Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zawór czterodrogowy vs sprzęgło

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po jakiego dziabla atv przy 4d ?

Opublikowano

W takim przypadku možliwe jescze poza i poprzed 4d zamontowac szpreglo i poza nim 3d.....

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.07.2025 o 08:59, sambor napisał(a):

Kompletna bzdura - to twoja ? czy jakiegoś "guru" z netu ?

Podobny układ , tylko mający szansę na prawidłową pracę masz poniżej

image.thumb.jpeg.682b4f7075c597bee793cc521fa65c87.jpeg

takiego schematu jeszcze nie widziałem , z pompą kotłową zaraz pod zaworem 4 d mój schemat pochodzi z instrukcji Kamen- tylko z dołożoną pompą kotłową i zaworem ATV , w zasadzie to bardzo podobny schemat to twojego , tylko obieg , kotłowy podłączony wyżej., przez co woda z boilera leci "zimna" do kotła 

Instalator wybrany , dodam że postanowiłem na wariant ze sprzęgłem , jak na foto  , w dodatku instalator jest przedstawicielem firmy Kamen , więc liczę że będzie wszystko OK .

zx4.jpg

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

Podejrzewam że każdy wariant będzie działał pod warunkiem prawidłowego sterowania. Tu jest dużo mieszania ciepłej wody z zimną - najpierw w ATV, potem w sprzęgle, a potem jeszcze zawór mieszający na grzejniki. Wydaje się to cokolwiek nadmiarowe, ale jeśli kocioł grzeje to tak czy siak wszystko w końcu nagrzeje.

Opublikowano

Kiedy montaż ?,po wykonanej robocie daj znać jak to wszystko pracuje 🤔

Opublikowano

montaż "chyba" nie tak prędko , bo kocioł muszę mieć z drzwiczkami otwierającymi się w lewo (brak na stanie) , oficjalny czas 5 tygodni , ale czasem (podobno) umieją zrobić i nawet w 2 tygodnie , w każdym razie muszę mieć to zrobione do końca sierpnia , bo lubię mieć w mieszkaniu ciepło , a czasem we wrześniu już zimno 😉

Opublikowano

Ja też czekam na kocioł bo zamówiony i czas oczekiwania 4 tygodnie i potem walka z podłączeniem 😥