Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej sama firma Ferroli nie ma za najlepszych opinii. Są użytkownicy zadowoleni i tacy co żałują wyboru ( głównie kotły pelletowe ), i mocno narzekają na wsparcie serwisowe. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazłem ciekawy kociołek firmy Kotrem MADERA Kocioł zgazowujący klon blaze w 95%

zastanawiam się czy wybrać 15 kw komorę ma na 35 cm długie kawałki czy 25kw 50 cm wchodzi drewno do komory.

Ale znów dylemat bo w 25 kw w komorę to wejdzie taczka drewna na raz

Opublikowano

Pół taczki też się da wrzucić, a lepiej większą komora jak mniejsza. Mniej cięcia i mniej rąbania przy 50 cm kawałkach.

Opublikowano

a nie będzie tak ze jak wrzucę pól taczki to ciepła nie zrobi?

kiedyś jak w starym domu miałem kopciucha defro paliłem drzewem to duży był piec duża komora 55 cm długie to  jak pól komory załadowałem to ciepła nie wiele poczułem za duża była komora po prostu tego pieca,później był piec z mniejszą komorą mniej wchodziło bo to oczywiste ale ciepło to było już wtedy odczuwalne i ilość spalonego drewna spadły ogromnie.

To jak to rozumieć w kotle zgazowującym drewno?

Opublikowano

No ale jak np włożę w kocioł powiedzmy z komorą 30 litrową 10 kg drewna to będzie  pełna komora i będzie spalać się 2 godziny w kotle co ma komorę 100l to te 10 kg to będzie na dnie i chyba nic nie ugrzeje?

Opublikowano

Ja mam w kotle komorę 102 l i najmniej ile potrzebowałem spalić to ½ pojemności komory. Średnio aby zagrzać bufory to ¾ buczyny ( cięta na ok 40 - 45 cm ) lub całą brzozy ( cięta na ok 30 - 35 cm ).

Opublikowano

Duża komora to fajnie ale żeby nie było ze będę musiał taczkę na raz wkładać jak kiedyś,a  teraz wkładam dobre wiadro drewna bo komora 28L ale drewienka  25 cm drobnica i bufor 550 mi ugrzeje do prawie 80 na jednym wkładzie,a w inny kocioł z komorą 100 to 4 razy więcej i czy ugrzeje tez 4 więcej?

Zastanawiam się czy wybrać kocioł  Madera 15 kw i bufor 1000L czy 25 Kw i bufor 1500L.?

lub opcja mam obecnie bufor 550 litrowy i czy do niego dostawić szeregowo 1000 L.

Kociołek muszę zmienić na większą komorę ale nie chce przesadzić.

Opublikowano

Skoro masz już jeden bufor to śmiało możesz dołożyć szeregowo te 1000 l. I kocioł 15 kW to będzie musiał zagrzać ilością wsadów 1,5 do 2. Kocioł 25 kW naładuje ten zład wody 1 wsadem ( wiem po sobie jak to w praniu wygląda ).

To że komora przyjmuje klocki 50 cm to uwierz mi że szybko zrezygnujesz z takich gabarytów ( spróbuj porąbać wałek buka 40 cm vs 50 cm, no i sama waga drewna i składowanie - te 10 cm długości robi mega różnicę w wysiłku jaki trzeba w to wszystko włożyć, na plus jest to że masz siłkę w domu ). 🤪

Ja dobrze załadowaną taczkę drewna mam na 3-4 dni zimą lub prawie 2 tygodnie latem ( klocki bukowe 40-45 cm długości w przekroju 10 - 20 cm - świeże jak układam na sezonowanie to w jedną rękę nie weźmiesz ).

Jeśli już się "napaliłeś" na jakiś konkretny kocioł to wyszukaj jak najwięcej informacji.

Tu masz o Madera.

https://www.facebook.com/share/p/14KiAcxhP7y/

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem o co pytasz.🤔

Jeśli nie chcesz zaśmiecać forum to pisz na PW.😉

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Nie polecam żadnych kotłów, jedynie mogę podać kilkanaście nazw, a wybór należy już do inwestora.

Uważam ( niektórzy się z tym nie zgadzają ) że pełna automatyka w kotle na holzgaz bardzo ułatwia jego obsługę, w zasadzie do minimum. Moja 14 letnia córka swobodnie obsługuje HTV. Resztą zajmuje się już sterownik.

Oczywiście automatyka też ma swoją cenę.

Jak ja bym wybierał teraz kocioł to wiem po sobie że nie poszedł bym w system załadunku który stosuje Blaze i Madera. Wrzucanie klocków drewna z góry nie jest zbyt dobre dla palnika ceramicznego ( może się mylę ), plus jest taki że tego typu kocioł ładujesz drobnicą, zrębką z wiadra lub lopatą.

Wybór nie jest prosty bo i koszta są spore. Zawsze chciałem Atmosa a zainwestowałem w kocioł w cenie dwóch atmosów i nie żałuję.

Opublikowano

czy z boku czy z góry jak walniesz to palnik możesz uszkodzić.Wiadomo ze za 20 i tyś zł to kociołek będzie miał już automatykę ale zwykły śmiertelnik ma inne wydatki (zakup buforu większego rozbudowa powiększenie kotłowni z 6m2 na większą i nie ma już budżetu na kocioł za ponad 20 tys.Tez kiedyś chciałem atmosa ale już nie bo są lepsze w tej cenie i to chyba nawet Madera był by lepszym wyborem.?

Opublikowano

Każdą ceramikę można uszkodzić, ale większe prawdopodobieństwo ( według mnie ) jest w kotle pakowanym od góry.

Jeśli chodzi o wydatek to niestety ale w obecnych czasach ceny zostały napompowane przez program CP.

W przewidywanym budżecie to Madera wydaje się najsensowniejszym wyborem ( poza Atmos ), ale nie sprawdzałem jak obecnie plasują się ceny Opop, Orligno, Lazar, Defro HG, Cichewicz, Sas Green, Attack, Tekla Pirovac, MPM Caldo ( pewnie jakieś pominąłem ), i raczej jak już to skłaniam się w stronę kotłów z poziomą dyszą w podłodze paleniska ( nie wspominam o kotłach z automatyką z uwagi na wyższą cenę ).