Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,proszę o pomoc na co się zdecydować..jak bardziej efektywnie zagrzać bufor 400litrow pompą ciepła..czy poprzez wymiennik płytowy  według instrukcji powierzchnia wymiany 1.60m² będzie miał sto płyt  moc chyba 130kw czy lepiej kupić bufor z trzema wezownicami w sumie o powierzchni  5.82m² i pojemności 400l ..każdy zachwala to co chce mi sprzedac..chyba zależy mi na efektywności a potem oszczędności ..dziekuje

Opublikowano

Rozumiem ze to po to żeby obieg pompy ciepła był oddzielnie od obiegu CO w domu?

Osobiście w ogóle bym bufora do pompy ciepła nie używał, bo bufor trzeba grzać do wysokich temperatur żeby był użyteczny, a PC lubi jak najniższe temperatury na wyjściu. Jeśli zależy Ci na efektywności to albo zasilaj CO bezpośrednio z PC, a jak niemożliwe to bezpośrednio przez wymiennik,  ale już za buforem.

Opublikowano

Tak,chciałbym oddzielić pompę od syfu w instalacji..jest podlogowe w czterech pomieszczeniach w każdym oddzielne sterowanie temperatura w dwóch pomieszczeniach  zostały grzejniki,nikt tam nie przebywa więc 18stopni jakby było w zimne dni to luz..bufor po to żeby mi ta pompa nie warczała cały czas pod oknem mysle że 500litrow zmieszczę a 400 na pewno..40 stopni pewnie wystarczy,stąd moje pytanie co myślicie co ma lepszą sprawność żeby zagrzać te 400litrow ,wymiennik czy bufor z potrójna wężownicą będzie bardziej efektywny..pompa to będzie rotenso 8kw,niestety nie mogę nigdzie kupić zwykłej pompy on off taka byłaby idealna dla mnie..wymiennik czy wezownica ?co jest bardziej sprawne, dzięki 

Aha,wymiennik pewnie się zapcha ale chyba nie od razu może sezon lub dwa podziala 😄

Opublikowano

Zamiast jakichkolwiek wymienników, które zawsze wprowadzą straty w przepływie, lepiej zainwestować ułamek tych kosztów w dobry separator i płukanie całego układu.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz już bufor z wężownicą to sensownie będzie ją wykorzystać.  Wymiennik to spory dodatkowy koszt, a na dodatek ma dwa obiegi które muszą działać jednocześnie, więc dwie pompy zamiast jednej.

PS ta pompa nie powinna warczeć, np kaisai która mam to ta sama konstrukcja co rotenso i jest bardzo cicha. Przynajmniej na razie. 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Nie,dopiero będę zamawiać...bufor 400l plus wymiennik równa się mniej więcej cenie  bufora z trzema wezownicami 300l a widziałem nawet wynalazek z płaszczem i dwiema wezownicami ...przepraszam za zamieszanie,chciałem tylko usłyszeć jakieś wasze opinie co lepiej się sprawdzi..zadanie dla pompy ciepła to włączyć się zagrzać 400l wody do temperatury 40 stopni i przestać terkotac na jakis czas,jak waszym zdaniem zrobić to najbardziej efektywnie,pompa odizolowana musi być od CO stąd te wymagania wymiennik czy wężownica w zbiorniku?

Opublikowano

Kup coś z niskim oporem przepływu. Potem policz ile cykli średnio wykona pompa w czasie doby i po jakim czasie zostanie zabita tym limitem. Takie coś możesz zrobić mając pompę on-off, w tym przypadku pompa ma chodzić od jesieni do wiosny z jak najmniejszą liczbą wyłączeń. Nie wiem też dlaczego tak bardzo uparłeś się na separację PC. Komplikujesz sobie instalację i pogarszasz warunki pracy pompy.