DUPA, bądź tutaj mądry i zrozum chińską logikę🙃

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Dziwne to jest nie ma krzywej tylko na stałe zadane a i tak sama redukuję myślałem że jak zejdę chociaż do 32st to przestanie sama obniżać ale nie dalej obniża na30st.Dzwoniłem do instalatora ale chyba tutaj pomocy nie uzyskamy.

Opublikowano

Trochę to dziwne zachowanie. Masz możliwość regulacji przepływu na pompie obiegowej?

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, pompa trzyma deltę 5*C. Tylko jak mojej (6kW) ustawię 35*C, czy 40*C cały czas trzyma zadaną. Więcej nie próbowałem.

Można zworkami wymusić max przepływ pompy obiegowej, żeby nie modulowała.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

No i tak powinno być jak i Ciebie a u mnie jakoś dziwnie nie mam pojęcia co jest nie tak denerwujące jest to ciągłe obniżanie,to nie powinno tak działać.Nie przeszkadza mi że moduluje przepływ tylko że sama sobie zmienia temperaturę.

Edytowane przez Łukasz29
Opublikowano

O kurde nie mam pojęcia instalator coś ustawiał przy pierwszym uruchomieniu i tyle a ja już normalnie jej zadawałem temp.Niewiem gdzie to znaleźć.

Opublikowano

Dzwoniłem do serwisanta ale nie miał z czymś takim do czynienia mówi żeby się nie sugerować ta temperaturą na wyświetlaczu tylko w parametrach pracy,ale jak ona obniży temperaturę sama to i w parametrach pracy jest też obniżona.Zupełnie jakby ktoś podszedł i stwierdził jest za ciepło to troszkę obniżymy.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym obstawiał że jest ustawiony program tygodniowy i według niego temperatura zadana się przestawia. No ale tylko zgaduję, to najprostsze wyjaśnienie. Poza tym jeśli nie masz pojęcia nawet jak to sterowanie dziala to po co pytasz na forum - każdy twierdzi coś innego, a to że Chińczyk winny, a to że nastawiona temperatura nieważna, albo że masz jakąś pompę wyregulować... bym jednak zaczal od zaznajomienia się osobiście z działaniem i opcjami sterownika

Ps sprawdź też jeszcze tryb EKO. Jest coś takiego, nie używałem, ale to też jakoś wpływa na nastawę temperatury 

Edytowane przez nightwatch