Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Twoja wygoda i bezobsługowość to jest cena tego kociołka 20 tyś,a tak człowiek chce za 10 tyś kociołek i już tak fajnie nie jest. 

Żeby chociaż 15-16 cenili tego  Smart,ale nie ma trzeba 100% więcej dać od jakiegoś wynalazku .

O tych kotłach attack jakoś dużo info to nie ma w necie zdania podzielone ze już zwątpiłem zniechęcił mnie.Kilku ludzi pisało ze przy użytkowaniu pękł gdzieś w środku.

Zadnej wiarygodnej opinii nie znalazłem.

Opublikowano

Mnie kosztował poniżej 20 k, obecnie w cenniku stoi szalone 27 k. Skończy się program CP to ceny spadną, więc i tak za jakiś czas dokładam pelletowca. 😉

Ktoś z forumowiczów przywoził Attack ze Słowacji, możesz podpytać co i jak.

No i w zasadzie pozostały na polu bitwy Madera, Attack, Lignum, Ferroli.

Sam musisz sobie rozpisać za i przeciw tych kotłów i dokonać wyboru.

Osobiście ( może się mylę ) ale brał bym Lignum - blisko serwis.

Opublikowano

Tu i tam pytałem ale nikt nic nie odpowiada.hmmm lignum hmmm attack hmmm madera no zobaczymy.Jutro zapytam słowaków o cenę nowej ceramiki do attaca jak to wycenią w razie awarii

Lignum ogólnie drogo go jakiś czas temu cenili bo z 15-16 tys,a faktycznie kociołki tanieją bo program CP na wykończeniu,a ruch w kotłach mały jak gdzieś się zadzwoni to widać ze brak nabywcy

Ciekawe ze lignum potrzebuje tylko 10 Pa ciąg kominowy,attack 23Pa

Madera 20kw 10Pa,a 25 Kw 15Pa

Opublikowano

Zerknij sobie jeszcze na hks Lazar DS.

Opublikowano

Bez sterownika dmuchawy odpada ale oglądałem właśnie dziś w necie Holz Master U21 kW ale jednak stwierdziłem ze wracam i chyba jutro zamówię Lignuma 20 za te 9900zł(dzwoniłem do Mory i koszt palnika dyszy nowej  poniżej 400zł).Cennik tych lignumów nowych na stronie z czerwca mają 2025r 18 tyś a co się stało ze teraz 9.9 to nie wiem

Miał mi podać namiary do ludzi co kupili i użytkują lignuma ale stwierdził ze nie bardzo ze rodo albo mało kto kupił lub ma złe opinie tak wnioskuje i temu nie podaje

Ta firma Domusa to jest duza fabryka kotłów mam nadzieje ze nie będzie tragedii większych z użytkowaniem

Słowaki już nic nie odpisują na temat attacka zapytałem o koszt dyszy ceramiki i gwarancji i cisza.

Pytałem o madere dziś 25 kw cenę mi strzelił 16.

Opublikowano

No tak, jak dojdzie sterownik i dmuchawa to cena mało zachęcająca.

Lignuma pewnie wyprzedają bo może nowy model będzie. Albo taka promocja. Nie wiadomo.

No Madera też podrożał.

Jak to kolega mawia "tanio już było".

Opublikowano

Lignum klepią tego samego z 10 lat albo i lepiej na filmiku datę widziałem ,chociaż prawie ze nic  o nich jest w internecie.Kociołek widmo nie znamy w Polsce.2 zagraniczne filmiki i jeszcze jeden komentarz tragedia najgorsza rzecz jaką zrobił kupując ten kocioł nie wiadomo co miał na myśli.

Nowszy model chyba się nie szykuje wydaje mi się ze na 100 kociołków na pellet schodzi jeden zgazowujący drewno

Opublikowano

Najdłużej to chyba Atmos w niezmienionej formie jest na rynku. No właśnie na Atmosa narzekają, inni chwalą i jest go najwięcej po kotłowniach.

Na Windhagera też widziałem negatywy, na HDG też jakiś Norweg psy wieszał. Nie ma reguły.

Opublikowano

Słowacy odpisali ze nie znają ceny ceramiki do attaca z tym do serwisu się zwrócić.Gwarancja w pełni ważna składać reklamować jak by co na stronie internetowej attack.Czyli gwarancja i części zamienne wirtualne.

Wezmę tego lignuma bo nic mądrzejszego nie ma na dziś🤭

Opublikowano (edytowane)

No może się to wydawać logiczne, bo fabryka ma poskładać kocioł na dostarczonych elementach, więc na pewno będzie inna cena fabryczna ceramiki ( zewnętrzny dostawca ), a cena tzw sklepowa.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Jutro lub pojutrze jadę do Mory i kupuje tego Lignuma 20 mam już zarezerwowany i sam sobie odbiorę bo mam blisko,Nie ma sensu szukać chyba coś innego bo za bardzo nie ma co i ceno ten wychodzi bardzo dobrze.Jak kupię to wstawię foto.Montował będę za dobry miesiąc jak zamontują mi "zimowy ogród"bo tam będzie stał bufor bo w kotłowni brak miejsca ,a zimowy ogród będzie sąsiadował ze ścianą kotłowni

Opublikowano

Kaktusy beda szczesliwe.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No i będziesz na pewno zadowolony.😉

Pewnie o tym zapomnisz za miesiąc, ale jak już zamontujesz ( wiadomo zgodnie ze sztuką ) to przed pierwszym rozpaleniem proponuję zasypać ceramikę popiołem, zrobić taką kołderkę, izolację. Będzie chronić ceramikę przed wysoką temperaturą w trakcie wygrzewania. Ja u siebie utrzymuję stałe grubość popiołu ok 3-4 cm.

Opublikowano

To musisz sobie wypraktykować czy będziesz chciał walczyć z pół metrowymi klockami - cięcie, łupanie, składowanie, podnoszenie, dźwiganie, a przy 20 m drewna to siłka za darmo. 😉

Sprawdziłem u siebie i trochę mniej roboty jest jak klocki mają 40-45 cm ( zalecenia z DTR ), niby nie wielka różnica, ale przy np 5 kubikach do ułożenia to jednak jest duża różnica w dźwiganiu.

Ale tak jak pisałem wcześniej, musisz wypraktykować.